Σχεδιάζοντας τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στις αγορές

Σχεδιάζοντας τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στις αγορές
sooc

Το σχέδιο της επόμενης ημέρας μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και των νέων δεδομένων τα οποία δημιουργήθηκαν στην Ελληνική οικονομία επιχειρεί να ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα περιθώρια ώστε να υπάρξει ο «καθαρός δρόμος» για το επόμενο διάστημα είναι ορατά, αλλά οποιαδήποτε στιγμή τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δοκιμαστούν οι νέες συνθήκες που δημιούργησε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Οι ίδιοι παράγοντες επικαλούνται τα στοιχεία για σημαντικά χαμηλότερες ανάγκες για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας τα επόμενα χρόνια, τα οποία δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να μην προκληθούν νέες συνθήκες ασφυξίας από την πλευρά των δανειστών στις επόμενες αξιολογήσεις.

Με αυτές τις συνθήκες το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στις αγορές, προκειμένου η οικονομία να απεξαρτηθεί από την ανάγκη των δανειακών συμβάσεων. Χρονικά η έξοδος θα μπορούσε να προσδιοριστεί ακόμα και μέσα στο 2017, υπό συνθήκες όμως απόλυτης προστασίας και προετοιμασίας ώστε να γίνει μια δοκιμαστική έκδοση.

Όπως και να έχει αυτές οι εκδόσεις θα πρέπει να προετοιμάσουν το κλίμα για την επίσημη επιστροφή της χώρας στις αγορές το καλοκαίρι του 2018, σε μια προσπάθεια η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων να γίνει με χρηματοδότηση από τις αγορές και όχι με τη σύναψη δανείων και νέων μνημονίων.

Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να έχει στρωθεί ο δρόμος με σειρά μικρών δοκιμαστικών εκδόσεων ομολόγων, προκειμένου να «δοκιμαστούν» οι προθέσεις των αγορών και μάλιστα χωρίς την στήριξη της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει της στάση της σχετικά με την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει τη θέση του το ΔΝΤ. Στελέχη της ΕΚΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι από τη στιγμή που το Ταμείο επιμένει στη μη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, η ΕΚΤ δεν μπορεί να βιαστεί προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με το Ελληνικό ζήτημα.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει την επιστροφή στις αγορές, σε ένα ισχυρό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα καταρτιστεί με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα παρουσιαστεί στους επενδυτές και στους ανθρώπους της αγοράς.

Στόχος παραμένει να αναδειχθούν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Ελληνική Οικονομία, αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται και με αφορμή τις αποφάσεις σχετικά με την διευθέτηση του χρέους. Τα χρονικά περιθώρια έως το χειμώνα του 2017, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος και ως εκ τούτου και η στάση του ΔΝΤ, επιτρέπουν στο οικονομικό επιτελεί να τρέξει το σχέδιο της επόμενης μέρας, δοκιμάζοντας τις προθέσεις των επενδυτών.

Δημοφιλή