ΔΙΕΘΝΕΣ
04/07/2017 07:13 EEST | Updated 04/07/2017 07:14 EEST

Ο Καναδάς θα απολογηθεί και θα πληρώσει 10,5 εκατ. δολάρια σε πρώην κρατούμενο του Γκουαντάναμο

Michelle Shephard via Getty Images
EDMONTON, AB - MAY 9: Omar Khadr stops near the North Saskatchewan river during his first long walk and bike ride on May 9, 2015, two days after being freed after having spent nearly half of his life in custody. (Michelle Shephard/Toronto Star via Getty Images)

Η καναδική κυβέρνηση θα ζητήσει συγγνώμη και θα δώσει εκατομμύρια σε πρώην κρατούμενο του Γκουαντάναμο, ο οποίος είχε δηλώσει ένοχος για τον φόνο Αμερικανού στρατιώτη στο Αφγανιστάν ενώ ήταν σε ηλικία 15 ετών, με το καναδικό ανώτατο δικαστήριο να έχει αποφανθεί πως η ανάκρισή του έγινε υπό «καταπιεστικές συνθήκες».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, αξιωματούχος ενημερωμένος σχετικά με τη συμφωνία δήλωσε την Τρίτη πως ο Ομάρ Καντρ θα λάβει αποζημίωση 10,5 εκατ. καναδικών δολαρίων. Ο αξιωματούχος δεν είχε άδεια να συζητήσει δημόσια τη συμφωνία πριν γίνει η επίσημη ανακοίνωσή της, και μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. Η κυβέρνηση και οι δικηγόροι του Καντρ διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία τον προηγούμενο μήνα.

Ο Καντρ, γεννηθείς στον Καναδά, ήταν 15 ετών όταν πιάστηκε αιχμάλωτος από Αμερικανούς στρατιώτες, μετά από ανταλλαγή πυρών σε κτίριο της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Αμερικανού νοσοκόμου των Ειδικών Δυνάμεων, του λοχία Κρίστοφερ Σπέερ.

Ο Καντρ, που θεωρείται πως έριξε τη χειροβομβίδα που σκότωσε τον Σπέερ, μεταφέρθηκε στο Γκουαντανάμο και σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από στρατιωτική επιτροπή.

Δήλωσε ένοχος το 2010 σε κατηγορίες που περιελάμβαναν φόνο και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια συν τον χρόνο που είχε περάσει στη φυλακή. Επέστρεψε στον Καναδά δύο χρόνια μετά για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του και αφέθηκε ελεύθερος τον Μάιο του 2015, ενόψει έφεσης σχετικά με την ομολογία του, η οποία, όπως υποστήριξε, έγινε υπό πίεση.

Ο Καντρ πέρασε 10 χρόνια στο Γκουαντάναμο και η υπόθεσή του προσέλκυσε διεθνές ενδιαφέρον αφού κάποιοι τον χαρακτήρισαν ανήλικο στρατιώτη. Το ανώτατο δικαστήριο του Καναδά αποφάνθηκε το 2010 πως μέλη των καναδικών υπηρεσιών πληροφοριών πήραν πληροφορίες/ στοιχεία από τον Καντρ υπό «καταπιεστικές συνθήκες» όπως στέρηση ύπνου, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων στο Γκουαντάναμο το 2003, και μετά μοιράστηκαν αυτές τις πληροφορίες με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Καντρ ήταν ο νεότερος κρατούμενος του Γκουαντάναμο. Οι δικηγόροι του μήνυσαν την καναδική κυβέρνηση για 20 εκατ. δολάρια, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς δεν προστάτευσε τον ίδιο της τον πολίτη και «συνωμότησε» με τις ΗΠΑ όσον αφορά στην κακομεταχείριση του Καντρ.