Αν λατρεύετε να φοράτε σαγιονάρες το καλοκαίρι, σας έχουμε μερικά άσχημα νέα

Αν λατρεύετε να φοράτε σαγιονάρες το καλοκαίρι, σας έχουμε μερικά άσχημα νέα

Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της σαγιονάρας: είναι πολύ δημοφιλής, διχάζει αισθητικά τον κόσμο και είναι πολύ κακή για την υγεία σας.

Οι καλοκαιρινές σαγιονάρες φαντάζουν ιδανική επιλογή όταν βιάζεστε να πάτε κάπου ή όταν θέλετε να δείξετε το καινούργιο σας πεντικιούρ. Αλλά οι λεπτές, χωρίς δομή σόλες τους προσφέρουν μηδενική υποστήριξη στο πόδι και μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς όπως «διαστρέμματα, τενοντίτιδα, απονευρωσίτιδα, πόνους στη φτέρνα, κάλους, σφυροδακτυλία ή κατάγματα», όπως σχολιάσει η Jackie Sutera, ποδίατρος και μέλος του εργαστηρίου Vionic Show Innovation, στη HuffPost US.

Στο τέλος, προσθέτει, απλά προσπαθείς πάρα πολύ για να κρατήσεις τα παπούτσια στα πόδια σου.

«Επίσης, δεν υπάρχει υποστήριξη της καμάρας του ποδιού, κάτι που σημαίνει πως οι κραδασμοί δεν απορροφούνται», σχολιάζει.

Έτσι, φορώντας σαγιονάρες, δεν βάζετε μόνο την υγεία σας σε κίνδυνο, αλλά ρισκάρετε και τη δημιουργία κάποιας μακροχρόνιας βλάβης στο σώμα σας.

«Τα διαστρέμματα των αστραγάλων και τα κατάγματα από την υπερβολική χρήση αυτών των υποδημάτων, θεωρώ πως είναι τα χειρότερα», λέει η Sutera. «Δεν είναι μόνο επώδυνα, αλλά η συνήθης περίοδος ανάκαμψης διαρκεί από 6 έως 8 εβδομάδες, κατά τις οποίες η δραστηριότητά σας είναι πολύ περιορισμένη».

Ο Dr. Alex Kor, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Υποδιατρικής Αθλητικής Ιατρικής, ανέφερε προηγουμένως στη HuffPost US ότι «δεν μπορεί να συστήσει τις σαγιονάρες για μακροχρόνια χρήση», βάσει της ζημιάς που μπορούν να προκαλέσουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

«Οι τραυματισμοί από σαγιονάρες είναι τεράστιο πρόβλημα για τους ασθενείς που έχουν χάσει την αίσθηση των ποδιών τους (όπως π.χ. οι διαβητικοί), για τους ηλικιωμένους που μπορεί να στερούνται συντονισμού στο περπάτημα, ακόμη και για τα παιδιά που μπορεί να γλιστρήσουν σε μια σκάλα ή να παγιδευτούν με τη σαγιονάρα σε μια κυλιόμενη σκάλα κλπ», λέει.

Ωστόσο, οι φανατικοί της σαγιονάρας δεν πρέπει να χάνουν ελπίδα.

«Δεν είναι όλες οι σαγιονάρες ίδιες», λέει ο γιατρός. «Ψάξτε για μάρκες που είναι φιλικές προς τα πόδια και έχουν παχύτερες σόλες, στήριξη καμάρας, ευρύτερα λουράκια και μαξιλαράκια για απορρόφηση κραδασμών».

Το ηθικό δίδαγμα; Προμηθευτείτε καλά, ποιοτικά σανδάλια με σωστή υποστήριξη του ποδιού και κρατήστε τις σαγιονάρες για την παραλία και μόνο.

Επίσης, μπορείτε πάντα να τις κάνετε δώρο στη γάτα σας.