Μαρτίνης στην Εξεταστική για το Ντυνάν: Κάποιοι θεωρούσαν το ίδρυμα τσιφλίκι τους

Μαρτίνης στην Εξεταστική για το Ντυνάν: Κάποιοι θεωρούσαν το ίδρυμα τσιφλίκι τους
Nikos Libertas / SOOC

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ως μάρτυρας, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θέματα της Υγείας ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης επανέλαβε τη θέση του ότι το ίδρυμα απαξιώθηκε μετά την τοποθέτηση «δοτού», όπως είπε διοικητικού συμβουλίου λέγοντας πως «αν το Δ.Σ. έπαιρνε σωστές οδηγίες από υπουργούς θα πηγαίναμε καλά».

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη για σχετική τροπολογία αν «δικαιούται ο υπουργός να παρέμβει κατ' αυτόν τον τρόπο» ο κ. Μαρτίνης τόνισε «αυτό για μένα είναι αδιανόητο, γιατί τότε πράγματι μας διοικεί ο κάθε τραπεζίτης. Τότε ο Άδωνις είναι ιδανικός αυτόχειρας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρτίνης επέμεινε στην άποψη ότι το Ε. Ντυνάν οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο «λόγω των πολιτικών που ασκήθηκαν για να φτάσει το ίδρυμα εκεί», και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Γιαννακίδη είπε πως «οι περισσότερες αποφάσεις στο Δ.Σ. λαμβάνονταν ομόφωνα πλην αυτής να μην κινηθούμε με κανένα ένδικο μέσο κατά του Βγενόπουλου», προσθέτοντας πως «το Μνημόνιο που προηγήθηκε του πλειστηριασμού του το παρέδωσε εκλεκτός του Α. Γεωργιάδη τον οποίο είχαν αλλάξει».

Ο κ. Μαρτίνης δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τους λόγους που το ίδρυμα οδηγήθηκε σε οικονομική κατάρρευση, επαναλαμβάνοντας «σταματήσαμε να πληρώνουμε τα δάνεια από τότε που μας στραγγάλισε η Marfin», ενώ σε άλλο σημείο είπε «αν υπήρχε η δαμόκλεια σπάθη της δικαιοσύνης και όχι η ασυλία Βορίδη θα είχαμε εισπράξει χρήματα από την εφορία».

O πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν υποστήριξε εκ νέου ότι το τίμημα που δόθηκε στον πλειστηριασμό ήταν πολύ χαμηλό, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να κάνει συγκεκριμένη εκτίμηση.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βέττα αν δέχτηκε πιέσεις από υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα για προνομιακή μεταχείριση στο Ντυνάν των ίδιων ή δικών τους ανθρώπων, απάντησε «άλλοι μου το ζητούσαν και άλλοι θεωρούσαν το ίδρυμα τσιφλίκι τους», αρνήθηκε ωστόσο να τους κατονομάσει.

Ο κ. Μαρτίνης επέμεινε πως δεν θέλει να μιλήσει με ονόματα γιατί «φοβάμαι για την οικογένειά μου από κάποιον που θεωρούσα παιδί μου», όπως χαρακτηριστικά είπε, παρά τις επίμονες ωστόσο ερωτήσεις δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο πρόσωπο.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης μίλησε για «στρατηγικό εγκλωβισμό του Ντυνάν», ρωτώντας«σε ποιες κινήσεις προέβη ο τοποτηρητής της Τράπεζας Πειραιώς» και ο μάρτυρας απάντησε «για τους εργαζόμενους ήταν αυτή (η κυρία που είχε τεθεί ως τοποτηρητής) υπεύθυνη. Αμέσως μόλις παραιτηθήκαμε διορίστηκαν αυτοί που διορίστηκαν και εισέβαλαν στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς στα καίρια πόστα».

Απευθυνόμενος στη βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τις κινήσεις που προηγήθηκαν του πλειστηριασμού, ο κ. Μαρτίνης δήλωσε «θέλαμε να πουλήσουμε το Ντυνάν όταν ήταν στα πάνω του όχι μετά. Όταν θέλαμε να το πουλήσουμε δεν μας επέτρεπαν».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή