ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2017 06:41 EEST | Updated 18/06/2017 06:41 EEST

Γερμανία: «Μαλακό» Brexit προτείνει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Anadolu Agency via Getty Images
(Photo by Cuneyt Karadag/Anadolu Agency/Getty Images)

«Ισως να υπάρχει τώρα η ευκαιρία να γίνει ένα μαλακό Brexit», είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt».

«Αυτό σημαίνει ότι η Μ. Βρετανία θα παρέμενε στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σημαίνει (επίσης) και ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων», όπως τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός.

Εκτός τούτου το Λονδίνο θα πρέπει να αποδεχτεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - «ή τουλάχιστον ένα κοινό Δικαστήριο, το οποίο θα αποτελείται από Ευρωπαίους και Βρετανούς δικαστές και το οποίο θα ακολουθεί κατ΄ αρχήν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Ο κ. Γκάμπριελ κατηγόρησε τους συντηρητικούς της Βρετανίας, διότι «έπαιξαν με τα συναισθήματα των πολιτών, διέδοσαν «Fake News» για την Ευρώπη και άφησαν τους πολίτες στο σκοτάδι για τις συνέπειες του Brexit», προσέθεσε δε ότι «μετά τζογάρισαν με τις πρόωρες εκλογές, διότι σκέφτηκαν ότι με τακτικιστικά τρικ θα μπορέσουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη πλειοψηφία», με αποτέλεσμα να υπάρχει τώρα «μια δύσκολη, μια αδιέξοδη κατάσταση χωρίς σαφείς πλειοψηφίες και σαφή διαπραγματευτική στρατηγική».

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διαβεβαίωσε πάντως ότι Βερολίνο «θα διαπραγματευτεί έντιμα» με την Μ. Βρετανία.