Τσίπρας: Στο Eurogroup δόθηκε ένα σαφές μήνυμα για οριστικό τέλος των μνημονίων

Τσίπρας: Στο Eurogroup δόθηκε ένα σαφές μήνυμα για οριστικό τέλος των μνημονίων
Eurokinissi

«Δόθηκε ένα σαφές μήνυμα για οριστικό τέλος των μνημονίων με το τέλος του τρίτου προγράμματος σε ένα χρόνο από σήμερα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.

Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και όχι να χαλαρώσουμε σε αυτά τα τελευταία βήματα με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και πρόσθεσε πως «πρέπει να διαμορφώσουμε μια δυναμική ανάκαμψη στην ελληνική κοινωνία που θα πρέπει να μεταφραστεί στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών σε μία προοπτική δίκαιης ανάπτυξης και επούλωσης των πληγών της κρίσης».

Ακόμη πρόσθεσε πως η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη φορά με πάρα πολλούς συμμάχους και υποστηριχτές στο διεθνές στερέωμα και πως αυτό είναι χρήσιμο σε μια δύσκολη γειτονιά όπου υπάρχουν εντάσεις.

«Καταφέραμε να παραμείνουμε στον ισχυρό πυρήνα της ΕΕ. Τώρα έχουμε μπροστά μας να διεκδικήσουμε δίκαια αιτήματα δεκαετιών όπως το Κυπριακό. Πατάμε ξανά στα πόδια μας για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του ελληνισμού» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως «η απόφαση είναι αφετηρία της θετικής μεγάλης προσπάθειας για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την κρίση».

«Είμαι εδώ για να στηρίξω την προσπάθεια της κυβέρνησης και των υπόλοιπων δημοκρατικών κομμάτων, μέχρι το τέλος, στο πλαίσιο του συνταγματικού μου ρόλου» είπε.

Επιπλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για την αλληλεγγύη των χωρών της Ευρώπης, η οποία όπως σχολίασε αποδείχθηκε ότι εξακολουθεί να λειτουργεί, παρά τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες.

Υπογράμμισε δε την επίσπευση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, σημειώνοντας ότι το ελληνικό ζήτημα αποτελεί ένα δίδαγμα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη και επισημαίνοντας ότι δεν νοείται νομισματική ένωση χωρίς οικονομική ένωση.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα απέδειξε, πέρα από τη δική της προσπάθεια, ότι θέλει κι εκείνη να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο.

«Δεν μεγαλοπιανόμαστε, δεν είμαστε αλαζόνες. Δεν λέμε ότι εμείς θ' αλλάξουμε μόνοι την Ευρώπη. Όμως λέμε προς όλους τους εταίρους μας ότι είμαστε εδώ, με αφορμή και την τραυματική αυτή εμπειρία της ελληνικής κρίσης, να παλέψουμε όλοι μαζί γι' αυτήν την Ευρώπη. Που πρέπει να την φτιάξουμε, όπως την οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της. Είναι ένα χρέος μας. Και νομίζω ότι η δική μας κρίση, το δικό μας μεγάλο πρόβλημα είναι ένα μεγάλο δίδαγμα και για μας και για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και για τις ηγεσίες της Ευρώπης» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Δημοφιλή