Αν βάψετε το σπίτι σας με αυτό το χρώμα, θα το πουλήσετε και πιο γρήγορα και σε καλύτερη τιμή

Αν βάψετε το σπίτι σας με αυτό το χρώμα, θα το πουλήσετε και πιο γρήγορα και σε καλύτερη τιμή

Η πώληση ενός σπιτιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Το ίδιο ισχύει και για την αγορά μιας κατοικίας.

Ποια είναι όμως τα βασικά κριτήρια που πρέπει να έχει κάποιος υπόψη, όταν βρίσκεται στην έρευνα για αγορά ακινήτου; Η τοποθεσία; Το έτος κατασκευής; Η απόσταση από τα ΜΜΜ; Η τιμή;

Τίποτα από αυτά. Απ' ότι φαίνεται, το πιο σημαντικό είναι το μπλε χρώμα.

Ναι, καλά διαβάσατε. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Zillow, φαίνεται πως τα σπίτια που είναι βαμμένα με μπλε χρώμα (όσο περισσότερο μπλε, τόσο το καλύτερο) πωλούνται σε σημαντικά υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα σπίτια που επιλέγουν άλλα χρώματα. Η έρευνα μελέτησε διάφορα χρώματα σε διαφορετικά δωμάτια των σπιτιών και ανακάλυψε πως ένα σπίτι με μπάνιο βαμμένο σε γαλάζια απόχρωση μπορεί να πουληθεί προς $5.440 περισσότερα από όσο υπολογιζόταν. Μια μπλε κουζίνα μπορεί να ανεβάσει την τιμή του σπιτιού κατά $1.809 και ένα γαλάζιο υπνοδωμάτιο μπορεί να προσθέσει $1.856 στην τελική τιμή αγοράς. Το ίδιο ισχύει και για το σαλόνι (ανεβάζει την τελική τιμή κατά $1.926).

Άλλα χρώματα που συντελούν σύμφωνα με την έρευνα στην αύξηση της τιμής μιας κατοικίας, και την πώλησή της, είναι το ανοιχτό καφέ για το σαλόνι (αύξηση τιμής κατά $1.926) και ένα μείγμα γκρι-μπεζ για την πρόσοψη του διαμερίσματος.

Γιατί όλα αυτά, αναρωτιέστε;

Tο πάντα αξιόπιστο σε θέματα σπιτιού marthastewart.com, ρώτησε την Liz Lidgett, ιδρύτρια του Adore Your Walls, το λόγο που αυτά τα χρώματα ανεβάζουν την τιμή πώλησης μιας κατοικίας. Η Lidgett εξήγησε:

«Πιστεύω πως οι άνθρωποι συνδέονται με το μπλε χρώμα επειδή είναι ένα χρώμα που ηρεμεί. Ο κόσμος θέλει να νιώθει χαλαρά και άνετα στο σπίτι του και το μπλε σίγουρα προκαλεί αυτά τα αισθήματα».

Αντίθετα, αν δε θέλετε το σπίτι σας να μείνει για πάντα στις αγγελίες αγορών, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα σκούρα χρώματα καθώς και συγκεκριμένες τεχνοτροπίες βαψίματος τοίχων. Για παράδειγμα, ένα σπίτι με τραπεζαρία βαμμένη σε απόχρωση τερακότα θα πουληθεί για $2.031 λιγότερα από όσο αξίζει πραγματικά. Αν αποφασίσετε να μείνετε μακριά από οποιοδήποτε χρώμα, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Ένα λευκό μπάνιο μπορεί να σας κοστίσει μέχρι και $4.035 στην τελική τιμή πώλησης, ενώ το μαύρο χρώμα καλό είναι να αποφεύγεται γενικότερα.