ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/06/2017 05:47 EEST | Updated 19/06/2017 05:47 EEST

Άνδρες και γυναίκες δεν τους χωρίζει μόνο το «χάσμα» στους μισθούς αλλά και η ανισότητα στις συντάξεις

Thanasis Zovoilis via Getty Images

Για το «gender pay gap» δηλαδή την αδικαιολόγητη διαφορά στις αμοιβές ανδρών και γυναικών -με τους πρώτους φυσικά να κερδίζουν περισσότερα χρήματα ως αμοιβή από την εργασία που παρέχουν- έχει γίνει πολύς λόγος. Δεν έχει γίνει όμως το ίδιο και με το «χάσμα» που χωρίζει τις συντάξεις των δύο φίλων και έρχεται βέβαια ως συνέπεια της προηγούμενης ανισότητας στη μισθοδοσία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutche Welle, η σύνταξη που λαμβάνει σήμερα μία γυναίκα στην Κύπρο είναι, κατά μέσο όρο, 48,8% χαμηλότερη από εκείνη του άνδρα ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 40,2%! Η δε αντίστοιχη διαφορά στην Ελλάδα ευτυχώς είναι χαμηλότερη, περίπου στο 26,6%.

Φυσικά αυτή η διαφορά οφείλετε στο χάσμα μισθών και πληρωμών των προηγουμένων δεκαετιών όπως επισημαίνει ο κύπριος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. «Νομίζω ότι αυτό απεικονίζει την πραγματικότητα στην Κύπρο τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρξε δηλαδή ένα πολύ μεγάλο χάσμα στη μισθοδοσία ανδρών και γυναικών. Ευτυχώς όμως αυτό έχει πλέον εκλείψει. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και δεν υπάρχει διαφορά, ούτε στον δημόσιο, ούτε στον ιδιωτικό τομέα, για ομοειδείς εργασίες. Το χάσμα όμως απεικονίζει ακριβώς το τι υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στην Κύπρο, αυτή είναι η πραγματικότητα» λέει ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ στην Deutsche Welle.

Τονίζεται δε πως στις μεσογειακές χώρες το συνταξιοδοτικό χάσμα ανδρών-γυναικών είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο στις χώρες της βόρειας ή της ανατολικής Ευρώπης επειδή πρωτίστως σε αυτές τις χώρες οι γυναίκες άργησαν να βγουν στην αγορά εργασίας ενώ για τις οικιακές και αγροτικές εργασίες στις οποίες αφιερώνονταν δεν κατέβαλαν εισφορές.

Ωστόσο, τη δεύτερη θέση μετά την Κύπρο έχει η βιομηχανική Γερμανία, με wage gap ανδρών-γυναικών να φτάνει στο 46,5%.

«Υπήρχε γενικότερο πρόβλημα στην Ευρώπη» λέει ο Δημήτρης Παπαδάκης στην DW. «Υπήρχε βεβαίως και η μερική απασχόληση των γυναικών, είτε στον αγροτικό τομέα, είτε σε άλλες εργασίες. Και αυτό γιατί δεν μπορούσαν να αφήσουν τα παιδιά τους όλη τη μέρα σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό, ούτως ώστε να εργαστούν για ένα οκτάωρο. Αναγκάζονταν λοιπόν να έχουν αυτού του είδους την απασχόληση».

Επιπλέον, επισημαίνουν οι ειδικοί, οι γυναίκες αναγκάζονταν να αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας σε περίπτωση που ένα ηλικιωμένο μέλος της οικογένειας χρειαζόταν φροντίδα. Αυτό προκαλούσε ένα ακόμη «κενό» στην επαγγελματική τους πορεία με επιπτώσεις για τη μισθολογική τους εξέλιξη, αλλά και τη συνταξιοδοτική κάλυψη. Σε ψήφισμα που υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα, με μεγάλη πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για να κλείσει οριστικά η ψαλίδα μεταξύ ανδρών και γυναικών - με πρώτο και κύριο την πρόσβαση σε δομές για τη φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων και εξαρτώμενων ατόμων. Ειδικά για την περίπτωση της Κύπρου ο Δημήτρης Παπαδάκης επισημαίνει ότι «αυτό βεβαίως απεικονίζει ένα άλλο κενό της κυπριακής κοινωνίας, ότι δεν υπήρχε κοινωνική στήριξη για τις γυναίκες, οι οποίες ήθελαν να εργαστούν σε full time βάση. Έτσι αναγκαστικά πήγαιναν σε part time απασχόληση. Όπως είχαμε πει πιο πριν όμως, όλα αυτά εξαφανίζονται με την πάροδο των χρόνων».

Πηγή: DW