Κομισιόν: Ζητά από την Ελλάδα εφαρμογή οδηγίας σχετικά με παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας

Κομισιόν: Ζητά από την Ελλάδα εφαρμογή οδηγίας σχετικά με παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
artJazz via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Πέμπτη από την Ελλάδα και από άλλες έξι χώρες της ΕΕ να εφαρμόσουν την οδηγία σχετικά με τις αγωγές αποζημίωσης για παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Η εν λόγω οδηγία βοηθάει, όπως αναφέρει η Επιτροπή, τους πολίτες και τις εταιρείες να αξιώσουν αποζημίωση εάν είναι θύματα παραβάσεων των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, όπως των κανόνων για τις συμπράξεις και των κανόνων για τις καταχρήσεις δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. Μεταξύ άλλων, παρέχει στα θύματα ευκολότερη πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία που χρειάζονται για την απόδειξη της ζημίας που υπέστησαν και περισσότερο χρόνο για να υποβάλουν τις αξιώσεις τους.

Επίσης, η Κομισιόν χαιρέτισε τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της Ελλάδας των νέων μέτρων για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling» μεταξύ των φορολογικών αρχών της ΕΕ [οδηγία (ΕΕ) 2015/2376 του Συμβουλίου], κλείνοντας τη σχετική υπόθεση παράβασης.

Τα κράτη-μέλη όφειλαν να έχουν μεταφέρει στο εθνικό τους δίκαιο τα εν λόγω μέτρα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Οι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να συμβάλουν στην πάταξη της διασυνοριακής φοροαποφυγής, του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού, η δε πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των φορολογικών αρχών της ΕΕ σχεδιάζεται να λάβει χώρα έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ακόμη ότι αποφάσισε να αποστείλει «αιτιολογημένες γνώμες» στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Φινλανδία ζητώντας τους να εναρμονίσουν το εθνικό τους Δίκαιο με το ευρωπαϊκό σε σχέση με τη θέσπιση πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Σημειώνεται ότι τα κράτη-μέλη όφειλαν να έχουν μεταφέρει τη σχετική κοινοτική οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο και να έχουν ανακοινώσει στην Επιτροπή τα σχετικά μέτρα μεταφοράς έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι ο ανταγωνισμός για θαλάσσιο χώρο —για την εγκατάσταση εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δραστηριότητες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, τουριστικές δραστηριότητες, δραστηριότητες εξόρυξης πρώτων υλών, δραστηριότητες θαλάσσιων μεταφορών και άλλες χρήσεις— έχει αναδείξει την ανάγκη συνεκτικότερης διαχείρισης των ευρωπαϊκών υδάτων.

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός λειτουργεί διασυνοριακά και διατομεακά, με στόχο να διασφαλίζεται ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες στη θάλασσα λαμβάνουν χώρα κατά τρόπο αποδοτικό, ασφαλή και βιώσιμο, και να προάγεται η επίτευξη διάφορων οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων, τονίζει η Επιτροπή σημειώνοντας ότι η οδηγία θεσπίζει μία κοινή προσέγγιση των χωρών της ΕΕ, καθώς και ελάχιστες απαιτήσεις για το σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή