Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ άρση των εγγυήσεων, ούτε αποχώρηση του στρατού της από την Κύπρο

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ άρση των εγγυήσεων, ούτε αποχώρηση του στρατού της από την Κύπρο
CRANS-MONTANA, SWITZERLAND - JUNE 29: Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (C) answers press' questions after Conference on Cyprus in Crans-Montana, Switzerland on June 29, 2017. (Photo by Cem Ozdel/Anadolu Agency/Getty Images)
CRANS-MONTANA, SWITZERLAND - JUNE 29: Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (C) answers press' questions after Conference on Cyprus in Crans-Montana, Switzerland on June 29, 2017. (Photo by Cem Ozdel/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Η Άγκυρα δεν θα δεχτεί ποτέ την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ούτε την άρση των εγγυήσεων, τόνισε, από το περιθώριο της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Tούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, κάλεσε Αθήνα και Λευκωσία να φέρουν «αποδεκτές» προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δηλώνοντας ότι αυτή η Διάσκεψη είναι η τελευταία και η τελική.

Ειδικότερα είπε ότι «η προσδοκία της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας είναι να αρθούν οι εγγυήσεις και να μην μείνει ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο». Σημείωσε ότι «οι απόψεις Κοτζιά δεν μας δεσμεύουν» και ότι «για την Άγκυρα δεν είναι σημείο έναρξης της διαπραγμάτευσης οι μηδενικές εγγυήσεις και η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων».

«Αυτό δεν το δεχόμαστε», είπε υπογραμμίζοντας ότι «η Άγκυρα έδειξε την ελαστικότητα που μπορούσε να δείξει αλλά δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε αδιάλλακτο ύφος τόνισε ότι για την τουρκική πλευρά «αυτή είναι η τελική Διάσκεψη», εκφράζοντας την άποψη ότι «η παράταση είναι τακτική των Ελληνοκυπρίων. Μπροστά τους έχουν εκλογές. Θέλουν να κάνουν "μονομερείς" γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου. Εμείς βλέπουμε αυτές τις στρατηγικές».

Εξέφρασε την άποψη ότι στην περίπτωση που αυτή είναι η τελική σύνοδος θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα. «Δεν θα συζητούμε το Κυπριακό για μια ζωή, το θέμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις», είπε σημειώνοντας πως «υπάρχουν σημαντικά θέματα όπως το περιουσιακό, η εκ περιτροπής προεδρία, οι τέσσερις ελευθερίες των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας. Πρέπει τόνισε να επιτευχθεί συμφωνία σε αυτά τα θέματα».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, οι δικοινοτικές συνομιλίες φαίνεται ότι κόλλησαν στις 4 ελευθερίες- κοινοτικό κεκτημένο για τους Τούρκους πολίτες, που έθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά (διακίνηση προσώπων, διακίνηση αγαθών, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας). Η ελληνοκυπριακή πλευρά αντέδρασε εντονότατα. Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε θέμα ειδικής μεταχείρισης των Τούρκων στην Κύπρο κατά την πρωινή συζήτηση στο δεύτερο τραπέζι των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των διαπραγματευτών στα θέματα του εδαφικού, του περιουσιακού και της διακυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ φέρεται να ήταν κατηγορηματικός για τις 4 ελευθερίες, ότι η Τουρκία ζητάει σοβαρές παρεκκλίσεις από την κοινοτική νομοθεσία. Προηγουμένως, όπως και την Τετάρτη, ο Τσαβούσογλου φέρεται να ήταν απορριπτικός απέναντι στο ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό («είστε παρατηρητές εδώ»).

Θα ακολουθήσουν την Παρασκευή συνομιλίες, με επικεφαλής τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι οποίες θεωρείται ότι θα είναι οι πλέον σοβαρές.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή