Τσίπρας: Πήραμε αυτό που ζητούσαμε- μια συμφωνία διεξόδου

Τσίπρας: Πήραμε αυτό που ζητούσαμε- μια συμφωνία διεξόδου
Sooc

Η Ελλάδα κέρδισε μία «συμφωνία διεξόδου» από τα μνημόνια και το επόμενο βήμα είναι να περάσει στο εσωτερικό το «ισχυρό σήμα» αισιοδοξίας ότι η χώρα μπορεί να βγει από την επιτροπεία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην δήλωση που έκανε για την απόφαση του Eurogroup.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι με την απόφαση του Eurogroup «το σήμα προς τα έξω» για την ανάπτυξη «έχει ήδη δοθεί και είναι πολύ ισχυρό». «Το σήμα προς τα μέσα πρέπει να είναι ισχυρότερο: ναι, μπορούμε. Μπορούμε να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις, να στήσουμε το κοινωνικό κράτος και να ανακτήσουμε την κυριαρχία μας», πρόσθεσε. «Πήραμε αυτό που ζητούσαμε- μια συμφωνία διεξόδου» είπε χαρακτηριστικά.

Χωρίς να θριαμβολογήσει για την απόφαση του Eurogroup που, όπως είπε «ανοίγει καθαρό δρόμο διεξόδου», o πρωθυπουργός εξήγησε γιατί η απόφαση είναι μία «συμφωνία διεξόδου» από τα μνημόνια και τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να υπάρξει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Πλέον οι εταίροι μας καθίστανται «συνεταίροι», σημείωσε.

Για τον πρωθυπουργό «η πιο σημαντική δέσμευση» στην απόφαση του Eurogroup ήταν «στην τελευταία παράγραφο της απόφασης και αφορά το οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018». Και όπως σημείωσε «είναι άλλο να υπομένεις χωρίς αχτίδα φωτός και άλλο να βλέπεις το δρόμο της εξόδου».

Και αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, δηλαδή τη νέα πολιτική και οικονομική περίοδο που ανοίγεται μετά την 15η Ιουνίου, ο Αλ. Τσίπρας προσδιόρισε ως πρώτο στόχο «να χτίσουμε το μοντέλο παραγωγής και διανομής, το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης για τους πολλούς με κέντρο την εργασία». «Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της αναξιοπιστίας, της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων, της φοροδιαφυγής, των μικρών και των μεγάλων σκανδάλων», πρόσθεσε.

Αποτιμώντας την απόφαση του Eurogroup ο πρωθυπουργός δήλωσε «δικαιωμένος» και για την συμφωνία – συμβιβασμό του Ιουλίου του 2015 που συνδέεται με ένα δύσκολο σχέδιο διαπραγμάτευσης, και επειδή η Ελλάδα «δεν δέχθηκε ότι της έδιναν απέρριψε θολές υποσχέσεις που θα αποδεικνύονταν κενές περιεχομένου επιμένοντας σε μια συνολική λύση τώρα. Γιατί τώρα; Γιατί τώρα έχουμε το μομέντουμ της ανάπτυξης».

Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή