Οι δύο μικρές αλλαγές στο όνομά σας που μπορούν να απογειώσουν το βιογραφικό σας

Οι δύο μικρές αλλαγές στο όνομά σας που μπορούν να απογειώσουν το βιογραφικό σας
Hello My Name Is... card
Ildo Frazao via Getty Images
Hello My Name Is... card

Ένα όνομα μπορεί να σε πάει πολύ μακριά, χωρίς να συνδέεται απαραίτητα με κάποιο διάσημο και επιτυχημένο πρόσωπο. Μπορεί για εμάς τους ίδιους να μην είναι άμεσα κατανοητό, καθώς φοράμε το όνομά μας ως συνήθεια, ο τρόπος όμως που το παρουσιάζουμε μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον της καριέρας μας.

Κατά καιρούς, διάφορες έρευνες έχουν προσπαθήσει να καθορίσουν πόσο «προσλήψιμα» είναι τα ονόματά μας, υπάρχουν όμως κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που αν τα υιοθετήσουμε στα βιογραφικά μας, θα κάνουν αρκετά πιο εύκολη την όλη διαδικασία και εμάς τους ίδιους πολύ πιο ελκυστικούς στους μελλοντικούς μας εργοδότες.

Πρόκειται για τα εξής δύο:

1. Φροντίστε να βάζετε το αρχικό του μεσαίου σας ονόματος

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Social Psychology, το να χρησιμοποιείς ένα μεσαίο αρχικό στο όνομά σου, βοηθά στην ενίσχυση της επαγγελματικής σου επιτυχίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κρίνουν ξένους που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ από κοντά. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι είχαν μεσαίο αρχικό στο όνομά τους (π.χ. David F. Clark) έδιναν την εντύπωση πιο έξυπνων, εύγλωττων και εξειδικευμένων ατόμων, σε σχέση με όσους δεν είχαν (π.χ. David Clark).

Μάλιστα όσοι είχαν περισσότερα από ένα αρχικά (π.χ. David F.P.R. Clark), είχαν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να λάβουν εξαιρετικές κριτικές.

Εξηγώντας αυτό το φαινόμενο, οι ερευνητές είπαν πως «τα μεσαία αρχικά εμφανίζονται συχνά σε επίσημα πλαίσια, ειδικά όταν οι άνθρωποι αναφέρονται σε πνευματικά επιτεύγματα», οπότε ο εγκέφαλός μας τείνει να τα συνδέει με επιτεύγματα και επιτυχίες.

Μπορεί να αξίζει μια προσπάθεια (στην Ελλάδα καλό θα ήταν να μείνετε στο ένα αρχικό, καθώς τα περισσότερα δεν συνηθίζονται), αλλά οι ειδικοί προσθέτουν πως αν αποφασίσετε να το εντάξετε στο όνομά σας, θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε παντού: στις εταιρικές κάρτες, στην υπογραφή του email, στο βιογραφικό σας, στο LinkedIn κλπ.

2. Να χρησιμοποιείτε το πλήρες όνομά σας

Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε από το LinkedIn έδειξε πως παρότι οι άντρες μπορούν να βρουν εύκολα δουλειά χρησιμοποιώντας το συντομευμένο μικρό τους όνομα (Μάκης, Πάνος, Ντίνος κλπ), δεν ισχύει το ίδιο και για τις γυναίκες.

Μάλιστα, τα πιο συνηθισμένα ονόματα γυναικών σε υψηλές θέσεις, όπως αυτή του CEO, είναι τα πλήρη τους και όχι συντομευμένες εκδοχές τους.

Ο ειδικός Dr. Frank Nuessel είπε στο LinkedIn για αυτό το φυλετικό διαχωρισμό, πως οι άντρες χρησιμοποιούν τα συντομευμένα μικρά τους ονόματα για να δημιουργήσουν μια αίσθηση φιλικότητας και αμεσότητας. Οι γυναίκες CEOs, από την άλλη, χρησιμοποιούν τα πλήρη ονόματά τους για να επιδείξουν μια πιο επαγγελματική εικόνα του εαυτού τους. Δυστυχώς, αυτή είναι άλλη μια σεξιστική πραγματικότητα για το γυναικείο φύλο.

Τώρα λοιπόν, ξέρετε τι να κάνετε.