ΔΙΕΘΝΕΣ
20/06/2017 03:21 EEST | Updated 20/06/2017 03:21 EEST

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας μετά την κατάρριψη συριακού μαχητικού από τις ΗΠΑ

U.S. Navy via Getty Images
MEDITERRANEAN SEA - JUNE 6: In this handout provided by the U.S. Navy, an F/A-18E Super Hornet attached to the 'Tomcatters' of Strike Fighter Squadron (VFA) 31 launches from the flight deck of the Nimitz-class aircraft carrier USS George H.W. Bush (CVN 77) to conduct flight operations in support of Operation Inherent Resolve June 6, 2017 in the Mediterranean Sea. George H.W. Bush is conducting naval operations in the U.S. 6th Fleet area of operations in support of U.S. national security interests. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Christopher Gaines/Released)

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις των συμμαχικών δυνάμεων που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία διατηρούν το δικαίωμα αυτοάμυνας, ενώ η Ρωσία απάντησε με την προειδοποίηση ότι θεωρεί κάθε αεροπλάνο που πετά σε περιοχές επιχειρήσεών της ως πιθανό στόχο.

Η ένταση κλιμακώθηκε την Κυριακή το βράδυ όταν οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών κατέρριψαν ένα πολεμικό αεροπλάνο της Συρίας κοντά στη Ράκα διότι έριχνε βόμβες κοντά σε δυνάμεις που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονταν στο έδαφος. Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον έχει προβεί σε τέτοια ενέργεια στον πολυμέτωπο εμφύλιο της χώρας.

Είναι επίσης και η πρώτη φορά από τον Μάιο του 1999 που η αεροπορία των ΗΠΑ καταρρίπτει επανδρωμένο αεροπλάνο.

Η Ρωσία, πιστός σύμμαχος του Σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, είπε ότι θα θεωρήσει αεροσκάφη της αμερικανικής συμμαχίας που πετούν δυτικά του Ευφράτη ποταμού στη Συρία ως πιθανούς στόχους και θα τα παρακολουθήσει με πυραυλικά συστήματα και μαχητικά. Δεν δήλωσε ωστόσο ρητά ότι θα τα καταρρίψει.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ακυρώνει άμεσα μια συμφωνία ασφάλειας αέρος στη Συρία με την Ουάσιγκτον, η οποία αποσκοπούσε στην αποφυγή εναέριων συγκρούσεων και επικίνδυνων επεισοδίων. Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβίασε τη συμφωνία γιατί δεν την ενημέρωσε για την απόφαση να καταρρίψει το συριακό αεροσκάφος, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν στον αέρα και ρωσικά αεροπλάνα την ίδια στιγμή.

Σε απάντησή της, η Ουάσιγκτον είπε ότι θα «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας».

«Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ των πολλών πλευρών που επιχειρούν στην περιοχή αυτή δεν βοηθούν κανέναν. Και το συριακό καθεστώς καθώς και άλλοι στο καθεστώς πρέπει να καταλάβουν ότι θα διατηρήσουμε το δικαίωμα αυτοάμυνας, των συμμαχικών δυνάμεων που συντάσσονται εναντίον του ISIS», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.

Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι αναπτύσσει ξανά τα αεροσκάφη του πάνω από τη Συρία για να προστατεύσει την ασφάλεια των αμερικανικών πληρωμάτων που στοχεύουν το ISIS.

Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε ότι θα εργαστεί ώστε να κρατήσει ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τη Ρωσία παρά τις εντάσεις, ενώ ο επικεφαλής των αρχηγών ΓΕΕΘΑ είπε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν για να αποκατασταθεί μια γραμμή επικοινωνίας αποκλιμάκωσης με τη Ρωσία ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα στη Συρία.

Το κεντρικό αρχηγείο των ΗΠΑ στη Συρία εξέδωσε μια δήλωση στην οποία ανακοινώνει ότι η κατάρριψη του συριακού αεροπλάνου αποτελούσε «συλλογική αυτοάμυνα» και ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε έρθει σε επαφή με τους Ρώσους ομολόγους του τηλεφωνικά μέσω μιας τηλεφωνικής γραμμής «αποκλιμάκωσης» για να αποκλιμακώσει την ένταση και να σταματήσει τα πυρά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Sponsored Post