Τα παράτησε όλα και πήγε κι έγινε...ναυαγός: Ο πρώην εκατομμυριούχος που ζει 20 χρόνια σε ερημονήσι

Τα παράτησε όλα και πήγε κι έγινε...ναυαγός: Ο πρώην εκατομμυριούχος που ζει 20 χρόνια σε ερημονήσι
borojoint via Getty Images

Έχετε νιώσει ποτέ τη διάθεση να τα παρατήσετε όλα και να πάτε να ζήσετε στις ερημιές, αφήνοντας πίσω σας τον σύγχρονο κόσμο; Πολλοί το έχουν πει («θα φύγω και θα πάω να ζήσω...»), αλλά λίγοι το έχουν κάνει. Ένας από αυτούς είναι ο Ντέιβιντ Γκλασίν, πρώην εκατομμυριούχος , ο οποίος σήμερα ζει σαν...ναυαγός εδώ και 20 χρόνια – αν και δέχεται επισκέπτες/ τουρίστες στο νησί του, στα ανοιχτά του Κέιπ Γιορκ στην Αυστραλία (ένας από αυτούς ήταν και ο ηθοποιός Ράσελ Κρόου), όπου ζει από το 1997.

Όπως αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα του news.com.au, ο Γκλασίν ήταν εκατομμυριούχος κατά τη δεκαετία του 1980, και έκανε την «καλή ζωή» στο Σίδνεϊ, ως πρόεδρος μιας εταιρείας που δραστηριοποιούνταν στον τομέα της εξόρυξης χρυσού στην Παπούα Νέα Γουϊνέα. Σε εκείνη τη φάση, η περιουσία του ανερχόταν στα 28,4 εκατ. δολάρια, τα οποία επένδυσε σε πολυτελή ακίνητα στην περιοχή του λιμανιού του Σίδνεϊ. Ωστόσο, στην κατάρρευση της «Black Tuesday» (γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο ως «Black Monday») στις 19 Οκτωβρίου 1987, ο Dow Jones έπεσε κατά 508 μονάδες- και οι μετοχές του Γκλασίν καταποντίστηκαν. Εκείνη τη μέρα και μόνο, έχασε 7,25 εκατ. δολάρια, και τα επόμενα χρόνια τα πράγματα δεν ήταν καλά, καθώς οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και η οικογένειά του διαλύθηκε (πήρε διαζύγιο το 1991).

Το 1993 έμαθε για μια δυνατότητα ενοικίασης ενός ακατοίκητου νησιού σε ένα εθνικό πάρκο στο Κέιπ Γιορκ, στην πιο απόμακρη χερσόνησο της Αυστραλίας: Το Restoration Island. Η περιοχή αυτή έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη παρθένα έκταση της βόρειας Αυστραλίας. Οπότε, ο Γκλασίν όντως...τα παράτησες όλα και έγινε...Ροβινσώνας Κρούσος τέσσερα χρόνια μετά, το 1997. Έκτοτε- πέρα από ένα ταξίδι τη χρονιά για προμήθειες- ο Γκλασίν περνά τον περισσότερο χρόνο του στο νησί, όπου μένει σε ένα παλιό φυλάκιο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ίδιος σχεδίαζε να φτιάξει ένα θέρετρο στο νησί, αλλά περιγράφει τη διαμονή του εκεί ως όχι ιδιαίτερα εύκολη. «Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με τους οποίους μπορείς να επικοινωνήσεις στην περιοχή, δεν έχεις και τίποτα να πεις. Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο, ίσως το πιο δύσκολο».

Παρόλα αυτά, έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ, κινητό, και ενίοτε ασχολείται και με το χρηματιστήριο. «Προσπαθώ να χρησιμοποιήσω ξανά τον εγκέφαλό μου» λέει σχετικά. «Προσπαθώ να κάνω θαύματα. Μέχρι τώρα, τα πάω καλά, τίποτα φοβερό, αλλά νομίζω πως θα υπάρξουν απίστευτες ευκαιρίες μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια».

Επίσης, διαβάζει πολύ, και έχει άποψη για τα πάντα, από τη Βόρεια Κορέα μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, στοιχημάτισε τόσο υπέρ του Brexit όσο και υπέρ του Τραμπ, επειδή, όπως τονίζει, είναι καλό να ποντάρεις όταν κάτι φαίνεται απίστευτο. «Δεν θα έλεγα πως είμαι φαν του Τραμπ, αλλά νομίζω πως, βαθιά μέσα του, προσπαθήσει να “καθαρίσει τον βάλτο”. Προσπαθεί, αλλά αν τα καταφέρει ή όχι, δεν ξέρω. Αν μπορέσει να ξεμπερδέψει με εκείνον τον τύπο στη Βόρεια Κορέα, θα είναι θεός. Προβληματίζομαι για αυτό. Διαβάζω για αυτά, τι συμβαίνει αν αρχίσουν τα πυρηνικά; Σκέφτεσαι “διάβολε, αυτά δεν είναι παιχνίδια. Είναι πραγματικά”».

Για τον ίδιο πάντως, η ζωή του στο νησί είναι παράδεισος, και δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην ενδοχώρα σύντομα- για την ακρίβεια, σκοπεύει να πεθάνει εκεί. «Μου έχουν προσφέρει μέρη αλλού, σε άλλες χώρες. Αγαπάω την Αυστραλία, είναι υπέροχη χώρα, απλά έχει πολλούς χαζούς, αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν εκτιμάμε το πόσο ωραίο είναι το μέρος, είναι ένα από τα πιο ωραία της Γης, δεν έχω δει ωραιότερο και έχω ταξιδέψει αρκετά».

Δημοφιλή