Στην ολοκλήρωση των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 στοχεύει η κυβέρνηση

Στην ολοκλήρωση των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 στοχεύει η κυβέρνηση
The greek Hellenic Parliament Building under blue summer sky. Athens, Greece.
The greek Hellenic Parliament Building under blue summer sky. Athens, Greece.
Mlenny via Getty Images

«Τα μνημόνια θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2018 και η χώρα να συνεχίσει την πορεία της στηριζόμενη στα πόδια της» δηλώνει στη HuffPost Greece κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Στόχος της κυβέρνησης είναι το φθινόπωρο του 2018 η Ελληνική Οικονομία να στέκεται στα πόδια της, καλύπτοντας τις δανειακές της ανάγκες από τις αγορές, χωρίς την εξάρτηση «χρηματοδοτικών γραμμών».

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει τους επόμενους μήνες να καταφέρει να μονιμοποιήσει το θετικό κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως σημειώνει η επίτευξη αυτού του στόχου περνά από την επιστροφή στις αγορές και την ομαλή ολοκλήρωση των επόμενων αξιολογήσεων από τους δανειστές.

Αναφορικά με το χρόνο επιστροφής στις αγορές το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει βιασύνη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου «το θέμα είναι να βγούμε επιτυχημένα, όχι γρήγορα στις αγορές», δίνοντας έτσι το στίγμα.

Ήδη οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, έχουν ξεκινήσει τον πρώτο γύρο επαφών με επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό προκειμένου να «μετρήσουν» το ενδιαφέρων τους. Ταυτόχρονα ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια, ώστε να επιλεχθεί η σωστή στιγμή για την επιστροφή στις αγορές.

Σχετικά με τις επόμενες αξιολογήσεις του τρίτου μνημονίου, το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι δανειστές είναι δεδομένο. Ψηλά στην ατζέντα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, όπως και οι ίδιοι περιέγραψαν σε ομιλίες και συνεντεύξεις τις τελευταίες ημέρες, βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, η ολοκλήρωση των αλλαγών στα εργασιακά, η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές και τα κλειστά επαγγέλματα.

Θεωρητικά πάντα, η επόμενη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει δημοσιονομικά θέματα, καθώς ήδη έχουν ψηφιστεί τα μέτρα για το 2019 και 2020, ενώ σχεδόν έχει κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018. Ωστόσο, ο Ντέκλαν Κοστέλο με συνέντευξη του στην ΕΡΤ, άφησε ανοιχτό ένα παραθυράκι σχετικά με μικρές παρεμβάσεις στα δημοσιονομικά.

Αν και το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει άλλες παρεμβάσεις στα δημοσιονομικά, οι διαφορές οι οποίες παραμένουν μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ αναφορικά με τους στόχους του προγράμματος και τη δυνατότητα να επιτευχθούν από την Ελλάδα, διατηρεί πάντα ενεργό το ενδεχόμενο το Ταμείο να ανοίξει νέο γύρο συζητήσεων για νέα μέτρα.

Αντίστοιχα πολύ δουλειά χρειάζεται προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν και οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων εταίρων σχετικά με τα αναπτυξιακά εργαλεία τα οποία θα επιτρέψουν στη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Με δεδομένο ότι τα μέτρα για το χρέος δεν πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν πριν από τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει όλο το βάρος στις αναπτυξιακές δράσεις.

Άγνωστος παραμένει και ο προγραμματισμός σχετικά με το πόσες αξιολογήσεις θα γίνουν ακόμα έως το τέλος του υφιστάμενου Μνημονίου. Επίσημα το πρόγραμμα προβλέπει ακόμα τέσσερις αξιολόγησης και μαζί ο τελευταίος έλεγχος ο οποίος θα γίνει πριν το τέλος του Μνημονίου. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο, η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος τον Ιανουάριο του 2018 η πέμπτη τον Απρίλιο και η έκτη τον Ιούλιο.

Παρόλα αυτά το πιο πιθανό είναι η επόμενη αξιολόγηση η οποία θα πρέπει να αρχίσει τον Οκτώβριο να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2018, ώστε να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες του Μνημονίου και το καλοκαίρι να γίνει η «υπέρ- αξιολόγηση» προκειμένου να ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο.