Συμφωνία στο Eurogroup. Στα 8,5 δισ. ευρώ η δόση. Τι συμφωνήθηκε για το χρέος. Στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ

Συμφωνία στο Eurogroup. Στα 8,5 δισ. ευρώ η δόση. Τι συμφωνήθηκε για το χρέος. Στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (L) talks with French Economy Minister Bruno Le Maire (2ndL), Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos and EU Commissioner of Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici (R) during an Eurogroup meeting in Luxembourg on June 15, 2017. / AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (L) talks with French Economy Minister Bruno Le Maire (2ndL), Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos and EU Commissioner of Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici (R) during an Eurogroup meeting in Luxembourg on June 15, 2017. / AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
JOHN THYS via Getty Images

Λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup με συνολική συμφωνία για την Ελλάδα και «υποσχετική» για το χρέος.

Η δόση θα κυμανθεί τελικά στα 8,5 δισ ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το EuroWorkingGroup είχε ανάψει το φως για την εκταμίευση της δόσης.

Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά (3,5% έως το 2022).

Αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup για το χρέος: «Το Eurogroup συμπεραίνει ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί εντός του πλαισίου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου 2016. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup υπενθύμισε την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους με αναφορά στα συμφωνηθέντα ορόσημα για τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες, που πρέπει να παραμείνουν κάτω από 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε ένα σταθερά καθοδικό μονοπάτι. Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει ένα δεύτερο σετ μέτρων για το χρέος στο βαθμό που είναι αναγκαίο για να επιτευχθούν οι προαναφερθέντες στόχοι των καθαρών χρηματοδοτικών αναγκών, σε συμμόρφωση με τη δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016.

Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής, αλλά με την μορφή του «stand by», όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο το χρέος. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι:

«Έχουμε σημειώσει πρόσφατα σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο η οποία συνοδεύτηκε από την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου, αφού ανακοίνωσε την παράταση των ωριμάνσεων και των επιτοκίων του EFSF, τόνισε ότι είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Όπως είπε, υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς «εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα». Είπε πως το Eurogroup αποφάσισε εκταμίευση 8,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδα και πως έτσι ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το χρέος θα εξεταστεί με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Τόνισε επίσης ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το Eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών. Τέλος, αφού ανέφερε πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, συνεχάρη για την επίτευξη της συμφωνίας τους θεσμούς, τις ελληνικές αρχές αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό προς μια καλύτερη ανάπτυξη. Θα προτείνω, είπε, την έγκριση επί της αρχής προληπτικής ρύθμισης. Το ποσό της προληπτικής συμφωνίας θα είναι κάτω από το κατώφλι των 2 δισ. δολαρίων. Ο χρόνος της πρότασής μου θα είναι σύντομος και θα εκκινήσω τη διαδικασία μέσα σε 24 ώρες, πριν την 20η Ιουλίου, είπε. Όπως είπε επίσης, η καλύτερη λύση θα ήταν απόλυτη συμφωνία και για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Η αποψινή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να αναγνωριστούν η προσπάθεια και το θάρρος των Ελλήνων και της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. Όπως είπε, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος. Όπως είπε, πέρα από τη σταθερότητα, η ανάπτυξη πρέπει να είναι προτεραιότητα. Χαρακτήρισε σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ μιλώντας για τις αποφάσεις είπε ότι πρόκειται για μέτρα που θα εγγυηθούν ανάπτυξη και επενδύσεις.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι η πρώτη εκταμίευση θα γίνει στις αρχές Ιουλίου και θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ. Τα 6,9 δισ. ευρώ θα πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους, τα υπόλοιπα στις υπόλοιπες ανάγκες της χώρας. «Θα υπάρξουν και άλλες εκταμιεύσεις μέχρι να φτάσουν τα 8,5 δισ. αρκεί η Ελλάδα να έχει τηρήσει όλους τους όρους που έχουμε θέσει».

«Πάνω από το 50% του ελληνικού δημοσίου χρέους θα έχει μια σταθερή τροχιά. Η Ελλάδα επωφελείται και μπορεί να επωφεληθεί από τα δικά μας δάνεια» τόνισε, ενώ υπενθύμισε ότι το 2016 ο ελληνικός προϋπολογισμός επωφελήθηκε 9,6 δισ. ευρώ από τα χαμηλά επιτόκια των δανείων του ESM.

ΕΚΤ: Πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους

Πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους χαρακτηρίζει η ΕΚΤ την αποψινή απόφαση.

«Λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup την οποία βλέπουμε ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Στη γερμανική βουλή η συμφωνία

Το γερμανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει την Παρασκευή τη συμφωνία για την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, επιμένοντας ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα.

Δημοφιλή