Περίεργη επίθεση με ελικόπτερο της αστυνομίας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, κατήγγειλε ο Μαδούρο

Περίεργη επίθεση με ελικόπτερο της αστυνομίας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, κατήγγειλε ο Μαδούρο
youtube

Ένα ελικόπτερο της αστυνομίας έριξε χθες Τρίτη χειροβομβίδες εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας στο Καράκας και άνοιξε πυρ εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, καταγγέλλοντας «μια τρομοκρατική επίθεση».

Ο Μαδούρο, που είναι αντιμέτωπος από την 1η Απριλίου με ένα τεράστιο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία, επεσήμανε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί μέρος της εκστρατείας εναντίον του από τη δεξιά που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Οι διαδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί 76 άνθρωποι, αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα.

«Έχω θέσει σε συναγερμό το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων για να υπερασπιστούν την τάξη. Αργά ή γρήγορα θα βρούμε το ελικόπτερο αυτό και αυτούς που εξαπέλυσαν την τρομοκρατική επίθεση», τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα του Δημοσιογράφου στο προεδρικό μέγαρο.

Το προεδρικό μέγαρο φυλασσόταν από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και τεθωρακισμένα.

Ο Μαδούρο δεν αναφέρθηκε σε θύματα ή ζημιές από την επίθεση αυτή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, τέσσερις χειροβομβίδες «κολομβιανής προέλευσης και ισραηλινής κατασκευής» ερίφθησαν εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ 15 σφαίρες έπεσαν στο υπουργείο Εσωτερικών

Ο Μαδούρο πρόσθεσε ότι το ελικόπτερο είχε πετάξει και πάνω από το υπουργείο Εσωτερικών, και απαίτησε από την αντιπολίτευση "να καταδικάσει αυτή την πραξικοπηματική επίθεση".

Το φιλικό προς την κυβέρνηση ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποτελεί ιδιαίτερο αντικείμενο μίσους των αντιπάλων του Μαδούρο για μια σειρά αποφάσεων που έχουν ενδυναμώσει τη θέση του και υποσκάψει το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της Βενεζουέλας είχε προειδοποιήσει ότι αυτός και οι υποστηρικτές του θα προχωρήσουν σε ένοπλο αγώνα εάν η σοσιαλιστική του κυβέρνηση ανατραπεί από τους διαδηλωτές που εκφράζουν την αντίθεσή τους στους δρόμους από τον Απρίλιο. Τουλάχιστον 75 άτομα έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις.

Πίσω από τη σημερινή ενέργεια είναι ένας αστυνομικός που ονομάζεται Όσκαρ Πέρεζ, όπως ο ίδιος δήλωσε σε βίντεο που ανάρτησε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Ο Πέρεζ εμφανίζεται με στρατιωτική στολή, περιστοιχισμένος από μια ολιγομελή ομάδα μασκοφόρων ενόπλων και καλεί τους πολίτες της Βενεζουέλας να αντισταθούν στην «τυραννία».

«Είμαστε ένας συνασπισμός ανθρώπων που ανήκουν στις σώματα ασφαλείας, είμαστε ενάντια σε αυτή την εγκληματική κυβέρνηση και θέλουμε να υπάρξει ισορροπία. Δεν ανήκουμε σε κανένα πολιτικό κίνημα ή κόμμα. Είμαστε πατριώτες και πιστεύουμε στους θεσμούς» είπε και πρόσθεσε: «Πρόεδρε Μαδούρο, απαιτούμε να παραιτηθείς αμέσως (…) και να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές».

Απευθυνόμενος στους πολίτες της Βενεζουέλας, ο άνδρας λέει: «Ζητάμε να μας συνοδέψετε σε αυτή τη μάχη και να βγείτε στον δρόμο (…) Αποστολή μας είναι να ζούμε στην υπηρεσία του λαού».

Ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν πράγματι ο Πέρεζ είναι μέλος μια συμμαχίας αντιφρονούντων ή ένας διεφθαρμένος αστυνομικός, σημειώνει το BBC. Όπως και να έχει για τον Μαδούρο επωφελήθηκε από αυτό το περιστατικό το οποίο χαρακτήρισε ως τρομοκρατική ενέργεια και με αυτό τον τρόπο «ενεργοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις για τη «διασφάλιση της ειρήνης» όταν οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές και πάνω από 70 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Δημοφιλή