Τσακαλώτος: Υπάρχει περισσότερη σαφήνεια. Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ

Τσακαλώτος: Υπάρχει περισσότερη σαφήνεια. Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ
Alexandros Michailidis / SOOC

Μετά από αυτό το Eurogroup υπάρχει περισσότερη σαφήνεια και για τον ελληνικό λαό και για τις χρηματαγορές, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Όπως είπε, «αναγνωρίζουμε πως δεν θέλουμε το τέλειο να είναι ο εχθρός του καλού», συμπληρώνοντας πως όλες οι πλευρές προσπάθησαν να φτάσουν σε συμβιβασμό. Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, είπε χαρακτηριστικά.

Είναι ζωτικής σημασίας να απαριθμήσουμε το χρέος και να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης ανέφερε. «Όλες οι πλευρές προσπάθησαν για συμβιβασμό , δημιουργούμε οδικό χάρτη » πρόσθεσε- σημειώνοντας επίσης πως με τη δήλωση του ΔΝΤ ότι γυρίζουμε μια σελίδα εμπρός δεν μπορούμε να είμαστε απογοητευμένοι ανέφερε και υπογράμμισε ότι το Eurogroup θα κάνει το παν για να γυρίσουμε σελίδα.

Ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη γαλλική κυβέρνηση και τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λε Μερ, που, όπως είπε, εργάστηκε πολύ σκληρά για το θέμα, ενώ επίσης τόνισε πως «ο τρόπος που φτάσαμε εδώ είναι η περισσότερη σαφήνεια για το χρέος».

«Υπάρχει περισσότερη σαφήνεια επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα οριστούν» και θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος, σημείωσε- προσθέτοντας ότι το χρέος πλέον εξαρτάται από την ανάπτυξη και τον ρυθμό που θα επιτευχθεί- καθώς και ότι υπάρχει έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

«Είμαι πλέον πολύ ευχαριστημένος από ότι ήμουν πριν από μια εβδομάδα πολύ δε περισσότερο από ότι ήμουν στις 22 Μαΐου» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος. Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης απάντησε πως η ΕΚΤ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και δεν αποφασίζει το Eurogroup επί αυτού του ζητήματος.

Όπως συμπλήρωσε, Από τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ προκύπτει μια επαρκής σαφήνεια για το χρέος και υπάρχει ένα καλό σετ παραμέτρων για τον χρονικό ορίζοντα πέρα από το 2023. Για εμάς αυτός ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας για μετά το 2023 είναι ρεαλιστικός και οι αγορές θα πρέπει να το κρίνουν θετικά, ανέφερε ο κ. Τσακάλωτος .

H συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.30 το βράδυ της Πέμπτης, με συνολική συμφωνία για την Ελλάδα και «υποσχετική» για το χρέος. Η δόση θα κυμανθεί τελικά στα 8,5 δισ ευρώ.

Δημοφιλή