Τι περιμένει ο κόσμος από τις γυναίκες στον 21ο αιώνα; Οι απαντήσεις 15 χωρών δεν θα ικανοποιήσουν κανέναν

Τι περιμένει ο κόσμος από τις γυναίκες στον 21ο αιώνα; Οι απαντήσεις 15 χωρών δεν θα ικανοποιήσουν κανέναν
Studio shot of a successful young businesswoman carrying her adorable baby boy
PeopleImages via Getty Images
Studio shot of a successful young businesswoman carrying her adorable baby boy

Εν έτη 2017, ποια είναι η αντιμετώπιση των γυναικών σε διάφορες χώρες του κόσμου και τι περιμένουν από αυτές οι κοινωνίες στις οποίες ζουν;

Το Statista άντλησε στοιχεία από την έρευνα της Ipsos Mori (Global Trends, 2017) και παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον infographic με τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα σε 15 διαφορετικές χώρες. Το ενδιαφέρον βέβαια, όπως θα δείτε δεν είναι μόνο το πόσο διαφορετικές και σε κάποιες περιπτώσεις απίστευτα αναχρονιστικές είναι οι απόψεις για τον ρόλο της γυναίκας στις σύγχρονες κοινωνίες αλλά και το πόσο μπερδεμένοι ή διχασμένοι είναι οι πολίτες σε κάποιες άλλες για το τι είναι αυτό που περιμένουν τελικά από το δεύτερο φύλο.

Στους συμμετέχοντες στην έρευνα ζητήθηκε να δηλώσουν εάν συμφωνούν με δύο προτάσεις: «τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν περισσότερες γυναίκες βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης σε επίπεδο κυβερνήσεων ή επιχειρήσεων» και «ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία είναι να είναι καλές μητέρες και σύζυγοι».

Σε πρώτη ανάγνωση εντυπωσιάζει το υψηλό ποσοστό των Ρώσων πολιτών που συμφωνούν με τη δεύτερη πρόταση αφού πλησιάζει το 70% ενώ ακολουθεί η Ινδία με 64%. Αυτές είναι και οι δύο μόνες χώρες που βλέπουμε οι πολίτες να συμφωνούν σε ποσοστά άνω του 50% με την πρόταση αυτή αν και πολύ κοντά βρίσκεται και η Τουρκία με 47%. Εντυπωσιακό όμως είναι και το 41% των Αμερικανών και των Γερμανών που συμφωνούν επίσης με το μονοδιάστατο πρότυπο «γυναίκα-μητέρα-συζυγος».

Αυτό όμως που είναι εξίσου πολύ ενδιαφέρον είναι ότι πχ στην Ινδία, μια χώρα που έχει αναδείξει γυναίκα πρωθυπουργό, η οποία μάλιστα έφερε σε πέρας τρεις συνεχόμενες θητείες (Ίντιρα Γκάντι 1966-1984) επικρατεί μια πλήρης σύγχυση ή πολύ ανάμικτες προσδοκίες για τις γυναίκες αφού τη στιγμή που το 64% τις θέλει «καλή μητέρα και σύζυγο», επίσης το 79% δηλώνει πως συμφωνεί πως η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις εξουσίας θα είχε θετικό αντίκτυπο.

Ξεκάθαρα πάντως πιο μακριά από την μονοδιάστατη άποψη πως η γυναίκα οφείλει να είναι μόνο μια καλή σύζυγος και μητέρα βρίσκονται οι Σουηδία, η Ισπανία και η Βρετανία.

You will find more statistics at Statista