ΔΙΕΘΝΕΣ
16/06/2017 07:07 EEST | Updated 16/06/2017 12:22 EEST

Έξαλλοι οι Βρετανοί με την «αποκρουστική» Μέι. Πώς ντρόπιασε τους επιζώντες της φωτιάς στο Grenfell Tower

getty images

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι κατάφερε για μια ακόμη φορά να προκαλέσει την οργή των συμπατριωτών της αφού για πολλοστή φορά συμπεριφέρθηκε μια ελιτίστικη υπεροψία ενώ παράλληλα επέδειξε την πλήρη αδυναμία της να δείξει την παραμικρή συμπόνοια προς τους πολίτες που υπηρετεί.

Τι έκανε όμως αυτή τη φορά; Όταν έγινε γνωστό πως η κ.Μέι επρόκειτο να επισκεφθεί το Grenfell Tower όπου συνεχίζεται η επιχείρηση της πυροσβεστικής για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων και θυμάτων, όλοι υπέθεταν πως θα φρόντιζε να συναντήσει και τους επιζώντες ενοίκους, τους συγγενείς των αγνοούμενων αλλά και τους εκατοντάδες εθελοντές που μέρα και νύχτα παρέχουν κάθε μορφής βοήθεια.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η κ.Μέι αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους ενώ ακόμη και όταν έφτασε στο σημείο επέλεξε να συνομιλήσει μόνο με τους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς της πυροσβεστικής αντί να ανταλλάξει έστω μια χειραψία ή να απευθύνει δυο καλά λόγια στους κατάκοπους πυροσβέστες που ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε φορά που μπαίνουν στο κτήριο.

«Η πρωθυπουργός μας; Που είναι; Ήρθε και δεν μίλησε σε κανέναν» ανέφερε μια ένοικος του Grenfell Tower ενώ μια άλλη δήλωσε εξοργισμένη: «Δεν μίλησε σε κανέναν από τους ενοίκους, δεν μίλησε στους ανθρώπους που μετράνε. Δεν έμεινε περισσότερο από πέντε λεπτά...Ήρθε και έριξε μια γρήγορη ματιά. Δεν ήθελε καν να έρθει. Αυτό το πρωτόκολλο ακολουθεί. Ήθελε μόνο να φαίνεται καλή».

Η πρωθυπουργός, μάλιστα δικαιολόγησε τη στάση της, με το επιτελείο της να χαρακτηρίζει την επίσκεψή «ιδιωτική».

Βέβαια, φρόντισε να υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα της επίσκεψης στα οποία εμφανίζεται να μιλά με αξιωματικούς της πυροσβεστικής.

24 ώρες μετά την κατακραυγή ανακοινώθηκε πως η κ.Μέι θα επισκεφθεί τα θύματα αλλά είναι μάλλον πολύ αργά αφού σήμερα, Παρασκευή ήταν η Βασίλισσα Ελισάβετ, συνοδευόμενη από τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ αυτή που έσπευσε να επισκεφεθί του επιζώντες στο κέντρο που έχει στηθεί και θα έλεγε κανείς πως έδειξε στην Μέι πως πρέπει να συμπεριφέρεται ένας ηγέτης...

H συμπεριφορά της Μέι πάντως, που κατακρίθηκε έντονα από τους κατοίκους, τους εθελοντές και από πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαντάζει ακόμη πιο «αποκρουστική» -όπως πολλοί τη χαρακτήρισαν- όταν συγκρίνεται με αυτή του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος φρόντισε, πρωτίστως, να συνομιλήσει και παρηγορήσει τους επιζώντες.

Μοιράστηκε μάλιστα μαζί τους πολύ φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές με κάποιους να τον αγκαλιάζουν συγκινημένοι και να ζητούν να τους βοηθήσει αλλά και να φροντίσει για τη δικαίωση των θυμάτων και την απονομή δικαιοσύνης ή άλλους, όπως μια γυναίκα, να του δείχνει τη φωτογραφία του παιδιού της που ακόμη αγνοείται και να ξεσπά σε λυγμούς.

Δεν παρέλειψε δε να επισκεφθεί τους εθελοντές, να ακούσει τα προβλήματα που υπάρχουν και ρωτήσει τι ανάγκες υπάρχουν.

Η διαφορά αυτή φυσικά δεν πέρασε ούτε απαρατήρητη, ούτε ασχολίαστη.