ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/07/2017 09:45 EEST | Updated 13/07/2017 09:53 EEST

Με τουρκικά αντίμετρα στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ απειλεί o Τσαβούσογλου

Turkey's Foreign Minister Mevlut Cavusoglu speaks to the media during a visit in the Turkish Cypriot northern part of the divided city of Nicosia, June 1, 2017. REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Yiannis Kourtoglou / Reuters
Turkey's Foreign Minister Mevlut Cavusoglu speaks to the media during a visit in the Turkish Cypriot northern part of the divided city of Nicosia, June 1, 2017. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Ο Τσαβούσογλου εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Σημειώνεται πως ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση «κρατά χαμηλούς τόνους και υλοποιεί τους σχεδιασμούς της για τους υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ» και εξέφρασε ικανοποίηση από το γεγονός ότι η πρώτη μέρα της τοποθέτησης του της πλατφόρμας "West Capella" με το γεωτρύπανο στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ κύλησε ομαλά.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια, μεταξύ αυτών τα επικρατέστερα ήταν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μας προκαλεί με τον ένα ή άλλο τρόπο, ανέφερε σε δηλώσεις του το πρωί στο ΡΙΚ και υπέδειξε ότι «είναι πιο σωστό να εστιάσουμε στις δικές μας ενέργειες». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι καλύτερη απάντηση για αυτές τις προκλήσεις είναι το διεθνές δίκαιο, ενώ ανέφερε ότι 180 άτομα και προσωπικό του υπουργείου Ενέργειας βρίσκονται πάνω στην πλατφόρμα και εξήγησε ότι ο χώρος είναι συνδεδεμένος με οθόνη, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας, με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

Σημειώνεται πως, σε ερώτηση για την έναρξη της διαδικασίας γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Στέφαν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ανέφερε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά, προσθέτοντας, ότι προφανώς ανησυχούν από τις συνεχείς εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)