LIFE

Το Καρπενήσι στην κορυφή: Μεγάλη διάκριση στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «Φιλικοί και Ανοιχτοί Χώροι σε όλους»

Μία από τις τρεις κορυφαίες θέσεις διάκρισης κατέκτησε το Καρπενήσι στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «UIA Friendly and Inclusive Spaces Awards – Φιλικοί και Ανοιχτοί Χώροι σε όλους» που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια από την «International Union of Architects – Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων». Ο Δήμος Καρπενησίου απέσπασε βραβείο στον τομέα «Public Space - Δημόσιος Χώρος», συμμετέχοντας με το έργο της Ανάπλασης του εμπορικού του κέντρου.

«Δεν έχω λόγια να εκφράσω τη χαρά και τη συγκίνησή μου για την κατάταξη του Καρπενησίου στην κορυφή του κόσμου. Η ανάπλαση που υλοποιήσαμε άλλαξε την καθημερινότητα των κατοίκων του τόπου μας και η προσπάθεια αυτή αναγνωρίστηκε διεθνώς, με την Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων να επιβραβεύουν την ανάπλαση δίνοντας στο Καρπενήσι μία από τις τρεις κορυφαίες θέσεις στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «UIA Friendly and Inclusive Spaces Awards – Φιλικοί και Ανοιχτοί Χώροι σε όλους»», δήλωσε στο Αθηναϊκό –Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

Και πρόσθεσε: «Η διάκριση αυτή είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους ότι σε πείσμα των καιρών, εάν όλοι μαζί ενωμένοι παλέψουμε θα τα καταφέρουμε. Αυτή η διάκριση που κατέκτησε το Καρπενήσι θέλουμε να εξαπλωθεί σε όλη την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν 76 πόλεις από 28 χώρες και το Καρπενήσι, εκτός από το βραβείο, κέρδισε και την ιδιαίτερη αναφορά της κριτικής επιτροπής που εστίασε στη λειτουργικότητα των έργων που έγιναν στο εμπορικό κέντρο του δήμου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για όλους. Συγκεκριμένα, η επιτροπή αναφέρει:

«Προσεκτικά σχεδιασμένοι δρόμοι και πεζοδρόμια που μεταμορφώνουν την εικόνα των κεντρικών δρόμων μίας ορεινής πόλης, ενθαρρύνοντας τους πεζούς και ελαχιστοποιώντας την κυριαρχία του αυτοκινήτου. Η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης βελτιώθηκε σημαντικά, ειδικά για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ τα θερμαινόμενα πεζοδρόμια διασφαλίζουν την πρόσβαση ακόμη και σε συνθήκες χιονιού και πάγου. Η εγκατάσταση γραμμών τυφλών βελτιώνει ακόμη περισσότερο την προσβασιμότητα για ανθρώπους με προβλήματα όρασης».

Πριν

Μετά

Το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου ξεκίνησε το 2011, επί Δημαρχίας του Κώστα Μπακογιάννη, ενώ συνεχίστηκε από τον σημερινό δήμαρχο Νίκο Σουλιώτη. Βασίστηκε στους άξονες αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στο εμπορικό κέντρο, ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, δημιουργίας συνθηκών πρόσβασης σε όλους, εκσυγχρονισμού υποδομών και αναβάθμισης της αρχιτεκτονικής αισθητικής του.

Πριν

Μετά

Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, στο «UIA Award Ceremony», στη Σεούλ κατά τη διάρκεια του 26ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αρχιτεκτόνων, όπου θα γίνει και παρουσίαση του έργου.

Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε ακόμα ότι η βράβευση του Καρπενησίου είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της διαδρομής του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι έργα όπως αυτό, δείχνουν το δρόμο για όσα μπορεί να κάνει η Στερεά Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η χώρα.

Ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, που υπήρξε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κατά τη διάρκεια σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου δήλωσε ότι «η διάκριση αυτή αποτελεί για εμάς δικαίωση για μία ομολογουμένως γενναία απόφαση που πήραμε, να αλλάξουμε το κέντρο της πόλης μας, σε μία εποχή δύσκολη για την υλοποίηση μεγάλων τεχνικών έργων».

Είπε ακόμα ότι «έχοντας ζήσει από κοντά την κάθε μέρα κατασκευής του έργου, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά και ικανοποίηση που αυτή η συλλογική προσπάθεια έτυχε διεθνής αναγνώρισης. Για εμάς, ωστόσο, η μεγαλύτερη αναγνώριση είναι αυτή που έρχεται καθημερινά από τους δημότες και τους επισκέπτες. Από αυτούς που ζουν και κινούνται σε μία καλύτερη πόλη. Μία πόλη ανθρώπινη και φιλόξενη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους που δούλεψαν για αυτό το έργο, αλλά και σε κάθε κάτοικο της πόλης μας που υπέμεινε την ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της κατασκευής του».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)