Παυλόπουλος: Ο ρόλος της Ευρώπης είναι πανανθρώπινος

Παυλόπουλος: Ο ρόλος της Ευρώπης είναι πανανθρώπινος
Sooc

«Πρέπει να έχουμε το θάρρος ως λαός να γνωρίζουμε την δύναμή μας. Ποτέ να μην υπερβάλλουμε και ποτέ να μην υποστέλλουμε την σημαία των αρχών και των αξιών που μας κληροδότησε η ιστορία μας και η κοινή πορεία του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και της χριστιανοσύνης» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος προς τον Mητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο, ο οποίος του επέδωσε, μετά τον μεγάλο πολυαρχιερατικό συνοδικό εσπερινό, τον χρυσό μεγάλο σταυρό Α΄ Τάξεως του Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Αναφερόμενος στην συνέχεια στο ρόλο της Ευρώπης, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε: «Ο ρόλος της Ευρώπης γίνεται πανανθρώπινος, όχι τόσο της οικονομικής ή άλλης ισχύος της, όσο γιατί είναι εκείνη η δύναμη η οποία μπορεί να εμπνεύσει την ανθρωπότητα, την δοκιμαζόμενη ανθρωπότητα, με βασικές αρχές και αξίες που αφορούν τον άνθρωπο και την υπόστασή του. Και μιλάω κυρίως για τις αρχές της ειρήνης, της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Κατά την διάρκεια της τελετής της επίδοσης του χρυσού μεγάλου σταυρού, που έγινε στα προπύλαια του ναού του Αποστόλου Παύλου και παρουσία πλήθους πιστών που είχαν κατακλύσει τον περίβολο του ναού, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε: «Παραλαμβάνω τον χρυσό σταυρό του Αποστόλου Παύλου ως ευλογία Χριστού, αλλά και ως παρακαταθήκη καθήκοντος. Και μένω στο δεύτερο αυτό χαρακτηρισμό και ομιλώ για καθήκον, γιατί από αυτόν εδώ τον τόπο και από αυτό εδώ τον περικαλλή ναό, οφείλουμε εμείς οι Έλληνες να θυμόμαστε πως ο Απόστολος Παύλος ξεκίνησε για να αναδειχθεί πάνω στον βράχο του ευαγγελίου, η πηγή η αναβλύζουσα την χριστιανική διδασκαλία, η οποία στην πορεία του χρόνου, μέσα από την Ελλάδα, μέσα από Βυζάντιο, κατέστη ο τρίτος πυλώνας του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού. Γιατί οφείλουμε να γνωρίζουμε, ότι το αέτωμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού στηρίζεται στους τρεις πυλώνες, της αρχαίας Ελλάδας του πνεύματος, της αρχαίας Ρώμης των θεσμών και του κράτους δικαίου, ιδίως όμως, οφείλουμε στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, να θυμόμαστε ότι ο τρίτος πυλώνας που στηρίζει αυτό το αέτωμα, είναι η χριστιανική διδασκαλία».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή