Ερευνητές εντόπισαν αλλαγές στο οπτικό σύστημα ανθρώπων που νοσούν από Πάρκινσον και η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μέλλον ως σημαντικός δείκτης για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.
Η ερευνητική ομάδα περιέγραψε «σημαντικές ανωμαλίες» εντός των εγκεφαλικών δομών του οπτικού συστήματος που παραπέμπουν σε μη κινητικά συμπτώματα και μπορεί να προηγούνται της εκδήλωσης των τελευταίων ακόμη και κατά 10 χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθηγητή Alessandro Arrigo.
Οι ανωμαλίες αυτές αφορούν αλλοιώσεις της οπτικής ακτινοβολίας, μείωση της συγκέντρωσης λευκής ουσίας στον εγκέφαλο και μείωση του όγκου στο οπτικό χίασμα, όπου τέμνονται τα αριστερά και τα δεξιά οπτικά νεύρα.
Σύμφωνα με τον δρ. Arrigo οι πληροφορίες αυτές μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες για τη διαφοροποίηση των διαταραχών του Παρκινσον, μετά την πρόοδο της νόσου, και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης του ασθενούς στη φαρμακευτική αγωγή. Ακριβώς όπως το μάτι είναι ένα παράθυρο στο σώμα, το οπτικό σύστημα είναι ένα παράθυρο σε εγκεφαλικές διαταραχές».
Η νόσος του Πάρκινσον χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από τρέμουλο των χεριών, ακαμψία σε όλο το σώμα και απώλεια ισορροπίας και συντονισμού. Ωστόσο, τα μη κινητικά συμπτώματα, όπως η αδυναμία αντίληψης των χρωμάτων, η μείωση στο άνοιγμα και το κλείσιμο των ματιών, η ξηροφθαλμία, φαίνεται επίσης να εμφανίζονται σε όλα τα στάδια της νόσου, καθώς είναι και μια νευροεκφυλιστική πάθηση.
«Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά αδιάγνωστα επειδή οι ασθενείς δεν γνωρίζουν τη σχέση με την ασθένεια και, κατά συνέπεια, μπορεί να μην υποβληθούν στην κατάλληλη θεραπεία", αναφέρει ο Arrigo.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο online περιοδικό Radiology αξιοποίησε την εμπειρία του από 20 ασθενείς που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με Πάρκινσον και δεν είχαν ακόμη υποβληθεί σε θεραπεία (11 άνδρες και 9 γυναίκες). Όλοι υπεβλήθησαν σε μαγνητικές τομογραφίες εντός τεσσάρων εβδομάδων από τη διάγνωση και με τη χρήση αυτών οι ερευνητές ήταν σε θέση να αξιολογήσουν τις αλλαγές στη λευκή ουσία στον εγκέφαλο και να ερευνήσουν ανάλογα τη συγκέντρωση του γκρι και της λευκής ουσίας.
Αυτό τους επέτρεψε να δουν ότι είχαν σημειωθεί αλλαγές στον όγκων αυτών των ουσιών στους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς- συγκριτικά πάντα με υγιή ομάδα ατόμων.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι από τα ευρήματά μας», δήλωσε ο δρ. Arrigo. «Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα σημείο εκκίνησης».
Σημειώνεται πως οι άνθρωποι που πάσχουν από Πάρκινσον εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα σε ηλικία άνω των 50 ετών αν και ένας στους 20 ασθενείς παρουσιάζουν τα πρώτα συμπτώματα πριν την ηλικία των 40 ετών.
Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε αρχικά στην βρετανική έκδοση της HuffPost και έγινε απόδοση στα ελληνικά και προσαρμόστηκε για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.