Να επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στον Ιούλιο κάλεσε ο Παυλόπουλος την Λαγκάρντ

Να επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στον Ιούλιο κάλεσε ο Παυλόπουλος την Λαγκάρντ
Sooc

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου η επικεφαλής του ΔΝΤ, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, ο κ. Τζέρι Ράις, είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση στις 22 Ιουνίου πως η κ. Λαγκάρντ είχε δεχθεί πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο τότε να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψής της.

Σύμφωνα με τονΒΗΜΑτοδότη, η Κριστίν Λαγκάρντ θα βρίσκεται στην Αθήνα μέσα στον Ιούλιο καθώς ο κ. Παυλόπουλος είχε προσφάτως τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της ανανεώνοντας την πρόσκλησή του.

Την πληροφορία επιβεβαίωσαν και πηγές του Προεδρικού Μεγάρου στη HuffPost Greece. Σύμφωνα με αυτές η συνάντηση θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, κατά πάσα πιθανότητα μετά τις 15 Ιουλίου, καθώς ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έχει προγραμματισμένες συναντήσεις στο εξωτερικό.

Οι πηγές που μίλησαν στη HuffPost Greece, ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε η κ. Λαγκάρντ με τον κ. Παυλόπουλο αν και αποδέχθηκε την πρόταση εξέφρασε τον προβληματισμό της για την υποδοχή που θα έχει στην Αθήνα, για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι έπειτα και από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα. Ωστόσο η κ. Λαγκάρντ φέρεται να εκδήλωσε την επιθυμία μιας επίσημης πρόσκλησης και από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και όπως έχει γίνει γνωστό ο κ. Τσακαλώτος πρόθυμα ανταποκρίθηκε σε αυτό το αίτημα με αποτέλεσμα η επικεφαλής τους ΔΝΤ να απαντήσει πως «θα χαρεί πολύ να επισκεφθεί την Ελλάδα».

Εκτιμάται πως η κ. Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει σειρά συναντήσεων εκτός από τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Τσακαλώτο και με τον Πρωθυπουργό, όπως και με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον διοικητή της ΤτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι ρεαλιστικός, ωστόσο το Ταμείο υποστηρίζει ότι στη συνέχεια ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 2% που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο, για την περίοδο 2023-2060. Σημειώνεται ότι πό τον δημοσιονομικό στόχο που υιοθετεί το ΔΝΤ θα εξαρτηθεί, όπως έχει δηλώσει ο Τζέρι Ράις και το μέγεθος της ελάφρυνσης που το Ταμείο εκτιμά ότι απαιτείται, προκειμένου το χρέος της Ελλάδος να καταστεί βιώσιμο.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να υπάρξει σαφής και αξιόπιστη δέσμευση των Ευρωπαίων για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους. Όσον αφορά στην καταρχήν συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στο Λουξεμβούργο, η έγκρισή της από το ΔΣ του Ταμείου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως στις 27 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου με τον τρόπο αυτό αποσοβείται ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος για την Ελλάδα, καθώς η χώρα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της εντός του Ιουλίου.

Δημοφιλή