ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/06/2017 09:27 EEST | Updated 22/06/2017 09:28 EEST

Πώς οι γάτες κατέκτησαν τον πλανήτη Γη

Lothar Knopp

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως οι γάτες έχουν στόχο να κατακτήσουν τον πλανήτη. Μόνο που αυτό δεν μπορεί να συνιστά πραγματικότητα, όχι επειδή τα αιλουροειδή δεν έχουν στρατηγική και φιλοδοξίες, αλλά επειδή έχουν ήδη καταφέρει να εξαπλωθούν σε όλη την Γη, πλην της Ανταρκτικής.

Σύμφωνα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Ecology & Evolution», οι σύγχρονες γάτες (Felis silvestris lybica) προέρχονται πράγματι από τις γάτες εκείνες που απεικονίζονται σε αρχαίες αιγυπτιακές τοιχογραφίες. Μέσω των ανθρώπων κατάφεραν να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.

Οι γάτες εξημερώθηκαν πριν από 10.000 χρόνια στην Μέση Ανατολή, όταν οι γεωργοί άρχισαν να τις χρησιμοποιούν για την εξόντωση των ποντικιών που έκλεβαν και μόλυναν τις σοδειές τους. Σταδιακά, οι λαοί της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, άρχισαν να τις μεταφέρουν στα καράβια τους, προκειμένου να προστατεύουν τα τρόφιμα που φυλάσσονταν στις αποθήκες. Και κάπως έτσι αυτές εξαπλώθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη και αργότερα σε όλο τον κόσμο.