Η επιτροπή Νόμπελ κατηγορεί το Πεκίνο για τον θάνατο του νομπελίστα ειρήνης Λιου Σιαομπό

Η επιτροπή Νόμπελ κατηγορεί το Πεκίνο για τον θάνατο του νομπελίστα ειρήνης Λιου Σιαομπό
Pro-democracy activists mourn the death of Nobel Laureate Liu Xiaobo, outside China's Liaison Office in Hong Kong, China July 13, 2017. REUTERS/Bobby Yip
Pro-democracy activists mourn the death of Nobel Laureate Liu Xiaobo, outside China's Liaison Office in Hong Kong, China July 13, 2017. REUTERS/Bobby Yip
Bobby Yip / Reuters

Η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον θάνατο του νομπελίστα ειρήνης Λιου Σιαομπό, δήλωσε πριν από λίγο η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, η οποία απονέμει τα βραβεία.

«Το βρίσκουμε βαθιά εξοργιστικό το ότι ο Λιου Σιαομπό δεν διακομίστηκε σε κάποιο νοσοκομείο όπου θα μπορούσαν να του παρασχεθούν οι κατάλληλες ιατρικές φροντίδες πριν μπει στην τελική φάση» του καρκίνου στο ήπαρ από τον οποίο έπασχε, τόνισε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.

«Η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον πρόωρο θάνατο» του κινέζου διαφωνούντα, πρόσθεσε η ίδια σε μια δήλωσή της η οποία εστάλη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι ΗΠΑ καλούν την Κίνα να αφήσει ελεύθερη την σύζυγό του

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ρεξ Τίλερσον εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Σιαομπό σήμερα και την Κίνα να αφήσει ελεύθερη τη σύζυγό του, τη Λιου Σιά, και να της επιτρέψει να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Σήμερα είμαι ένας από εκείνους στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο που θρηνούν τον τραγικό χαμό του νομπελίστα ειρήνης του 2010 Λιου Σιαομπό, ο οποίος απεβίωσε ενώ εξέτιε μια μακρά ποινή κάθειρξης επειδή προωθούσε ειρηνικά δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο Τίλερσον σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Καλώ την κινεζική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερη τη Λιου Σιά από την κατ' οίκον κράτηση που της επιβάλλεται και να της επιτρέψει να εγκαταλείψει την Κίνα, βάσει των επιθυμιών της».

Από την πλευρά της η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι απηύθυνε με τη σειρά της έκκληση να αφεθεί ελεύθερη η Λιου Σιά και περιέγραψε τον σύζυγό της ως «μια από τις σπουδαιότερες και ηθικότερες φωνές της εποχής μας». Η ίδια έκρινε ότι η μεταχείρισή του αποτελεί μια «υπενθύμιση της επονείδιστης περιφρόνησης της Κίνας για τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τομ Κότον δήλωσε ότι ο Λιου Σιαομπό επέδειξε «ένα ήσυχο, αλλά τρομερό θάρρος που θα συνεχίσει να ζει στις καρδιές όλων των Κινέζων που ποθούν την ελευθερία». «Το κομμουνιστικό καθεστώς ήταν τόσο απάνθρωπο έναντι του Λιου Σιαομπό διότι οι ηγέτες του γνωρίζουν μέσα τους πόσο δυνατό ήταν το μήνυμά του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα Τέρι Μπράνσταντ κάλεσε το Πεκίνο να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους συνείδησης.

«Η Κίνα απώλεσε έναν άνθρωπο που αποτελούσε υπόδειγμα, που βασιζόταν σε αρχές, ο οποίος άξιζε τον σεβασμό και τον θαυμασμό, όχι τις ποινές κάθειρξης τις οποίες υπέμεινε», ανέφερε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τόνισε σήμερα ότι θα έπρεπε οι κινεζικές αρχές να είχαν επιτρέψει στον Λιου Σιαομπό να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε θεραπεία.

«Θα έπρεπε να είχε επιτραπεί στον Λιου Σιαομπό να επιλέξει ο ίδιος την ιατρική περίθαλψή του στο εξωτερικό, κάτι που οι κινεζικές αρχές του αρνήθηκαν επανειλημμένα», τόνισε ο Τζόνσον.

ΟΗΕ: «Βαθιά θλίψη»

Ο Κινέζος διαφωνών Λιου Σιαομπό, ήταν και θα παραμείνει κάποιος που εμπνέει, έκρινε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» του για τον θάνατο του νομπελίστα ειρήνης. «Το κίνημα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο έχασε έναν αφοσιωμένο μαχητή, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρηνικά και με συνέπεια, κι ο οποίος φυλακίστηκε διότι ύψωσε το ανάστημά του για να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις του», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Για τον Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν ο Λιου και η σύζυγός του Λιου Σιά αποτέλεσαν ένα γενναίο και αφοσιωμένο ζευγάρι. Ο ίδιος κάλεσε τις αρχές της Κίνας να εγγυηθούν την ελευθερία της να ταξιδεύει εντός κι εκτός της χώρας.

Ο Λιου Σιαομπό

Τον θάνατο του ανακοίνωσε το Πεκίνο νωρίτερα.

Ο Λιού, 61 ετών, συγγραφέας, διανοούμενος και ακτιβιστής, είχε καταδικασθεί το 2009 σε κάθειρξη 11 ετών με την κατηγορία της «υποκίνησης για την ανατροπή της κρατικής εξουσίας», αφού είχε συμμετάσχει στη συγγραφή μιας διακήρυξης γνωστής ως Χάρτα 08 που καλούσε σε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο νομπελίστας νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση και είχε σχηματιστεί κίνημα με αίτημα τη μεταφορά του στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε θεραπεία.

Δημοφιλή