Η ατζέντα των ηγετών στην Διάσκεψη των G20 στο Αμβούργο. Πιέσεις στον Τραμπ για το κλίμα - Η πολυαναμενόμενη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Η ατζέντα των ηγετών στην Διάσκεψη των G20 στο Αμβούργο. Πιέσεις στον Τραμπ για το κλίμα
German Chancellor Angela Merkel welcomes U.S. President Donald Trump at the G20 leaders summit in Hamburg, Germany July 7, 2017. REUTERS/Axel Schmidt
German Chancellor Angela Merkel welcomes U.S. President Donald Trump at the G20 leaders summit in Hamburg, Germany July 7, 2017. REUTERS/Axel Schmidt
Axel Schmidt / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, χθες, Πέμπτη, στην Βαρσοβία τάχθηκε υπέρ της “δυναμικής αντιμετώπισης” της Βόρειας Κορέας, μετά την τελευταία δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση. Παράλληλα, παρότρυνε κι άλλες χώρες να δείξουν στην Πιονγιάνγκ ότι θα υπάρξουν συνέπειες για το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε ως “απειλή” την Βόρεια Κορέα τονίζοντας ότι: “θα αντιμετωπιστεί πολύ δυναμικά.” Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται “άσχημα πράγματα” για την Βόρεια Κορέα, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα τραβήξει μία “κόκκινη γραμμή” που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, όπως έκανε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα για τα χημικά όπλα στην Συρία. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κορέα “συμπεριφέρεται πολύ επικίνδυνα, ενώ κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό.”

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής μονομερών κυρώσεων κατά κινεζικών εταιριών που συνεργάζονται με την Βόρεια Κορέα κυρίως, τράπεζες. Η ίδια τακτική εφαρμόστηκε για την κλιμάκωση των πιέσεων έναντι του Ιράν, πριν την υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για τον αποτελεσματικό έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του.

Με ιδιαίτερο διπλωματικό ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Σι στο περιθώριο της συνόδου G20, αλλά και οι τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τις θέσεις των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου, που ίσως προδιαγράψουν και την αμερικανική στάση έναντι του Πεκίνου, αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών εμπορικών κυρώσεων.

Πολυαναμενόμενη είναι και η συνάντηση που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος και με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν. Οι αναλυτές περιμένουν να δουν την γλώσσα του σώματος των δύο ηγετών στην πρώτη τους συνάντηση, αλλά και τις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να προσπαθήσει να προωθήσει την ατζέντα της Μόσχας σε θέματα διεθνούς πολιτικής, ενώ ελάχιστα γνωρίζουμε για το τι θα ζητήσει ο Τραμπ.

«Δεν υπάρχει ατζέντα», ξεκαθάρισε ο Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλες χώρες προκειμένου να εναρμονιστούν οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας και να περιοριστεί η αστάθεια των τιμών.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλες χώρες που παράγουν πετρέλαιο υπό τη Ρωσία συμφώνησαν να περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο φέτος ως τον Μάρτιο του 2018 σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι τιμές.

Ο Πούτιν, που μιλούσε σε μια άτυπη σύνοδο των χωρών των BRICS ( Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στο Αμβούργο, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της G20, πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή βάση για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία.

Από την πλευρά της η οικοδέσποινα Άγγελα Μέρκελ είναι αντιμέτωπη με το δύσκολο έργο να οδηγήσει τους εταίρους της προς μια συμφωνία για το εμπόριο, το κλίμα και το μεταναστευτικό, θέματα τα οποία προκαλούν μεγαλύτερες τριβές μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος, ως οικοδέσποινα της G20, δεν θα πρέπει να θυσιάσει τη φιλοδοξία στο βωμό της ενότητας. Αντιθέτως, χρειαζόμαστε μια δέσμευση της G19 σε ενέργειες υπέρ του κλίματος που θα αποδείξει τη θέλησή τους να εφαρμόσουν ή ακόμη και να πάνε πέρα από τα όσα συμφώνησαν τα 195 κράτη στο Παρίσι», δήλωσε η Τζένιφερ Μόργκαν της Greenpeace.

Η Μέρκελ συναντήθηκε με τον Τραμπ για μία ώρα σε ξενοδοχείο του Αμβούργου χθες Πέμπτη το βράδυ, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές, τις οποίες δεν έχουν καταφέρει να υπερκεράσουν οι απεσταλμένοι τους έπειτα από εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και χαμογέλασαν μπροστά στις κάμερες, χωρίς την ένταση που είχαν κατά τις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο και τον Μάιο στην πρώτη περιοδεία του Τραμπ στην Ευρώπη.

«Η Άγγελα Μέρκελ πρέπει να διατηρήσει μια πολύ εύθραυστη ισορροπία, διότι δεν είναι βέβαιο ότι αν απλώς φανεί αδιάλλακτη δεν θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα αξιοπιστίας στη συνεργασία της G20», επεσήμανε ο Ινδονήσιος υπουργός Οικονομικών Σρι Μουλιάνι Ιντρανουάτι.

Υπάρχει η δυνατότητα οι ΗΠΑ να επανενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και οι ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) που συναντώνται στο Αμβούργο θα παροτρύνουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να βρει μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η Μέι, που έχει δηλώσει ότι η Βρετανία απογοητεύθηκε από την απόφαση του Τραμπ τον περασμένο μήνα να αποσύρει τις ΗΠΑ από την παγκόσμια συμφωνία, αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση με τον Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G20.

«Ελπίζω ότι θα είναι σε θέση να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν στη συμφωνία του Παρισιού… Πιστεύω ότι είναι δυνατόν. Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε τη συμφωνία του Παρισιού, αυτή παραμένει, αλλά θέλω να δω τις ΗΠΑ να αναζητούν τρόπους για να επανενταχθούν σε αυτήν», δήλωσε η Μέι στην τηλεόραση του BBC.

«Το συλλογικό μήνυμα που θα δοθεί στον πρόεδρο Τραμπ σε αυτό το τραπέζι θα είναι η σημασία του να επιστρέψει η Αμερική σε αυτή τη συμφωνία και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει».

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες των χωρών της G20, που θα συναντηθούν σήμερα και αύριο στο Αμβούργο, θα επισημάνουν στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πως θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Θα του πούμε ότι είναι σημαντικό να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Τριντό σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κλιματική αλλαγή συμβαίνει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την σειρά της θα απαντήσει εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν τιμωρητικούς δασμούς στον χάλυβα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) .

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατήγγειλε την υποκρισία και τον κυνισμό κάποιων χωρών της G20 αναφορικά με την αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων και μεταναστών, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει.

«Πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο για να σπάσει το οικονομικό μοντέλο της διακίνησης προσφύγων», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τουσκ, αναφερόμενος κυρίως στη μεταναστευτική οδό μέσω της Λιβύης που ασκεί μεγάλες πιέσεις στην Ιταλία και στο σύνολο της Ευρώπης.

«Γι΄αυτό τον λόγο θα προτείνω στους ηγέτες της G20 να εργαστούν για την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων από τον ΟΗΕ εις βάρος των διακινητών», πρόσθεσε ο Τουσκ, κάνοντας λόγο για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετακινήσεων.

«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως δυστυχώς, πρέπει να πω ότι σήμερα δεν υπάρχει σύμπνοια ούτε για αυτό το ελάχιστο. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα είναι μια θλιβερή απόδειξη της υποκρισίας κάποιων μελών της G20», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις χώρες στις οποίες αναφερόταν.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας να είναι πιο ενεργοί, πιο θετικοί, λιγότερο κυνικοί και πιο αποφασιστικοί την ώρα της συνεργασίας στην κοινή μας μάχη κατά των διακινητών και κάθε είδους λαθρεμπορίου στη Λιβύη», κατέληξε.

O πάπας Φραγκίσκος, σε μια παρέμβασή του στην G20 που απηύθυνε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, υπενθύμισε στις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη τη φρικτή τύχη των 30 εκατομμυρίων Αφρικανών και Υεμενιτών που πεινούν.

«Απευθύνω στους ηγέτες των χωρών της G20, καθώς και σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, έκκληση από τα βάθη της καρδιάς μου σχετικά με την τραγική κατάσταση στο Νότιο Σουδάν, την περιοχή της λίμνης του Τσαντ, το Κέρας της Αφρικής και την Υεμένη, όπου τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν την απαραίτητη τροφή και νερό για να επιβιώσουν», αναφέρει στο μήνυμά του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Μια δέσμευση που θα λαμβάνει υπόψη άμεσα τις καταστάσεις αυτές και θα προσφέρει άμεση στήριξη σε όλους τους ανθρώπους θα ήταν δείγμα της σοβαρότητας και της ειλικρίνειας στη μεσοπρόθεσμη δέσμευση να μεταρρυθμιστεί η παγκόσμια οικονομία», τονίζει ο πάπας.

Γενικότερα, ο πάπας Φραγκίσκος εκτιμά ότι οι ηγέτες του κόσμου «πρέπει να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στους φτωχούς, τους πρόσφυγες, σε όσους υποφέρουν, στους αποκλεισμένους, χωρίς να διακρίνουν βάσει εθνικότητας, φυλής, θρησκείας ή πολιτισμού».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή