ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/07/2017 11:27 EEST | Updated 01/07/2017 11:27 EEST

Βενιζέλος: Είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε σε μια αξιόπιστη κυβερνητική λύση που αποδέχεται τη δική μας στρατηγική αντίληψη

Eurokinissi

«Είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε σε μια αξιόπιστη κυβερνητική λύση που αποδέχεται τη δική μας στρατηγική αντίληψη, τον εθνικό και όχι τον κομματικό πατριωτισμό», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Παρουσίασε το νέο αφήγημα για την «Ελλάδα μετά» τα Μνημόνια και τη διεύρυνση του προοδευτικού κέντρου, ενώ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«"Η «Ελλάδα μετά" δεν είναι η επιστροφή στην "Ελλάδα πριν", πριν την έκρηξη της κρίσης και την περιπέτεια της τελευταίας δεκαετίας. Η "Ελλάδα μετά" δεν είναι μια "Ελλάδα επέκεινα", μια παραδείσια μεταφυσική Ελλάδα των ψευδαισθήσεων. Η "Ελλάδα μετά", όπως είπαμε στο πρόσφατο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, είναι μια Ελλάδα οικοδομημένη με σχέδιο και σκληρή δουλειά, με πανεθνική προσπάθεια, που βασίζεται σε ένα νέο εθνικό αφήγημα διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση της ανεξαρτησίας και εκατό χρόνια μετά τη διδακτική και δραματική εμπειρία της μικρασιατικής καταστροφής», είπε ο κ. Βενιζέλος. Και συνέχισε: «Η "Ελλάδα μετά" είναι μια Ελλάδα με εθνική ταυτότητα, αξιοπρέπεια και κυριαρχία που μετέχει ουσιαστικά στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και τη διεργασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μια Ελλάδα που κινείται με αντίληψη της ιστορίας μέσα στους διεθνείς συσχετισμούς. 'Αρα, η "Ελλάδα μετά" δεν μπορεί να έχει σχέση με τον εθνικολαϊκισμό, τον ψευτοκυριαρχισμό που οδηγεί σε ταπεινώσεις, τον αντιευρωπαϊσμό και τον αντιδυτικισμό που υποβαθμίζουν την εθνική μας ισχύ στο όνομα φαντασιώσεων. Η "Ελλάδα μετά" βασίζεται στον προοδευτικό πατριωτισμό των πολιτών της, στον πατριωτισμό που πιστεύει σε μια πατρίδα πραγματικά ισχυρή και ανταγωνιστική».

 

«Δεν υπάρχει "Ελλάδα μετά", αν η κοινωνία δεν υιοθετήσει ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε την ανάγκη να φύγει το συντομότερο δυνατό η σημερινή κυβέρνηση, μέσα από μια «συντριπτική εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση μίλησε για «μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους αφανείς εταίρους τους» και την κατηγόρησε ότι «εξευτελίζει ανοιχτά τους νόμους και απαξιώνει με απύθμενο θράσος τη δικαιοσύνη».

«Η κυβέρνηση εξευτελίζει πλέον ανοικτά τους θεσμούς και απαξιώνει με απύθμενο θράσος τη Δικαιοσύνη όταν αυτή δεν αποφασίζει κατά τις επιθυμίες των κυβερνώντων. Ο ζόφος των εκβιασμών, της χειραγώγησης της δικαιοσύνης, των συγκρουόμενων μηχανισμών του βαθέως κράτους, της σύγκρουσης συμμοριών, της διάχυτης βίας, του οργανωμένου εγκλήματος, τείνουν να μετατρέψουν τη χώρα σε Κολομβία, με υπόκρουση δήθεν ριζοσπαστικών και εθνικολαϊκιστικών επιχειρημάτων. Οι καταστάσεις είναι πλέον οπερετικές», υπογράμμισε.

 

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «όπως χειρίζεται την αναθεώρηση του Συντάγματος, συνιστά απειλή για τη φιλελεύθερη δημοκρατία».Μίλησε για μια «διαρκή, μακρόσυρτη, εικονική, κωμικοτραγική, δήθεν διαπραγμάτευση» από την πλευρά της κυβέρνησης και για «ταπεινωτική προσχώρηση» των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις απόψεις του για το ζήτημα του δημόσιου χρέους και είπε χαρακτηριστικά ότι «γλείφουν εκεί που έφτυναν». Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης μιας άλλης κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, στην οποία πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθορίσει τις εξελίξεις.

Παρατήρησε, επίσης, πως «δεν υπάρχει περιθώριο για παλιού τύπου μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις, όπως επιδιώκει ανιστόρητα η ΝΔ. Ούτε για οικουμενικά σχήματα συμψηφισμού και ακινησίας. Η εντύπωση, όμως, ότι η θέση μας είναι ασαφής ή επαμφοτερίζουσα ωθεί κάποιους πολίτες του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου εκλογικά στη ΝΔ, με την αιτιολογία ότι προέχει η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα πάντα σε βάρος της χώρας, προκειμένου να πολώνει τις καταστάσεις».

«Στο όνομα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, με τη συμμετοχή και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που συχνά δίνουμε την εντύπωση ότι είναι η πρώτη μας προτίμηση, δεν μπορεί να αφήνουμε τη ΝΔ να φλερτάρει με τη λογική της τεχνητής αυτοδυναμίας ή να καταστεί η χώρα όμηρος του ΣΥΡΙΖΑ ή να οδηγηθεί σε αλυσίδα αδιεξόδων ή αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων με εναλλασσόμενα εκλογικά συστήματα και με εντεινόμενη την τεχνητή πόλωση σε βάρος του μεσαίου χώρου», παρατήρησε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Box