Τόμσεν: Έτοιμη η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Θα συζητηθεί στις 20 Ιουλίου

Τόμσεν: Έτοιμη η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Θα συζητηθεί στις 20 Ιουλίου
Alexandros Michailidis / SOOC

Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) είναι έτοιμη και έχει ήδη αποσταλεί στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα αποφανθεί στις 20 Ιουλίου.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με το Bloomberg. Να σημειωθεί ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την αντίστοιχη DSA από την ΕΚΤ, η οποία με τη σειρά της κρίνει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ ζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, χαρακτηρίζοντας σε αυτό το επίπεδο ανεπαρκή τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ευπρόσδεκτη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Όσο για την μεγάλη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, που έχει μονοπωλήσει τη συζήτηση τελευταία, ο κ. Τόμσεν είπε ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη.

Εεπεσήμανε ότι στόχος είναι η δημιουργία μίας κατάστασης στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της από μόνη της, έχοντας πρόσβαση στις αγορές, δίχως τη στήριξη του ΔΝΤ ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Να σημειωθεί ότι σήμερα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Wall Street Journal, εκτίμησε ότι η χώρα δεν χρειάζεται να επιστρέψει φέτος στις αγορές ομολόγων. Συνέστησε δε στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Δημοφιλή