ΔΙΕΘΝΕΣ
03/07/2017 05:14 EEST | Updated 03/07/2017 05:14 EEST

Ο Μακρόν ως «Ολύμπιος Θεός» στο καυστικό πρωτοσέλιδο της Liberation

LIBERATION/TWITTER

Ο «Μανουδίας στις Βερσαλίες. Η πρώτη πράξη μιας συγκεντρωτικής προεδρίας», γράφει η Liberation, απεικονίζοντας στο πρωτοσέλιδό της τον Γάλλο πρόεδρο ως Ολύμπιο Θεό.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν να συγκαλέσει συνεδρίαση του Κογκρέσου για να αναπτύξει τους στόχους μετασχηματισμού της γαλλικής κοινωνίας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που Γάλλος πρόεδρος συγκαλεί μια τέτοια συνεδρίαση χωρίς να υπάρχει κάποιος πολύ σοβαρός εθνικός λόγος. Η τελευταία φορά που είχε συγκληθεί το Κογκρέσο ήταν την 15η Νοεμβρίου του 2015, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Η Liberation αναφέρει πως η απόφαση Μακρόν σχετίζεται με την προσπάθειά του να επαναφέρει τις σχέσεις εξουσίας που επικρατούσαν όταν πρόεδρος στην Γαλλία ήταν ο Φρανσουά Μιτεράν. Η σύγκληση του Κογκρέσου στην αρχή της θητείας θεωρείται το «νέο εύρημα» του Εμμανουέλ Μακρόν για μια απ' ευθείας επαφή με τους αιρετούς, ξεπερνώντας τη συνταγματική απαγόρευση. Διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των εξουσιών: ο πρωθυπουργός κυβερνά και ο πρόεδρος προεδρεύει. Βάσει αυτής της αρχής, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να απευθυνθεί απευθείας στους βουλευτές στο Κοινοβούλιο.

Με την πρωτοβουλία όμως και τη βούληση του Νικολά Σαρκοζί επιτεύχθηκε μια συνταγματική αναθεώρηση το 2008 με την οποία επιτρέπεται στον πρόεδρο να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου, χωρίς όμως να ακολουθήσει οποιαδήποτε ψηφοφορία. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 18, μετά την ομιλία του προέδρου και εφ' όσον ο ίδιος αποχωρήσει από την αίθουσα, εν τη απουσία του, μπορεί να γίνει συζήτηση και να πάρουν τον λόγο οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων ή και βουλευτές. Η Liberation καλεί τώρα τον Γάλλο πρόεδρο «να κατέβει από τον Όλυμπο».