Μοναδικό βίντεο: Η Χιροσίμα πριν από την ατομική βόμβα

Μοναδικό βίντεο: Η Χιροσίμα πριν από την ατομική βόμβα
youtube

Στις 6ης Αυγούστου του 1945 συνέβη μια ασύλληπτη καταστροφή. Οι ΗΠΑ έριξαν την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.

Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτεφρώθηκε καθώς με την έκρηξη η θερμοκρασία έφτασε τους 4.000 βαθμούς Κελσίου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαϋλώθηκαν. Άλλοι υπέκυψαν αργότερα. Συνολικά ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στις 140.000 χιλιάδες. Τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, μια δεύτερη ατομική βόμβα έπληξε το Ναγκασάκι.

Όλοι έχουμε δει τις εικόνες καταστροφής. Την πόλη που κάηκε, τους ανθρώπους που επέζησαν.

Όμως, σήμερα ένα περίπου πριν από την συμπλήρωση των 72 χρόνων από τη ρίψη της βόμβας το Μουσείο Ειρήνης στη Χιροσίμα έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με την πόλη όπως αυτή ήταν πριν από τη βόμβα.

Πρόκειται για ένα φιλμ που αποκαταστάθηκε ψηφιακά και απεικονίζει μια φυσιολογική ημέρα στην πανέμορφη πόλη, στα χρόνια της ειρήνης, δέκα χρόνια πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το υλικό είναι του 1936, και σε αυτό το βίντεο των τριών λεπτών βλέπουμε τις ανθισμένες κερασιές στο κέντρο της πόλης, γυναίκες με κιμονό να διασχίζουν το δρόμο, αυτοκίνητα και τραμ να κινούνται στους ρυθμούς μιας ζωντανής πόλης.

Όπως έγινε γνωστό, το υπέροχο φιλμ, το οποίο «τραβήχτηκε» από τον Genjiro Kawasaki, το ανακάλυψε το Μουσείο Ειρήνης που ιδρύθηκε το 1955 και ξόδεψε το ποσό των 7.944 δολαρίων για την αποκατάσταση του φιλμ σύμφωνα με τους Japan Times.

Δημοφιλή