Γαλλία-βουλευτικές εκλογές: Χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής μέχρι στιγμή.Tο χαμηλότερο σε β΄γύρο εκλογών από το 1997

Γαλλία-βουλευτικές εκλογές: Χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής μέχρι στιγμή.Tο χαμηλότερο σε β΄γύρο εκλογών από το 1997
A woman holds a electoral card at a polling station in Carhaix-Plouguer, western France, during the second round of the French parliamentary elections (elections legislatives in French) on June 18, 2017. / AFP PHOTO / Fred TANNEAU (Photo credit should read FRED TANNEAU/AFP/Getty Images)
A woman holds a electoral card at a polling station in Carhaix-Plouguer, western France, during the second round of the French parliamentary elections (elections legislatives in French) on June 18, 2017. / AFP PHOTO / Fred TANNEAU (Photo credit should read FRED TANNEAU/AFP/Getty Images)
FRED TANNEAU via Getty Images

Σχεδόν 47 εκατομμύρια εκλογείς ψηφίζουν σήμερα για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που αναμένεται να δώσει στον Εμανουέλ Μακρόν συντριπτική πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση, όπου η αντιπολίτευση κινδυνεύει να καταρρακωθεί.

Το ποσοστό συμμετοχής στον σημερινό β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έφθανε στο 17,75% στις 1200 (1000 GMT), ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σημαντικά μικρότερο από το 21,41% που είχε καταγραφεί την ίδια ώρα στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2012 και ακόμη μικρότερο από το 2007 που ήταν 22,89%.

Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο για δεύτερο γύρο βουλευτικών εκλογών τουλάχιστον από το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αρχείο του υπουργείου.

Την ψηφοφορία αναμένεται να σημαδέψει νέα αύξηση της αποχής στο τέλος μιας μακράς εκλογικής συνέχειας, που άρχισε το φθινόπωρο με τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς, η οποία θα γνώριζε την πανωλεθρία των παραδοσιακών κομμάτων και μια αναστάτωση σχεδόν πρωτοφανή του πολιτικού τοπίου.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα και θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 18.00. Στις 20.00 θα κλείσουν τα εκλογικά τμήματα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις. Ένα μέρος των Γάλλων στα Υπερπόντια Εδάφη και στο εξωτερικό ψήφισε ήδη από χθες.

Υπουργός με 136 ψήφους

Μόνη από έξι υπουργούς υποψήφιους στις εκλογές μετά τον πρώτο γύρο, η Ανίκ Ζιραρντέν (Υπερπόντια Εδάφη) επανεξελέγη τελικά σε Σεν-Πιέρ και Μικελόν με μόλις 136 ψήφους παραπάνω. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα έπρεπε να εγκαταλείψει την υπουργική της θέση. Οι άλλοι πέντε συνάδελφοί της είναι φαβορί σήμερα στη μητροπολιτική Γαλλία.

Στον 'Αγιο Μαρτίνο και στον 'Αγιο Βαρθολομαίο, δύο νησιά στην Καραϊβική, που κατά παράδοση ψηφίζουν δεξιά, η υποψήφια της παράταξης République en Μarche (REM) του Εμανουέλ Μακρόν ηττήθηκε από την Κλερ Ζαβουά των Ρεπουμπλικανών, που εξελέγη με 54,73% των ψήφων. Στη Γουιάνα, ο απερχόμενος βουλευτής του DVG Γκαμπριέλ Σερβίλ επανεξελέγη. Θα είναι στην Εθνοσυνέλευση με τον Λεναΐκ Αντάμ, που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του REM. Η Γουαδελούπη εξέλεξε τέσσερις νέους βουλευτές: δύο του DVG (Ζιστίν Μπενέν και Μαξ Ματιασέν) έναν του REM (Ολιβιέ Σερβά) και μια σοσιαλίστρια (Ελέν Βενκέρ-Κριστόφ). Στη Μαρτινίκα, μια γυναίκα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής (Ζοζέτ Μανέν, του DVG) και τρεις απερχόμενοι επανεξελέγησαν.

Μετά την επιτυχία του REM την περασμένη Κυριακή, ο αρχηγός του κράτους περιμένει "μια επιβεβαίωση" που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει ξεκάθαρα την πολιτική του, αρχής γενομένης από τις επίμαχες διατάξεις στη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα ή τον νόμο για την ηθική της πολιτικής ζωής στο πρόγραμμα του κοινοβουλίου τον Ιούλιο.

Το νέο κίνημα του Μακρόν, με το οποίο έχουν συμμαχήσει οι κεντρώοι του Φρανσουά Μπαϊρού, μπορεί να επικρατήσει σε 400 έως 470 εκλογικές περιφέρειες από τις 577 συνολικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις, εξασφαλίζοντας μια από τις ισχυρές πλειοψηφίες στην 5η Δημοκρατία.

Η ανανέωση της Συνέλευσης θα είναι συνεπώς πολύ μεγάλη, ως αποτέλεσμα του κύματος Μακρόν που ανοίγει τις πύλες σε μια νέα γενιά βουλευτών, μέρος των οποίων είναι νεόκοποι στην πολιτική, στο πλαίσιο του νόμου που απαγορεύει την πολυθεσία και προωθεί την πρόοδο στην ισότητα ανδρών-γυναικών.

Μόνο 222 απερχόμενοι βουλευτές προκρίνονται για το δεύτερο γύρο.

1.146 υποψήφιοι, από τους οποίους το 40% είναι γυναίκες, διεκδικούν μια από τις 573 ακόμη έδρες για μια περίοδο πέντε ετών.

Μόνο τέσσερις βουλευτές εξελέγησαν στον πρώτο γύρο, εξαιτίας της μεγάλης αποχής.

Μικρός κυβερνητικός ανασχηματισμός;

Με 13,74% στον πρώτο γύρο, η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) και το Κομμουνιστικό κόμμα (PCF) αναμένεται να συμμαχήσουν για να μπορέσουν να φθάσουν τις 15 έδρες που απαιτούνται για να σχηματίσουν μια ομάδα.

Το Εθνικό Μέτωπο (FN, 13,3% στις 11 Ιουνίου) πιστώνεται 1 έως 5 έδρες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Λεπέν στο Ενέν-Μπομόν.

Την επομένη των εκλογών αυτών, ο Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται, σύμφωνα με την παράδοση, να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης για να αναλάβει να σχηματίσει νέα.

Στην εβδομάδα αυτή θα κυριαρχήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κατανομή των βασικών θέσεων της Εθνοσυνέλευσης ενόψει της εναρκτήριας συνεδρίασης της 27ης Ιουνίου, κατά την οποία που θα εκλεγεί ο διάδοχος του Κλοντ Μπαρτολόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε στο Τουκέ

Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο του Τουκέ (Πα-ντε-Καλαί), πριν μεταβεί στην περιοχή του Παρισιού για να προεδρεύσει της τελετής για την 77η επέτειο από το ιστορικό, πολεμικό διάγγελμα που είχε απευθύνει προς το έθνος ο Σαρλ ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου 1940.

Ο Μακρόν ψήφισε στις 9.00 το πρωί χωρίς τη σύζυγό του Μπριζίτ, σε αντίθεση με την περασμένη Κυριακή. Ο αρχηγός του κράτους χαιρέτισε αρκετούς ανθρώπους που τον περίμεναν έξω από το δημαρχείο και έβγαλαν "σέλφι" μαζί του.

Στον πρώτο γύρο, ο Μακρόν είχε ψηφίσει προς το μεσημέρι με τη σύζυγό του. Σήμερα, εκπλήρωσε το εκλογικό του καθήκον του νωρίς, πριν επιβιβαστεί σε ελικόπτερο για να πάει στο Μον-Βαλεριέν, στην περιοχή του Παρισιού, προκειμένου να προεδρεύσει της τελετής μνήμης της 18ης Ιουνίου 1940.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ψήφισε στη Χάβρη

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ψήφισε σήμερα νωρίς το πρωί σε ένα σχολείο στο κέντρο της Χάβρης, πόλης της οποίας ήταν δήμαρχος, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του AFP.

Φορώντας μπλε σκούρο κοστούμι, ο πρώην δήμαρχος της Χάβρης από το 2010 έως το 2017, έφθασε οδικώς μαζί με τη σύζυγό του Εντίτ Σαμπρ και τον φρουρό του.

Ο Εντουάρ Φιλίπ ψήφισε ηλεκτρονικά, καθώς η πόλη της Χάβρης έχει εξοπλιστεί με μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από το 2005.

Ο ένοικος του Ματινιόν δεν έκανε καμία δήλωση. Θα αναχωρήσει για το Παρίσι νωρίς το απόγευμα.

Η Μαρίν Λεπέν ψήφισε στο Ενέν-Μπομόν

Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές, στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε πριν από λίγο, στο Ενέν-Μπομόν, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP.

Η Λεπέν συνοδευόταν από τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης αυτής, η οποία αριθμεί περίπου 26.000 κατοίκους και αποτελεί ένα από τα προπύργια του ακροδεξιού κόμματος. Ο Μπριουά προέρχεται από το Εθνικό Μέτωπο.

Η Λεπέν δεν έκανε καμία δήλωση στους περίπου 20 δημοσιογράφους που την περίμεναν σε σχολείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο.

Δημοφιλή