14.500 ελέγχους στα νησιά βάσει απόρρητου σχεδίου, θέλουν να φέρουν σε πέρας το καλοκαίρι οι ελεγκτικές αρχές

14.500 ελέγχους στα νησιά βάσει απόρρητου σχεδίου, θέλουν να φέρουν σε πέρας το καλοκαίρι οι ελεγκτικές αρχές
Waiter holding try with some drinks, coffees and Greek yoghourt at the terrace bar.
Waiter holding try with some drinks, coffees and Greek yoghourt at the terrace bar.
Photo by Rafa Elias via Getty Images

14.500 ελέγχους, πρωτίστως σε τουριστικούς προορισμούς σε Αιγαίο και Αργοσαρωνικό προτίθεται να πραγματοποιήσουν οι ελεγκτικές αρχές της χώρας και σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταρτιστεί και ένα ειδικό απόρρητο σχέδιο.

Σε αυτό αναφέρεται δημοσίευμα της «Καθημερινής» και όπως αναφέρει εστάλη με μυστικότητα, για πρώτη φορά, στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, προκειμένου να μην γνωρίζει ουδείς εκ των προτέρων σε ποιες περιοχές, ποια μαγαζιά θα ελεγχθούν. Αυτό βέβαια προκειμένου να αποφευχθεί η ελληνική τακτική του «ρίχνω σύρμα».

Οι ελεγκτές φαίνεται πως θα θα ενημερώνονται λίγες ώρες πριν από τον έλεγχο των επιχειρήσεων που θα καλούνται να επισκεφθούν, εφόσον πρόκειται για συνεργεία ελέγχου που ξεκινούν από την Αθήνα, και μόλις λίγα λεπτά πριν εάν πρόκειται για τοπικά συνεργεία.

«Ωστόσο, οι ελεγκτές μπορεί δύο ή τρεις ώρες πριν να γνωρίζουν τον τόπο προορισμού, αλλά δεν θα γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις θα ελέγξουν. Ανώτατο στέλεχος της φορολογικής διοίκησης σημειώνει ότι, με τον τρόπο αυτόν, οι όποιες διαρροές θα περιορισθούν, ενώ τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια για τα ταμεία του Δημοσίου. Επίσης εκτιμά ότι φέτος, λόγω της καμπάνιας που έχει γίνει από την Ανεξάρτητη Αρχή, θα επιτευχθούν και καλύτερα ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς ουδείς επιθυμεί να κλείνει η επιχείρησή του για 48 ώρες, με ενδεχόμενο να φθάνει και τις 10 ημέρες. Βέβαια, φέτος οι ελεγκτικές αρχές δεν θα σταματούν εκεί. Μετά τον επιτόπιο έλεγχο, στην περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις, άλλο συνεργείο θα ξεκινάει τον έλεγχο των προηγούμενων ετών, δηλαδή θα ελέγχονται σε βάθος τριετίας ή πενταετίας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από περίπου 15 ημέρες διεξήχθησαν σεμινάρια στη Σύρο, στα οποία συμμετείχαν ελεγκτές και προϊστάμενοι των εφοριών, με στόχο να ενημερωθούν για τις αλλαγές στη φορολογία, αλλά και για τον τρόπο αντιμετώπισης διάφορων καταστάσεων που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια ελέγχων.

Ειδική προσοχή δόθηκε μάλιστα αποδίδεται και στον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις και στο θέμα αυτό θα εστιάσει ειδικό σεμινάριο που θα διαξαχθεί αύριο Δευτέρα. Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεργάζεται με τον Ινστιτούτο Επικοινωνίας, με στόχο να βοηθηθούν οι ελεγκτές για τις περιπτώσεις κυρίως που οι αντιδράσεις των ελεγχομένων ξεφεύγουν από τα όρια και σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν στους προπηλακισμούς.

Δημοφιλή