Κρήτη: Σε κώμα 18χρονη τουρίστρια. Έπινε και είχε εισπνεύσει «αέριο του γέλιου»

Κρήτη: Σε κώμα 18χρονη τουρίστρια. Έπινε και είχε εισπνεύσει «αέριο του γέλιου»
Two women with laughing gas balloons, Secret Sanchez, Secret Location Bristol, UK 2007. (Photo by: PYMCA/UIG via Getty Images)
Two women with laughing gas balloons, Secret Sanchez, Secret Location Bristol, UK 2007. (Photo by: PYMCA/UIG via Getty Images)
PYMCA via Getty Images

Τραγική τροπή πήραν οι διακοπές για μία 18χρονη τουρίστρια, η οποία νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στην εντατική του ΠΑΓΝΗ μετά από εισπνοή "αερίου του γέλιου".

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η 18χρονη κοπέλα, που βρισκόταν στο νησί για διακοπές, διασκέδαζε την Τρίτη σε μπαρ της Χερσονήσου, όταν ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε αρχικά στο κέντρο υγείας της περιοχής.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε πέσει σε κώμα και από τότε νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

Τα “μπαλόνια γέλιου”

Όπως εκτιμάται, η τουρίστρια κατά τη διάρκεια διασκέδασης της είχε εισπνεύσει αέριο( laughing gas) από τα λεγόμενα “μπαλόνια γέλιου”, ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου.

Τα μπαλόνια αυτά έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια σε τουριστικές περιοχές, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και προκαλούν μία αίσθηση χαράς και γέλιου σε αυτόν που εισπνέει το αέριο που περιέχουν.

Οι αρχές εξετάζουν τώρα με ιδιαίτερη προσοχή την υπόθεση, λαμβάνοντας καταθέσεις από μάρτυρες, που βρίσκονταν στο ίδιο μπαρ με την κοπέλα και τυχόν γνωρίζουν, τι ακριβώς συνέβη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του ΠΑΓΝΗ Βενιζελείου κ. Τασόπουλου στο Flashnews.gr, η κοπέλα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για το πως βρέθηκε σε αυτήν την κατάσταση καθώς είναι πιθανό αλλά όχι σίγουρο να εισέπνευσε αέριο γέλιου.

"Δεν γνωρίζουμε ακομα τα αίτια που η 18χρονη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο", δήλωσε ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Μαστοράκης στο ίδιο μέσο.

"Τα αέρια για τα οποία γίνεται λόγος", ανέφερε ο δήμαρχος, "δεν είναι παράνομα, τα χρησιμοποιούν στα μπαρ για την παρασκευή σαντιγύ. Γι' αυτό και δεν υπάρχει κάποια αρμόδια υπηρεσία που να ελέγχει την περαιτέρω χρήση των εν λόγω αερίων".

Τι είναι το αέριο του γέλιου

Το υποξείδιο του αζώτου ή πρωτοξείδιο του αζώτου, γνωστό και ως αέριο του γέλιου, ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, είναι χημική ένωση με χημικό τύπο Ν2Ο η οποία ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη-εύφλεκτο αέριο, με ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά και γεύση. Χρησιμοποιείται στη χειρουργική και την οδοντοϊατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του. Είναι γνωστό και ως αέριο του γέλιου επειδή προκαλεί ευφορία όταν εισπνεέται, μια ιδιότητα που έχει οδηγήσει να χρησιμοποιείται για διασκέδαση.

Δημοφιλή