Πεδίο μάχης κατά του καπιταλισμού το Αμβούργο. Κλεφτοπόλεμος διαδηλωτών με τους αστυνομικούς, ζημίες, τραυματίες και συλλήψεις

Πεδίο μάχης κατά του καπιταλισμού το Αμβούργο. Απίστευτες εικόνες στους δρόμους και σκληρή καταστολή

Φωτιές, πέτρες, καδρόνια, μολότοφ, βρισιές από τη μια πλευρά και γκλοπ, αντλίες νερού, υδροφόρες, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χειροπέδες από την άλλη. Ακτιβιστές που με πάθος τάσσονται κατά του Τραμπ, της παγκοσμιοποίησης, του καπιταλιστικού συστήματος και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των λιγότερων προνομιούχων αυτής της γης αλλά και οργανωμένες ομάδες αντιεξουσιαστών συγκρούστηκαν ξανά με τις δυνάμεις της αστυνομίας σε πλατείες, δρόμους και πάρκα του Αμβούργου όπου διεξάγεται η η σύνοδος των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, η G20.

Τελικά η αστυνομία στο Αμβούργο, κατάφερε να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο νωρίς το Σάββατο το πρωί.

Βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας επενέβησαν, αφού οι διαδηλωτές πέρασαν μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας στους δρόμους βάζοντας φωτιές, στήνοντας οδοφράγματα.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των ηγετών της G20, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα σημεία που είχαν οχυρωθεί οι τελευταίοι διαδηλωτές στη συνοικία Σαντσενφίρτελ.

Περίπου 197 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί έπειτα από δύο ημέρες συγκρούσεων με τους διαδηλωτές, ενώ χθες η αστυνομία έκανε δεκάδες προσαγωγές και προχώρησε σε 19 συλλήψεις.

Η κατάσταση στην πόλη που βιώνει πρωτοφανείς ταραχές που θυμίζουν κάτι από τη Γένοβα του 2001 κινδύνεψε αρκετές φορές να φύγει τελείως από τον έλεγχο της αστυνομίας που έφτασε στο σημείο να ζητήσει τελικά ενισχύσεις και από άλλα αστυνομικές αρχές της χώρας. Υπήρξαν δε αναφορές και για τεθωρακισμένα οχήματα αλλά και για συμβολή του στρατού για την καταστολή των διαδηλωτών αλλά η γερμανική αστυνομία το διέψευσε.

Οι τραυματίες που μετρούν και οι δύο πλευρές εκτιμάται πως είναι πολλοί αλλά δεν υπάρχει ακριβής αριθμός ενώ πολλοί επικρίνουν την αστυνομία για τη χρήση υπερβολικής βίας ενώ ο μεγαλύτερος φόβος των αρχών πως όσο περνούν οι ώρες αυξάνει η ανησυχία πως μπορεί ακόμη και να υπάρξει κάποιος θανατηφόρος τραυματισμός.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένας αστυνομικός, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έριξε «προειδοποιητική βολή» προκειμένου να ξεφύγει από διαδηλωτές που του επιτέθηκαν. «Ένας αστυνομικός δέχθηκε επίθεση από πρόσωπα με βίαιες διαθέσεις στη συνοικία Σαντσενφέρτελ και έριξε μια προειδοποιητική βολή» ανέφερε η αστυνομία του Αμβούργου στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ο αστυνομικός «κατάφερε τελικά να ξεφύγει μπαίνοντας σε ένα κατάστημα και να βρεθεί σε ασφάλεια» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο μεταξύ στην πόλη, υπάρχουν πολλές εστίες φωτιάς, κατεστραμμένα οχήματα και σπασμένες τζαμαρίες καταστημάτων ενώ ακόμη και η πλάκες από δρόμους έχουν ξηλωθεί. Η κυκλοφορία συρμών έχει διακοπεί σε αρκετά σημεία στο κέντρο του Αμβούργου.

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής είχαν γίνει 49 προσαγωγές.

Θύματα της εμπόλεμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι όμως και όσοι διαδηλώνουν ειρηνικά αφού στα μέσα κοινωνικά δίκτυα έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες που δείχνουν την αστυνομία να απομακρύνει σηκωτούς ακόμη και όσους κάνουν καθιστικές διαμαρτυρίες.

Ακόμη και η σύζυγος του Ντόνταλντ Τραμπ, Μελάνια αποκλείστηκε για κάποια ώρα στο ξενοδοχείο όπου διαμένει αφού η αστυνομία έκρινε πως δεν ήταν ασφαλές να μετακινηθεί. Επίσης το πρόγραμμα των συζύγων των ηγετών της G20 άλλαξε για λόγους ασφαλείας και ενώ αρχικά θα επισκέπτονταν ίδρυμα για την κλιματική αλλαγή οι παρουσίαση από το επιστημονικό προσωπικό θα γίνει σε κλειστό ξενοδοχειακό χώρο).

Επίσης όταν οι ηγέτες της G20 συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν μια συναυλία με έργα του Μπετόβεν στο συναυλιακό κέντρο Έλμπφιλαρμονί στη μία όχθη του ποταμού Έλβα, οι διαδηλωτές από την απέναντι όχθη έβαλαν δυνατά στα μεγάφωνα Τζίμι Χέντριξ.

Παρά κάποιες δραματικές σκηνές, με την αστυνομία να κυνηγά μέλη του Black bloc πάνω σε σκαλωσιές καθώς προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο σε στέγες, η σύνοδος με χιλιάδες συμμετέχοντες από δεκάδες χώρες διεξήχθη χωρίς πρόβλημα.

Aμβούργο

Πηγές: Guardian, BBC, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή