O αλγόριθμος του χρέους στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με του πολιτικούς αρχηγούς

O αλγόριθμος του χρέους στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με του πολιτικούς αρχηγούς
SOOC

Τους αλγόριθμους του χρέους έβγαλε και έδειξε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Στις χθεσινές συναντήσεις, αλλά και στις σημερινές, το Κυπριακό και η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup συναποτέλεσαν την ατζέντα.

Κατά την ενημέρωση για το περιεχόμενο του Eurogroup ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να εξήγησε αναλυτικά στους δύο πολιτικούς αρχηγούς πως συγκροτείται ο αλγόριθμος του χρέους ο οποίος προσδιορίζει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσής του εισάγοντάς το σε μία τροχιά βιωσιμότητας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο αλγόριθμος απομείωσης του χρέους προσδιορίζεται από τρεις παραμέτρους

  • τις αποφάσεις του Eurogroup το 2016 και το 2017 που ορίζουν ότι το ανώτατο όριο που θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους θα μπορεί να είναι το 15% του ΑΕΠ.
  • τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων σε 2% μεσοσταθμικά έως το 2060 και 3,5% έως το 2022.
  • τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε στους συνομιλητές του ότι για πρώτη φορά είναι τόσο βάσιμος ο στόχος να μην υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα και να έχει βγει στις αγορές πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Για τον πρωθυπουργό είναι σημαντικό δεδομένο ότι η συμφωνία του Eurogroup έγινε θετικά αποδεκτή από τις αγορές ανοίγοντας τον δρόμο για έξοδο σε αυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Japonica, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη πιστωτή της Ελλάδας, εκτίμησε ότι με την απόφαση της 15ης Ιουνίου υπήρξε απομείωση του χρέους κατά 15 δις!

Αναπτυξιακή Τράπεζα σε 3 μήνες!

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας δίνει σημασία και στις δεσμεύσεις για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Στο κείμενο του Eurogroup υπήρξε αποδοχή από τους Ευρωπαίους της πρότασης για ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία ήταν πάγια θέση της κυβέρνησης από το 2015, είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο στόχος της κυβέρνησης είναι η αναπτυξιακή τράπεζα να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο!

Κυπριακό: «Εμπλοκή» και Ε.Ε. στις συζητήσεις;

Όσον αφορά το Κυπριακό ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με νόημα ότι σε αυτή την φάση πρέπει να αξιοποιηθεί ο ρόλος της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ε.Ε. ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως και την «εμπλοκή» της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις. Οι ελληνικές θέσεις παραμένουν σταθερές, δηλαδή δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς το απηρχαιωμένο καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων.

Για την κυβέρνηση είναι κρίσιμο τουλάχιστον στα εθνικά θέματα να υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα και να στηριχθεί η εθνική γραμμή. Δεν χρειάζεται σκληρή αντιπαράθεση στα εθνικά θέματα, λένε κυβερνητικοί παράγοντες που εκτιμούν ότι στη Γενεύη μπορεί να γίνει «ένα βήμα μπροστά».

«Κρίμα η ΝΔ να ταυτίζεται με επιχειρηματίες»

Υπενθυμίζεται ότι αύριο το πρωί θα συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την σύνοδο κορυφής.

Σήμερα ολοκληρώνονται οι ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών, ενώ από το Μαξίμου διευκρινίστηκε ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό επειδή απουσιάζει στο εξωτερικό. Ωστόσο έχει ενημερωθεί από την Παρασκευή.

Για το θέμα που έχει προκληθεί από τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επικοινώνησε τηλεφωνικά με ισοβίτη εφοπλιστή, το Μαξίμου στηρίζει τον Π. Καμμένο. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας με δημοσιογράφους σχολίασε την στάση της ΝΔ που υιοθέτησε τα δημοσιεύματα λέγοντας ότι «είναι κρίμα η ΝΔ να ταυτίζεται με αυτό τον τρόπο με επιχειρηματικά συμφέροντα».

Δημοφιλή