ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2017 13:26 EEST | Updated 18/06/2017 18:01 EEST

Reuters: Η Ελλάδα μπλόκαρε καταδικαστική δήλωση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Αντιδράσεις από Ευρωπαίους διπλωμάτες

Reuters

Η Ελλάδα μπλόκαρε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη που επέκρινε την Κίνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτή η απόφαση, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, όπως μεταδίδει το Reuters, υπονομεύει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η καταστολή αντιφρονούντων και ακτιβιστών από το Πεκίνο.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΕ, η οποία επιδιώκει να προωθήσει την ελευθερία του λόγου και να δώσει τέλος στη θανατική ποινή σε όλο τον κόσμο, επρόκειτο να προβεί στη συγκεκριμένη δήλωση την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης στη Γενεύη, αλλά απέτυχε να κερδίσει την απαραίτητη συμφωνία και από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.  

Ήταν η πρώτη φορά που η ΕΕ απέτυχε να κάνει αυτή τη δήλωση σε αυτό το κορυφαίο σώμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφεραν η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται χωρίς όμως να κατονομάζει το Reuters, δήλωσε ότι η Αθήνα μπλόκαρε τη δήλωση, λέγοντας ότι είναι «ανεδαφική κριτική εναντίον της Κίνας» και σημείωσε ότι οι ξεχωριστές συνομιλίες της ΕΕ με την Κίνα εκτός του ΟΗΕ ήταν μια καλύτερη οδός για διαπραγματεύσεις.

Επίσης και ένας αξιωματούχος της ΕΕ επιβεβαίωσε στο Reuters την πληροφορία ότι η Ελλάδα μπλόκαρε την η δήλωση.

Η δήλωση αυτή γίνεται τρεις φορές το χρόνο και δίνει στην ΕΕ τη δυνατότητα να αναδείξει καταχρήσεις από κράτη σε όλο τον κόσμο σε θέματα που άλλες χώρες δεν επιθυμούν να θέσουν τα επίμαχα ζητήματα. Το αδιέξοδο αποτελεί το τελευταίο πλήγμα για την αξιοπιστία της ΕΕ ως προς την ικανότητά της να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφεραν τρεις διπλωμάτες, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Επιπλέον, σχολιάζουν οι διπλωμάτες, εγείρονται ερωτήματα για την «πανίσχυρα οικονομικά μαλακή δύναμη (soft power) της Ευρώπης, που στηρίζεται στο να εμπνέει κράτη να ακολουθούν το παράδειγμά της με το να αποκηρύσσουν τη θανατική ποινή και να ενθαρρύνουν την ελευθερία του Τύπου».

Ακόμη, η εξέλιξη αυτή, συνεχίζει το Reuters επικαλούμενο τους ίδιους διπλωμάτες, υπογραμμίζει τους αμήχανους δεσμούς της ΕΕ με την Κίνα, τον δεύτερό μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

Οι Βρυξέλλες καλωσόρισαν το Πεκίνο ως σύμμαχο εναντίον του Αμερικανού προέδρου, του Ντόναλντ Τραμπ, στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος και του προστατευτισμού του εμπορίου. Όμως, καθώς οι επιχειρηματικοί δεσμοί μεγαλώνουν, η ΕΕ, από το 2015, μάχεται για να υψώσει τη φωνή της ενάντια στην καταστολή της κινεζικής κυβέρνησης κατά των δικηγόρων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και άλλων ακτιβιστών.

Η COSCO Shipping της Κίνας, ιδιοκτήτρια του τέταρτου μεγαλύτερου στόλου εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, πήρε το 51% στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας πέρυσι αναφέρει το Reuters στο δημοσίευμά του και συνεχίζει επικαλούμενο τις δηλώσεις των Ευρωπαίων διπλωματών, ότι η Ουγγαρία, ακόμη μια χώρα δέκτης μεγάλων επενδύσεων από την Κίνα, έχει επανειλημμένα μπλοκάρει αντίστοιχες δηλώσεις της ΕΕ που καταγγέλλουν την παραβίαση των ανθρωπίνων από την κυβέρνηση της Κίνας

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη απόφαση της Ελλάδας να εμποδίσει τη δήλωση καθώς αυτή, όπως τόνισε, συνέπεσε χρονικά με την απόφαση του ΔΝΤ και των υπόλοιπων κυβερνήσεων της ΕΕ να αποδεσμεύσουν κεφάλαια στο πλαίσιο της επείγουσας οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.

«Ήταν τουλάχιστον ανέντιμο» είπε ο διπλωμάτης, καταλήγει το Reuters.

Σχολιάζοντας το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, διπλωματικές πηγές δήλωσαν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι στο πλαίσιο διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής θέσης δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των 28 κρατών-μελών.

Επισημαίνουν δε, πως θέση της Ελλάδας είναι ότι η άσκηση αντιπαραγωγικής και συχνά επιλεκτικής κριτικής έναντι συγκεκριμένων μόνο, χωρών, δεν βοηθά στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές ούτε στις σχέσεις τους με τη Ε.Ε., ενώ τονίζουν ότι και άλλες χώρες διατύπωσαν παρόμοιες επιφυλάξεις κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της κοινής δήλωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι «ο τρόπος που στο σχέδιο της δήλωσης της ΕΕ διατυπωνόταν η ευρωπαϊκή θέση ουσιαστικά υπονόμευε ακόμα και την πραγματοποίηση του θεσμοθετημένου διαλόγου Ε.Ε.-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που μετά από χρόνια και πολλές αναβολές προγραμματίζεται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα. Ο διάλογος ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, άλλωστε -υπογραμμίζουν- το καταλληλότερο πλαίσιο για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών».

Πηγή: Reuters