Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για λύση στο Eurogroup της Πέμπτης

Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για λύση στο Eurogroup της Πέμπτης
Alexandros Michailidis / SOOC

Την αισιοδοξία του ότι, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 15/6 στο Λουξεμβούργο, θα υπάρξει πιθανότατα «θετικό αποτέλεσμα» για την Ελλάδα εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που ενημέρωσε τον Τύπο σήμερα στις Βρυξέλλες: «Υπάρχει η κοινή βούληση όλων των πλευρών να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τώρα» υπογράμμισε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει τη θετική έκθεση όλων των θεσμών -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η οποία θα συνοδεύεται από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και την έγκριση «τουλάχιστον επί της αρχής» από το ΔΝΤ ενός προγράμματος για την Ελλάδα. Όλα αυτά, ανέφερε, αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «εγκαίρως» για να εξυπηρετήσει η Ελλάδα τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Αναφορικά με το ύψος της δόσης, ο εν λόγω αξιωματούχος δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένο νούμερο αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα κυμανθεί μεταξύ 7 δισ. ευρώ και 11 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επανέλαβε ότι βάση της συζήτησης θα είναι η συμφωνία του Μαΐου του 2016, η οποία περιλαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που έχουν ήδη εφαρμοστεί και τα μεσοπρόθεσμα που θα εκτελεστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, αλλά και μια αναφορά σε ενδεχόμενα μακροπρόθεσμα μέτρα εφόσον χρειαστούν. Όπως είπε στόχος της επικείμενης Ευρωομάδας είναι να «συγκεκριμενοποιηθεί» περαιτέρω η εν λόγω συμφωνία, χωρίς ωστόσο να προκαταβάλει τις αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε συνέχεια της συνεδρίασης του Eurogroup, θα είναι σε θέση να προτείνει το πρόγραμμα με την Ελλάδα στο Διοικητικό του Συμβούλιο, χωρίς όμως χρηματοδότηση σε πρώτη φάση. Ο ίδιος εξήγησε ότι η διαφωνία μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος στη βάση μιας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους που θα γίνει τότε, αλλά τις υποθέσεις για την ανάπτυξη και τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα στο μέλλον. Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω σύγκλισης με το ΔΝΤ σε αυτό το σημείο, σημειώνοντας ότι ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν ποικίλες προτάσεις για το χρέος στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Ντομπρόβσκις: Αναμένουμε συμφωνία στο Eurogroup και χρειαζόμαστε συμφωνία

Αίσιο τέλος της διελκυστίνδας για το ελληνικό ζήτημα εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένει η Κομισιόν. «Αναμένουμε συμφωνία στο Eurogroup και χρειαζόμαστε συμφωνία», διεμήνυσε από το Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Όπως σημείωσε ο λετονός πολιτικός, η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της ως προς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και περικοπών. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: η Ελλάδα τηρεί το κομμάτι της συμφωνίας που της αναλογεί», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόφσκις.

Συμφωνία «βλέπει» και ο Β. Σόιμπλε

Yπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι την Πέμπτη θα υπάρξει λύση στο ελληνικό ζήτημα. «Την Πέμπτη θα τα καταφέρουμε», είπε σε εκδήλωση του Bloomberg στο Βερολίνο. Και πρόσθεσε πολύ χαρακτηριστικά: «Θα το δείτε».

Στο ότι επίκειται συμφωνία συγκλίνουν και οι εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters. Επικαλούμενο άτομα που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, το πρακτορείο σημειώνει ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αναμένεται να καταλήξουν την Πέμπτη σε συμβιβασμό.

Πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα και με το Reuters, είναι «να υπάρξει συμφωνία επί του σχεδίου της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ». Αυτή προβλέπει την καταρχήν συμμετοχή του Ταμείου ως τεχνικού συμβούλου, την χρηματοδοτική εμπλοκή του όμως σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν θα έχει διευθετηθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Αβραμόπουλος: Να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ζήτημα του χρέους

Σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης προσβλέπει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος και έστειλε το μήνυμα ότι θα πρέπει επίσης, όπως είπε, να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ζήτημα του χρέους.

«Οι φημολογίες, από όπου και αν προέρχονται, δεν συμβάλλουν εποικοδομητικά, ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να ανοίξει και πάλι ένας αισιόδοξος ορίζοντας για την κοινωνία και την οικονομία» δήλωσε ο Επίτροπος προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται κοινωνική και πολιτική σταθερότητα.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες οικονομικές θυσίες και συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση και αυτό αναγνωρίζεται απ' όλους. Επεσήμανε μάλιστα πως η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη και εξακολουθεί να βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα, κυρίως ανάμεσα στους νέους ανθρώπους.

Σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας έστειλε μάλιστα μήνυμα τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, και πρέπει τώρα όλοι να κάνουν το ίδιο. «Η Επιτροπή, από την πρώτη κιόλας στιγμή, στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων πολιτών. Είναι γνωστή η στήριξη της Επιτροπής για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Και θυμηθείτε τις πολύ δύσκολες στιγμές που περάσαμε πριν από περίπου δύο χρόνια. Και όλοι αναγνωρίζουν ότι η Επιτροπή συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην εφαρμογή των πολύ δύσκολων και ιδιαίτερα απαιτητικών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή