«Το κτίριο άναψε σαν ένα τεράστιο σπίρτο». Συγκλονιστικές μαρτυρίες ενοίκων του ουρανοξύστη που τυλίχθηκε στις φλόγες

«Το κτίριο άναψε σαν ένα τεράστιο σπίρτο». Συγκλονιστικές μαρτυρίες ενοίκων του ουρανοξύστη που τυλίχθηκε στις φλόγες
A child is brought to an ambulance within the security cordon as Grenfell Tower is engulfed by fire on June 14, 2017 in west London. The massive fire ripped through the 27-storey apartment block in west London in the early hours of Wednesday, trapping residents inside as 200 firefighters battled the blaze. Police and fire services attempted to evacuate the concrete block and said 'a number of people are being treated for a range of injuries', including at least two for smoke inhalation. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS (Photo credit should read DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Getty Images)
A child is brought to an ambulance within the security cordon as Grenfell Tower is engulfed by fire on June 14, 2017 in west London. The massive fire ripped through the 27-storey apartment block in west London in the early hours of Wednesday, trapping residents inside as 200 firefighters battled the blaze. Police and fire services attempted to evacuate the concrete block and said 'a number of people are being treated for a range of injuries', including at least two for smoke inhalation. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS (Photo credit should read DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Getty Images)
DANIEL LEAL-OLIVAS via Getty Images

Έξι νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο του δυτικού Λονδίνου. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 74 και ο αριθμός των αγνοουμένων είναι άγνωστος, ενώ συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ενοίκων και γειτόνων που διασώθηκαν.

Μια ένοικος ονόματι Ζάρα είπε ότι είδε μια γυναίκα να πετάει τον γιο της, που ήταν περίπου πέντε ετών, από το παράθυρο του πέμπτου ή έκτου ορόφου.

Η ίδια δήλωσε στον σταθμό LBC: «Μια γυναίκα πέταξε τον γιο της από το παράθυρο. Νομίζω ότι είναι ΟΚ. Νομίζω ότι πρέπει να έχει κατάγματα και μελανιές. Υπήρχε και μια άλλη γυναίκα που φώναζε 'Το μωρό μου, το μωρό μου, πρέπει να βγω έξω, πρέπει να σώσω το μωρό μου. Αλλά απλώς κοιτούσαμε πάνω, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα...».

Η Σαμίρα Λαμράνι είπε ότι είδε μια γυναίκα να προσπαθεί να σώσει το μωρό της πετώντας το από το παράθυρο του «ενάτου ή δεκάτου ορόφου», ενώ από κάτω περίμενε κόσμος για να το πιάσει.

«Οι ένοικοι έβγαιναν στα παράθυρα των διαμερισμάτων τους ουρλιάζοντας. Τα παράθυρα ήταν μισάνοιχτα, μια γυναίκα έκανε χειρονομίες ότι πρόκειται να πετάξει το μωρό της και αν μπορεί κάποιος να το πιάσει. Ένας άνδρας έτρεξε και κατάφερε να το πιάσει».

«Η φίλη της κόρης μου είπε ότι παρατήρησε κάποιον που είχε φτιάξει ένα είδος αυτοσχέδιου αλεξίπτωτου με το οποίο προσπαθούσε να πέσει από το παράθυρό του».

«Όσο κοίταζα πάνω, από όροφο σε όροφο υπήρχαν αμέτρητοι άνθρωποι. Κυρίως παιδιά, οι ψιλές φωνές τους θα αντηχούν για πολύ καιρό στα αυτιά μου. Τα άκουγα να φωνάζουν για βοήθεια».

«Την τελευταία φορά που τους είδα, κουνούσαν τα χέρια τους από το παράθυρο». Η Χάναν Ουαχάμπι διασώθηκε από την φονική πυρκαγιά στο Grenfell Tower, εξακολουθεί να μην έχει νέα του αδελφού της και της οικογένειάς του.

Η 39χρονη έμενε στον 9ο όροφο του κτιρίου των εργατικών κατοικιών. Ξύπνησε στην 01.00 τη νύκτα από τον καπνό. «Είδα τις στάχτες να μπαίνουν από το παράθυρο του σαλονιού που ήταν ανοικτό. Κοίταξα έξω και είδα τις φλόγες να ανεβαίνουν μέχρι το παράθυρο. Το έκλεισα γρήγορα και βγήκα». Σώθηκε μαζί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της.

Αλλά ανησυχούσε πολύ για τον αδελφό της , την σύζυγο και τα δύο παιδιά τους που μένουν εδώ και 16 χρόνια στον 21ο όροφο του κτιρίου.

«Τηλεφώνησα στον αδελφό μου μόλις βγήκα για να μάθω αν είναι καλά. Η φωτιά δεν είχε ακόμη φθάσει στο επάνω τμήμα του κτιρίου. Μου είπε ότι θα κατέβαιναν. Αλλά θυμήθηκε και μου είπε ότι υπήρχε πολύς καπνός».

«Την τελευταία φορά που τον είδα, κουνούσε τα χέρια από το παράθυρο με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους. Μετά μίλησα με την γυναίκα του, όταν εκείνος μιλούσε με τους πυροσβέστες. Ηταν στις 02.00. Από τότε δεν έχω νέα και το τηλέφωνο έχει κοπεί», λέει.

Προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία»

Σύμφωνα με την Χάναν Ουαχάμπι το κτίριο είχε ανακαινισθεί πριν από έναν χρόνο, κυρίως τα παράθυρα και το σύστημα θέρμανσης. «Φοβάμαι ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν επιδείνωσαν την κατάσταση».

Ο Εντι, 55 ετών, βρισκόταν στον 16ο όροφο όταν κτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς των γειτόνων του. «Νόμιζα ότι μαγείρευαν».

Αλλά τότε άκουσε ανθρώπους να φωνάζουν «φωτιά, φωτιά». Ανοίγει την πόρτα και βλέπει τον καπνό να μπαίνει στο διαμέρισμά του. «Ο γείτονάς μου του 5ου μου τηλεφωνεί και μου λέει: "προσπάθησε να βγεις από κει". Έβαλα μία πετσέτα γύρω από το κεφάλι, κατέβηκα τις σκάλες και προσπάθησα να βρω την εξώπορτα», λέει.

«Δεν την βρήκα, αλλά ένας πυροσβέστης με τράβηξε μέχρι την έξοδο. Πέντε παραπάνω δευτερόλεπτα και θα λιποθυμούσα. Δεν έβλεπες τίποτε».

Ο Εντι είναι ευτυχής που βγήκε, αλλά και εξοργισμένος. Στο παρελθόν είχε γράψει σε ένα blog ότι «χρειάζεται μία φωτιά για να αποδοθούν ευθύνες» στους διαχειριστές.

Μία υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου «κόντεψε να μας κάψει ζωντανούς το 2013», έγραψε στο blog του καταγγέλλοντας μια προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία».

Ο Jody Martin δήλωσε στο BBC: «Είδα έναν άνθρωπο να πέφτει, είδα και μια γυναίκα να κρατά το μωρό της έξω από το παράθυρο...άκουγα ουρλιαχτά».

Ο Michael Paramaseevan, ο οποίος έμενε στον 7ο όροφο, μαζί με τη φίλη του και την κόρη του, δήλωσε στο BBC πως αγνόησε την επίσημη εντολή να παραμείνει στο διαμέρισμά του.

«Εάν είχαμε θα είχαμε χαθεί. Το ένστικτό μου, μού είπε να πάρω τα κορίτσια και να βγούμε έξω. Τύλιξα τη μικρή για να μην εισπνεύσει καπνό και βγήκαμε».

Μια άλλη ένοικος, η Ζοε δήλωσε στο BBC: «Κάποιος χτυπούσε επίμονα την πόρτα του διαμερίσματός μου και αυτό ήταν που με ξύπνησε. Ο συναγερμός δεν χτύπησε. Ο διάδρομος ήταν καλυμμένος με πυκνό καπνό και η φωτιά εξαπλωνόταν ταχύτατα από τον τέταρτο όροφο στον 23ο, ήταν τρομακτικό».

Ένας άλλος ένοικος δήλωσε ότι πως ο γείτονάς του, που έμενε στον 4ο όροφο, είπε ότι κάτι συνέβη και εξερράγη το ψυγείο του και από εκεί ξεκίνησε η φωτιά.

Ένας άλλος, δήλωσε στον Guardian πως άκουσε τον συναγερμό του γείτονα. «Στην αρχή δεν έδωσα σημασία, όμως στη συνέχεια άκουσα φωνές και κατάλαβα πως κάτι συνέβη. Είμαι τυχερός που ζω, όμως πολλοί δεν κατάφεραν να βγουν από το κτίριο. Εγώ απλά έχασα τα πάντα.

Ο Siar Naqshabandi είχε διαμέρισμα, μαζί με τον αδελφό του, στον τρίτο όροφο και όπως είπε την ώρα που ξέσπασε η φωτιά αυτός δεν ήταν εκεί. Όταν επέστρεψε και είδε την πυρκαγιά χτύπησε το κουδούνι και κάλεσε τον αδελφό του να βγει έξω. Σύμφωνα με τον ίδιο είχε και άλλη οικογένεια που ζούσε στον 23ο όροφο. «Τους ζήτησα να κατέβουν και μου απάντησαν πως οι υπεύθυνοι του κτιρίου δεν τους επέτρεπαν να βγουν από το διαμέρισμα» Ο θείος, συνέχισε, αγνοείται.

Αυτός ο άνδρας είπε πως έβλεπε τις φλόγες να ανεβαίνουν κοιτώντας από το παράθυρο του διαμερίσματός του στον 17ο όροφο. «Οι φλόγες ανέβαιναν γοργά η επένδυση του κτιρίου ήταν ιδιαίτερα εύφλεκτη. Όλο το κτίριο ήταν σαν ένα τεράστιο σπίρτο». Όπως είπε κατάφερε να ξεφύγει περνώντας μέσα από τους πυκνούς καπνούς μαζί με την 68χρονη θεία του, αλλά, πρόσθεσε, φοβάται για την τύχη αυτών που άργησαν να δραπετεύσουν.

Μέχρι αυτή την ώρα πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν συγγενείς και φίλους και απεύχονται το χειρότερο.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, BBC, Guardian)

Δημοφιλή