Το εμπάργκο προκαλεί ελλείψεις στην αγορά γαλακτοκομικών στο Κατάρ. Γι αυτό αγοράζει αγελάδες

165 αγελάδες «πέταξαν» για το Κατάρ που ξέμεινε από γάλα εξαιτίας του εμπάργκο. Το κρατίδιο αγόρασε συνολικά 4.000

Μια από τις πολλές συνέπειες εμπάργκο που έχουν επιβάλλει αραβικά κράτη – με πρώτο τη Σαουδική Αραβία- στο Κατάρ, είναι πως η μικρή χώρα του Κόλπου...ξέμεινε από γάλα.

Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην συγκεκριμένη αγορά ήταν να αποκτήσει αγελάδες.

Η αρχή έχει ήδη γίνει και στο κρατίδιο μεταφέρθηκαν αεροπορικώς 165 αγελάδες. Αυτή ήταν η πρώτη «αποστολή» προς την τοπική γαλακτοκομική εταιρεία, Baladna, η οποία έχει κληθεί να επιταχύνει τους ρυθμούς παραγωγής γάλακτος τις τελευταίες εβδομάδες μετά το εμπάργκο από Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτο. Τα τέσσερα κράτη έχουν επίσης διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ αλλά και τις μεταφορικές συνδέσεις ενώ η Σαουδική Αραβία έκλεισε και τα μοναδικά χερσαία σύνορα που μοιράζεται το κρατίδιο με άλλη χώρα, διακόπτοντας έτσι τις εισαγωγές προϊόντων. διακόπτοντας ζωτικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η Balada έχει ανακοινώσει πως προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη γαλακτοκομικών προϊόντων και πως σχεδιάζει να εισάγει συνολικά 4.000 αγελάδες για να καλύψει το 30-35% της ζήτησης γάλακτος στη χώρα.

Οι πρώτες αγελάδες, αγοράστηκαν από γερμανούς προμηθευτές και έφθασαν την Τρίτη το κρατίδιο με πτήση της Qatar Airways από τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Άλλες αγελάδες αναμένεται να προέρχονται από τις Κάτω Χώρες, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Σημειώνεται πως το Κατάρ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα τρόφιμα, ένα τρίτο από τα οποία προέρχονταν από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά το εμπάργκο η χώρα που είναι πλούσια σε φυσικό αέριο έπρεπε να κινηθεί γρήγορα για να βρει εναλλακτικές λύσεις. Μέσα σε λίγες ημέρες μετά την επιβολή του εμπάργκο, τουρκικά και ιρανικά προϊόντα γεμίζουν τα άδειά ράφια στα σούπερ μάρκετ.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή