Με φόντο το Brexit, την τρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή η Σύνοδος Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες

Με φόντο το Brexit, την τρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή η Σύνοδος Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες
French President Emmanuel Macron speaks to the press as he arrives at the Europa Building, the main headquarters of European Council, in Brussels ahead of the EU leaders summit, in Brussels, on June 22, 2017. / AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
French President Emmanuel Macron speaks to the press as he arrives at the Europa Building, the main headquarters of European Council, in Brussels ahead of the EU leaders summit, in Brussels, on June 22, 2017. / AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
THIERRY CHARLIER via Getty Images

Με έκδηλη ακόμα την ικανοποίηση από τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη ως ένδειξη της αποδυνάμωσης της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, συνέρχονται σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες οι 28 αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Πρόκειται για την τελευταία Σύνοδο πριν από το καλοκαίρι και πραγματοποιείται με φόντο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit αυτήν την εβδομάδα αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως είναι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Οι «28» αναμένεται να συμπεριλάβουν στα συμπεράσματα μια σαφή δέσμευση για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν με άλλους εταίρους, όπως είναι οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απουσία της κοινωνικής διάστασης στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργοί ζητούν, επίσης, ένα επείγον σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το περιεχόμενο του οποίου χαρακτηρίζουν «περιορισμένο».

«Είμαστε απογοητευμένοι γιατί βλέπουμε ότι στην ημερήσια διάταξη της σημερινής Συνόδου δεν υπάρχει αναφορά στα κοινωνικά θέματα της Ευρώπης, παρά την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για την προώθηση αυτών των θεμάτων και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να ικανοποιηθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι προσδοκίες των πολιτών για περισσότερες θέσεις εργασίας, ισχυρότερη κοινωνική προστασία και ίσα δικαιώματα», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεφ.

Ακόμη, οι πρωθυπουργοί συζήτησαν τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit και τις πρόσφατες εξελίξεις και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την εδραίωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους της για τα σχέδιά της αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία μετά το Brexit και χαρακτήρισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ένωση «πολύ εποικοδομητική».

«Προτείνουμε την προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων και των Βρετανών πολιτών καθώς αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σε δημοσιογράφους προσερχόμενη στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε με την σειρά του τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν το σχέδιο για ελέγχους στις ξένες επενδύσεις σε κλάδους στρατηγικής σημασίας στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ προκειμένου να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις για τις ευρωπαϊκές εταιρίες.

Προσερχόμενος στην πρώτη του συνάντηση με τους ηγέτες των άλλων 27 κρατών της ΕΕ, ο Μακρόν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά χρειάζονται περιορισμοί στις ξένες επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους «διότι άλλοι δεν σέβονται τους κανόνες».

Ακόμα, πρόσθεσε πως «θα δουλέψουμε χέρι-χέρι με τη Γερμανία» και θα μιλήσουμε με «μία φωνή», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μακρόν, ο οποίος για πρώτη φορά συμμετέχει ως Πρόεδρος της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό συμβούλιο, ανέφερε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν «κοινή οπτική» για τα θέματα της Συνόδου, που δεν είναι άλλα από την ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την άμυνα, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, το Brexit και το εμπόριο.

Όσον αφορά το εμπόριο, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στους φόβους των πολιτών σχετικά με την απορύθμιση που φέρνει η παγκοσμιοποίηση. Όπως πρόσθεσε, η Ευρώπη πρέπει να είναι «ανοιχτή» στις ελεύθερες ανταλλαγές, αλλά να σέβεται ορισμένους κανόνες, να γίνει «άνοιγμα» σε συγκεκριμένες αγορές, αλλά «λελογισμένο».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι συνομιλίες με τη Βρετανία για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαχθούν σε καλό πνεύμα, αλλά πρόσθεσε πως η έμφαση θα δοθεί στην εξασφάλιση του μέλλοντος των υπολοίπων 27 μελών της ΕΕ.

«Φυσικά θα διεξαγάγουμε γρήγορες διαπραγματεύσεις. Θα έχουμε εντατικές συνομιλίες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, για να κρατήσουμε μαζί τις 27 χώρες της ΕΕ», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε να έχουμε συνομιλίες σε καλό πνεύμα και ξέρουμε πως αργότερα θα θέλουμε να δουλέψουμε με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά είναι σαφές πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στο μέλλον της ΕΕ των 27 ώστε να έχουμε αποτελέμσατα που θα το βελτιώσουν».

Δημοφιλή