ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/06/2017 07:16 EEST | Updated 18/06/2017 07:17 EEST

Αντωνοπούλου: Επιδιώκουμε εξαίρεση των κονδυλίων για την ανεργία, από το δημοσιονομικό έλλειμμα

eurokinissi

Την υποστήριξη της πρότασης της κυβέρνησης για εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των κονδυλίων που διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανεργίας, επιδιώκει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Μέσω της συνέντευξης που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ρ. Αντωνοπούλου σημειώνει ότι απαιτείται μία συνολική απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε χώρες με υψηλή μακροχρόνια ανεργία και υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας να επενδύουν, κατ' αναλογία, πόρους για την υποστήριξη των ανέργων στην επανένταξή τους στον κόσμο της εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει, έχει έρθει σε επαφή με ομολόγους της άλλων κρατών οι οποίοι δηλώνουν υπέρμαχοι της πρότασης της ελληνικής πλευράς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, είναι να ληφθεί μία συνολική απόφαση

, στην οποία σαφώς τον πρώτο λόγο τον έχουν τα συλλογικά θεσμικά όργανα της ΕΕ και οι υπουργοί Οικονομικών κάθε χώρας.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, σχολιάζει, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, λέγοντας ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να βγει οριστικά από το καθεστώς της αυστηρής επιτροπείας, καθώς πλέον υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για την ανάγκη διαχείρισης του ελληνικού χρέους σε συνάρτηση με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας.

Επίσης, με αφορμή την τελευταία δημοσίευση των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για την απασχόληση, τον Μάιο, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, η κ. Αντωνοπούλου σχολίασε ότι, από τον Ιανουάριο 2015, παρατηρείται μία σταθερή βελτίωση, η οποία συνεχίζεται, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ποσοστών ανεργίας.