Ντάισελμπλουμ: Το 2018 οι τελικές αποφάσεις για το χρέος

Ντάισελμπλουμ: Το 2018 οι τελικές αποφάσεις για το χρέος
Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem reacts during a European Union finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 12, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem reacts during a European Union finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 12, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / Reuters

Στο ζήτημα του χρέους και στους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα αναμένεται να επικεντρωθεί η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup.

Με κοινή διαπίστωση από όλες τις πλευρές στο EuroWorking Group που προηγήθηκε σήμερα το πρωί ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το σύνολο των 140 προαπαιτούμενων, η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει ως στόχο να καταλήξει σε μια βελτιωμένη εκδοχή της συμφωνίας της 22ας Μαΐου. Κατ' αρχάς, αναφορικά με το ύψος της δόσης, πηγές της ευρωζώνης, ανέφεραν ότι η πρόταση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθέροτητας στους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών ήταν να ανέλθει στα 8,5 δισ. ευρώ, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup).

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές που ενημέρωσαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το προσχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά νέους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και τόνωση των επενδύσεων, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ζήτημα του χρέους, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Γαλλία υποστηριζόμενη και από άλλα κράτη-μέλη ασκούν πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία της γαλλικής πρότασης στη σημερινή κοινή δήλωση.

Ντάισελμπλουμ: Το 2018 οι τελικές αποφάσεις για το χρέος

Δεν πρόκειται να ληφθούν σήμερα αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ και μετέθεσε για το 2018 τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Ειδικότερα ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM, η οποία διεξάγεται πριν από το Eurogroup, δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να λάβουν σήμερα την τελική απόφαση για το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η επιπλέον αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το επόμενο έτος είπε και πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξουν αριθμοί για το χρέος τώρα και ότι αυτοί θα έρθουν το 2018. Παρέπεμψε δε, σύμφωνα και με τις προηγούμενες αποφάσεις του Eurogroup, σε υπολογισμούς που θα γίνουν στο τέλος του προγράμματος, ενώ επεσήμανε πως θα υπάρξει σαφήνεια, αναφορικά με το χρέος, κάτι που θέλει και το ΔΝΤ.

«Σήμερα, θα δώσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, το οποίο ζητά αυτή τη σαφήνεια, πώς θα κινηθούμε μετά, πώς θα διαμορφώσουμε την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους το επόμενο έτος. Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία πώς θα διαμορφώσουμε, ποιος θα διαμορφώσει και πώς θα αποφασίσουμε μετά το συνολικό πακέτο, αυτή θα είναι η μορφή των συζητήσεων που θα έχουμε σήμερα. Δεν θα υπάρχει ένας αριθμός που θα προκύπτει από αυτό. Ο αριθμός θα υπάρχει μόνο στο τέλος του προγράμματος».

Όσον αφορά στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων εκ μέρους της Ελλάδας, διευκρινίζοντας παράλληλα πως στο Eurogroup θα υπάρξει συζήτηση για το ακριβές ύψος των χρημάτων που θα δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο, δήλωσε «αισιόδοξος» για μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν αναμένει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: "Είμαι αισιόδοξος".

Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια «καλή λύση»

Την ελπίδα ότι μια «καλή λύση» θα βρεθεί μέχρι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στο Eurogroup. Όπως είπε, όλες οι πλευρές εργάστηκαν «σκληρά» τον τελευταίο καιρό και το ΔΝΤ προσπάθησε να είναι όσο πιο «εποικοδομητικό» γίνεται, σεβόμενο παράλληλα τις «αρχές» του.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών και ελπίζω ότι θα επιτύχουμε μια καλή λύση μέχρι το τέλος της συνεδρίασης», υπογράμμισε η Κ. Λαγκάρντ και δήλωσε «πάντα αισιόδοξη», απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μοσκοβισί: Το Eurogroup πρέπει να είναι επιτυχημένο

Το σημερινό Eurogroup πρέπει να είναι επιτυχημένο και θα είναι επιτυχημένο, χρειάζεται να είναι επιτυχημένο, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, Το μήνυμα πρέπει να είναι ναι, η δουλειά έχει γίνει, ναι, έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση και κινούμαστε προς την εκταμίευση, αναζητούμε λύση για το χρέος και όλοι μαζί επιδιώκουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα, υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, η λήψη των μέτρων έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε, καλώντας και πάλι τους εταίρους της Ελλάδας να «πάρουν τις ευθύνες τους». «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς είναι ζήτημα διαδικασίας. Επίσης, πρέπει να συμπεριλάβουμε και μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να θέσει σε ισχύ όλα τα εργαλεία που θα επιτρέψουν τη στήριξη της ανάπτυξης γιατί ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ και πρέπει να νιώσει ότι οι εταίροι βρίσκονται στο πλευρό του» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τις προηγούμενες εβδομάδες σημειώθηκε «πρόοδος» που δικαιολογεί την αισιοδοξία του για μια συμφωνία. «Έχουμε δουλέψει πολύ με την ελληνική πλευρά και τις υπόλοιπες πλευρές και πιστεύω ότι έχουμε τις παραμέτρους μιας συμφωνίας. Δεν έχει γίνει ακόμα αλλά πιστεύω όλες οι πλευρές σήμερα συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, γιατί το έχουμε ανάγκη είναι έτοιμες για μια συμφωνία», σημείωσε, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να σταλεί ένα σήμα «εμπιστοσύνης των εταίρων στην Ελλάδα». Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία να πάρουν και οι αγορές το σήμα ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και επομένως είναι αξιόπιστη, αλλά και ότι η ευρωζώνη έχει «την κοινή βούληση» να στηρίξει την ανάπτυξη και να λύσει το ζήτημα του χρέους με «πιο θετικό τρόπο».

Πάντοαν: Αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία

Το κύριο θέμα του Eurogroup είναι η Ελλάδα. Αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών των χωρών του ευρώ.

Ο κ. Πάντοαν πρόσθεσε ότι, αύριο, στη συνεδρίαση του Ecofin θα γίνει άμεση αναφορά στη χώρα του, και στις συστάσεις οικονομικής πολιτικής που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λε Μερ: Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους

«Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση κρίσηςν να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.

O ίδιος τόνισε πως περισσότερη «σαφήνεια» είναι απαραίτητη εάν υπάρχει η βούληση για «θετικό αποτέλεσμα» σήμερα. «Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους και χρειάζεται και μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Σέλινγκ: Για την εκταμίευση η σημερινή απόφαση

Νομίζω ότι η σημερινή απόφαση θα αφορά την εκταμίευση, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o Γιόχαν Γεργκ Σέλινγκ, υπουργός Οικονομικών Αυστρίας.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε: «Νομίζω ότι το ΔΝΤ πρέπει να λάβει μια απόφαση, εντός ή εκτός (του προγράμματος)».

Κάζιμιρ: Η συμφωνία του Μαΐου 2016 μιλά για ελάφρυνση χρέους το 2018

Την ελπίδα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιστρέψει στην Ελλάδα «με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα» εξέφρασε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, προσερχόμενος στο Eurogroup. Για τους υπουργούς, αυτό είναι το πιο «σημαντικό», ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα απάντησε ότι περισσότερο αναγκαίοι είναι οι «εμπειρογνώμονες» του ΔΝΤ. «Τα χρήματα είτε έρθουν στο τέλος είτε ποτέ, δεν έχει σημασία για μας» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε ότι η συμφωνία του Μαΐου 2016 κάνει λόγο για ελάφρυνση το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος «εάν κριθεί απαραίτητο».

Ντομπρόβσκις: Είμαι αισιόδοξος

Είμαι ευλόγως αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή