Ένα «τάμα» διαφορετικό από τ' άλλα

Ένα «τάμα» διαφορετικό από τ' άλλα

Την ώρα που ανακαλύπτουμε τη γοητεία της Ύδρας μέσα από τις εμβληματικές μορφές των Κράξτον, Γκίκα και Φέρμορ στο Μουσείο Μπενάκη, ο Δάκης Ιωάννου εξακολουθεί να κρατά ζωντανό το νησί στο σύγχρονο εικαστικό χάρτη. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το παράρτημα του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα σφαγεία του νησιού – ένα μικρό κτίσμα όπου τη μνήμη του αίματος κρατούν ακόμη οι σιδεριές και τα τσιγκέλια στο χώρο -, συγκεντρώνει ονόματα της σύγχρονης τέχνης απ' όλο τον κόσμο. Και καθώς έχει δηλώσει ο συλλέκτης σε συνέντευξή του στη HuffPost Greeceότι «γι’ αυτόν προέχει ο διάλογος της τέχνης με τη ζωή», ένα χέρι, κυριολεκτικά, κινεί τα νήματα στον υποβλητικό χώρο του παλιού σφαγείου.

Έπειτα από καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως οι Ρομπέρτο Κουόγκι, Μάθιου Μπάρνεϊ, Πάβελ Αλτχάμερ και Ουρς Φίσερ, την σκυτάλη πήρε η Αμερικανίδα Κάρα Γουόκερ. Η καλλιτέχνης έστησε μια τεράστια γροθιά μέσα στο χώρο, επικαλυμμένη με ζάχαρη. Το 2014 η Γουόκερ δημιούργησε στο εργοστάσιο Domino Sugar του Μπρούκλιν την αριστερή παλάμη μίας Σφίγγας. Τώρα, για τους σκοπούς της έκθεσης στην Ύδρα, η Γουόκερ μεταφέρει την ιδέα του έργου της, επικαλούμενη την πραγματικότητα των σκλάβων, των προσφύγων και όλων των μειονοτήτων, με τις παραδηλώσεις του τάματος: της προστασίας από το κακό μάτι και της γονιμότητας.

Η FIGA της Κάρα Γουόκερ - σημειώνει στη Huffpost η επιμελήτρια του ΔΕΣΤΕ, Μαρίνα Βρανοπούλου- θυμίζει ένα βωμό: «Παραπέμπει σε ένα βωμό λίγο στριμωγμένο, φτιαγμένο με ταπεινά υλικά και πολύ χειρωνακτική εργασία). Η FIGA για εμένα, έχει ιερό χαρακτήρα. Αποτελεί μία στάση για κάθε είδους περιηγητή, είτε είναι φίλος (φιλότεχνος), ο οποίος θα έρθει μέχρι τα Παλαιά Σφαγεία για να τη δει και θα φύγει, είτε είναι κάποιος ξένος (που δεν είμαστε εξοικειωμένοι μαζί του) και στη FIGA θα βρει κάποιου είδους, πνευματική επικοινωνία».

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ώρες Λειτουργίας: ∆ευτέρα – Παρασκευή 11:00 - 13:00 & 19:00 – 22:00. Τρίτη: κλειστά.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα