Τα ζευγάρια που μεθάνε παρέα φαίνεται να έχουν πιο ευτυχισμένους γάμους

Τα ζευγάρια που μεθάνε παρέα φαίνεται να έχουν πιο ευτυχισμένους γάμους
Senior Couple Sitting On Outdoor Seat Together Drinking Wine Laughing
bowdenimages via Getty Images
Senior Couple Sitting On Outdoor Seat Together Drinking Wine Laughing

Αν πίνετε συνήθως παρέα με τον σύντροφό σου, για την ακρίβεια, αν μεθάτε μαζί του/της, τότε κατά πάσα πιθανότητα η σχέση σας θα κρατήσει για πολλά, πολλά χρόνια.

Αυτό υποστηρίζει, τουλάχιστον, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journals of Gerontology Series B: Psychological Series, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα ζευγάρια που πίνουν αλκοόλ μαζί εμφανίζουν σημαντικά λιγότερα αρνητικά σημάδια στην αναμεταξύ τους σχέση με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ζευγάρια άνω των 50 χρονών έχουν πιο υγιείς και ευτυχισμένους γάμους αν και οι δύο σύντροφοι πίνουν ή αν και οι δύο απέχουν από το αλκοόλ. Αν, ωστόσο, ο ένας πίνει αλκοόλ και ο άλλος το έχει κόψει, ο γάμος τους δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός και ευτυχισμένος -ιδιαίτερα από την πλευρά της συζύγου.

«Οι γυναίκες σύζυγοι που ανέφεραν πως πίνουν αλκοόλ, σημείωσαν μειωμένη αρνητική οικογενειακή ποιότητα με την πάροδο του χρόνου στην περίπτωση που και οι άντρες τους πίνουν, ενώ σημειώθηκε αυξημένη αρνητική οικογενειακή ποιότητα με την πάροδο του χρόνου όταν οι άντρες ανέφεραν πως δεν πίνουν, σε αντίθεση με τις γυναίκες τους», καταλήγει η έρευνα.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ερευνητές μελέτησαν 4.864 παντρεμένους ανθρώπους ανάμεσα σε 2.767 ζευγάρια που είναι παντρεμένα κατά μέσο όρο 33 χρόνια, με τα δύο τρίτα εξ αυτών να έχουν παντρευτεί μόνο μία φορά. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν πόσες φορές πίνουν μέσα στην εβδομάδα και, έπειτα, τους ρώτησαν αν βρίσκουν τον/την σύντροφό τους «εκνευριστικό, επικριτικό ή υπερβολικά απαιτητικό».

Η Dr. Kira Birditt του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν είπε στο Reuters: «Δεν είμαστε σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μπορεί να σημαίνει πως τα ζευγάρια που κάνουν περισσότερα πράγματα μαζί στον ελεύθερο χρόνο τους, αναπτύσσουν καλύτερη ποιότητα γάμου». «Η έρευνα δείχνει πως αυτό δεν έχει να κάνει με το πόσο πίνουν, αλλά με το αν πίνουν γενικότερα», πρόσθεσε η Birditt.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως επειδή τα συγκεκριμένα ζευγάρια είναι πιο ευτυχισμένα, έχουν και λιγότερα προβλήματα.

Η Birditt λέει στο Reuters πως η κατανάλωση αλκοόλ στα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια έχει αρχίσει να γίνεται μεγαλύτερο πρόβλημα, ειδικά ανάμεσα στους baby boomers «οι οποίοι είναι πιο ανεκτικοί απέναντι στην κατανάλωση αλκοόλ».

Όσο ευχάριστα κι αν είναι τα νέα για όσους πίνουν, όμως, η έρευνα ανακάλυψε πως ένα 20% των αντρών που συμμετείχαν και ένα 6% των γυναικών, ανέπτυξαν με τον καιρό σημαντικά προβλήματα εξαιτίας του αλκοόλ.

«Οι πραγματικά “γεροί” πότες, έχουν καταστροφικές σχέσεις με τους ανθρώπους, ειδικά με τους συντρόφους τους», σχολιάζει ο Dr. Fred Blow, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο οποίος ωστόσο δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην πορεία».