Το μυστήριο λύθηκε επιστημονικά. Να γιατί ο/η σύντροφός μας «ξενοκοιτάει» ακόμη και όταν είστε ακριβώς δίπλα του

Τέρμα οι ενοχές και οι παρεξηγήσεις. Βρέθηκε ο λόγος που ξενοκοιτάτε ακόμη και μπροστά στην/στον σύντροφό σας
Disloyal man walking with his girlfriend and looking amazed at another seductive girl
AntonioGuillem via Getty Images
Disloyal man walking with his girlfriend and looking amazed at another seductive girl

Το «έργο» το έχουμε δει πολλές φορές. Στο δρόμο, στο εστιατόριο, στο μπαράκι...Εκεί που ένα ζευγάρι κάνει βόλτα, πίνει το ποτό του, απολαμβάνει ένα ρομαντικό δείπνο ο ένας από τους δύο ξαφνικά «τσεκάρει» τον άνδρα ή την γυναίκα που περνά από μπροστά του. Για πολλά ζευγάρια μια τέτοια συμπεριφορά είναι και η αιτία ακόμη και για να ξεσπάσει ένας άγριος καυγάς. Για άλλα πάλι, θεωρείται κάτι απόλυτα φυσιολογικό και δεν υπάρχει θέμα για περαιτέρω συζητήσεις και γκρίνιες. Βέβαια όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει συνέχεια ίσως και οι αντιδράσεις να μην είναι οι ίδιες...

Για την επιστήμη όμως φαίνεται πως αυτή η συμπεριφορά, το να «τσεκάρουμε» δηλαδή έναν άνδρα ή μια γυναίκα που περνά από δίπλα μας, είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και μάλιστα είναι κάτι που είμαστε «προγραμματισμένοι» να κάνουμε.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Jeremiah Gibson, ο οποίος είναι ειδικευμένος σύμβουλος γάμου και σχέσεων, επιμένοντας πως το να είναι κάποιος σε μια μονογαμική σχέση δεν τον σταματά από το να έλκεται από άλλους ανθρώπους.

Όπως είπε μάλιστα στο Medical Daily, κάτι τέτοιο αποτελεί πρόβλημα μόνο όταν «εσείς και ο σύντροφός σας έχει υιοθετήσει έναν κανόνα που λέει πως “δεν κοιτάμε άλλους ανθρώπους” ή όταν γίνεται τη στιγμή που ο/η σύντροφός σας περιγράφει μια εμπειρία του ή αναφέρεται σε ένα ευαίσθητο θέμα».

Αλλά γιατί ο/η σύντροφός μας να κοιτάει άλλους/ες;

Οι άνθρωποι είναι ζώα και ως τέτοια έχουν ως προτεραιότητά την αναπαραγωγή. Η εξέλιξη λοιπόν «θέλει» τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες να αναζητήσουν πιθανούς συντρόφους που θα μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης τους είδους. Μια πρόσφατη μελέτη στο Evolutionary Psychology και μια ακόμη το 2013, διαπιστώνουν πως οι γυναίκες εστιάζουν πρώτα στο επάνω μέρος του σώματος ενός άνδρα (αναζητώντας ενδείξεις της δύναμής του) ενώ οι άνδρες παρατηρούν το στήθος, τη μέση και τα ισχία των γυναικών.

Στις έρευνες χρησιμοποιήθηκε ένα λογισμικό που καταγράφει τις κινήσεις των ματιών και έτσι χαρτογραφήθηκε η οπτική δραστηριότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών όταν βλέπουν διάφορους τύπους σώματος. Οι άνδρες και οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν θετικότερα σε γυναίκες με «καμπύλες» γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως οι άνδρες προτιμούν τις καμπύλες, καθώς αποτελούν ένδειξη γονιμότητας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν της γενιά τους ζευγαρώνοντας με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες γι 'αυτό οι άντρες είναι πιο πιθανό να κοιτάζουν άλλες γυναίκες ακόμη και εάν βρίσκονται σε μια μονογαμική σχέση, εξηγεί η δρ. Nancy Irwin, θεραπευτής με έδρα στο Λος Άντζελες.

Τι σημαίνει για τη σχέση;

Σε γενικές γραμμές, μια τέτοια συμπεριφορά, δεν πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Όταν πχ ο σύντροφός σας κοιτάζει μια όμορφη γυναίκα είναι απλά μια μικρή ένδειξη πόθου αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ενδιαφέρεται για εσάς. Μάλιστα μια έρευνα του 2009 έδειξε πως οι άνδρες που είναι σε σχέση κοίταξαν λιγότερη ώρα τις φωτογραφίες ελκυστικών γυναικών που τους έδειξαν ενώ περισσότερη ώρα τις κοιτούσαν όσοι δεν είχαν σχέση.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες, βάσει των ερευνών τους, φαίνεται να απαντούν πως είναι απόλυτο φυσιολογικό να αισθανόμαστε έλξη προς άλλους ανθρώπους ενώ όπως τονίζει στο Madical Daily η κλινική ψυχολόγος Michele Barton δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να αναγνωρίζουμε την ομορφιά αλλά υπάρχει όταν αγνοούμε το άτομο που μας συνοδεύει.