Απορρίφθηκε η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Συνεχίζεται η απεργία
eurokinissi

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι ολιγόλεπτες διαπραγματεύσεις της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε τη δική της νομοθετική ρύθμιση που συνέταξε μετά την απόρριψη της πρότασης Σκουρλέτη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, ο πρόεδρος των εργαζομένων Νίκος Τράκας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει ότι επιδιώκει να ανατεθεί η διακομιδή σκουπιδιών σε ιδιωτικούς φορείς και ανακοίνωσε τη συνέχεια των κινητοποιήσεων. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά τώρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα.

Πλέον, θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με καταλήψεις αμαξοστασίων και 24ωρη απεργία την Πέμπτη, όταν και θα επανεξεταστεί η όλη κατάσταση.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές «δεν μπορεί να σταθεί νομικά λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, για συμμετοχή στον διαγωνισμό άνω των 45.

Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να ενσωματωθεί οποιαδήποτε πρόταση βελτιώνει τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου, ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και για την υγεία του κόσμου».

«Οφείλουμε, απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους που μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, να καλύψουμε αυτό το "νομικό κενό" που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα να μη δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους οι οποίοι έχουν μία διαφορετική αντίληψη για την αποκομιδή των απορριμμάτων και θέλουν να τα παραχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες, να μην τους ανοίξουμε τον δρόμο. Αυτήν την ευθύνη πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση πρώτα από όλα και θα το κάνει, αλλά θα πρέπει να την αναλάβουν και οι συνδικαλιστές», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στην κατάθεση της τροπολογίας, διότι, όπως εξήγησε, «πρέπει επιτέλους να μπει τάξη στον τομέα της καθαριότητας, πρέπει να υπάρξουν μόνιμες θέσεις στον τομέα αυτόν, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των δήμων, και σε συνεργασία με τους δήμους θα προσδιορίσουμε τον αριθμό τους και φαντάζομαι ότι θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των υπαλλήλων από αυτόν που μέχρι τώρα έχει προσδιοριστεί, μετά από τα αιτήματά τους».

Επίσης, επισήμανε την ανάγκη «ο καθένας να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του» και κατηγόρησε την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι με τη στάση της θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων στην καθαριότητα, και ότι δίνει το άλλοθι σε όσους σχεδιάζουν να ιδιωτικοποιήσουν τον συγκεκριμένο τομέα.

Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε θετική τη στάση της ΠΟΠ-ΟΤΑ, η οποία ανέστειλε τις κινητοποιήσεις της, αναγνωρίζοντας ότι η τροπολογία του υπουργείου καλύπτει τους εργαζόμεένους.

Νωρίτερα, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών συγκεντρώθηκαν οι συμβασιούχοι των δήμων όπου και σημειώθηκε ολιγόλεπτη ένταση προκλήθηκε όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο υπουργείο και απωθήθηκε από άνδρες των ΜΑΤ. Λόγω της συγκέντρωσης παρέμεινε η Σταδίου και τα γύρω στενά.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τη δική της νομοθετική ρύθμιση μετά την απόρριψη της πρότασης Σκουρλέτη. Το κείμενο της πρότασης προσπάθησαν να καταθέσουν οι συνδικαλιστές στο Υπουργείο Εργασίας μετά την πορεία που πραγματοποίησαν.

Μετά το πέρας της μικροέντασης, μπήκε τελικά στο υπουργείο το προεδρείο της ΠΟΕ ΟΤΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Τράκα προκείμενου να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη.

Θυμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προκήρυξαν στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως το τέλος της πρωινής βάρδιας, ενώ αποφάσισαν και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

Δημοφιλή