ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15/07/2017 07:20 EEST | Updated 15/07/2017 11:46 EEST

«Ψυχραιμία και λίγα λόγια» θέλει η Λευκωσία, ενώ η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις

f8grapher via Getty Images
A night view of the oil drilling platform lit up on the coast of Limassol, in Cyprus. The oil rig is floating in the Mediterranean sea and is ready for drilling for natural gas appraisal.

«Απαιτείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ από το πλωτό γεωτρύπανο West Capella (ENI-Total)- με τη Λευκωσία να κρατά χαμηλούς τόνους, ενώ η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της.

Δεν πρέπει να παρασυρθούμε στο παιχνίδι έντασης ή αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ, αναφερόμενος στις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», είπε πως δεν φαίνεται να κατευθύνεται προς τη Μόρφου. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κύπρου», το πλοίο από το πρωί του Σαββάτου κινείται περιμετρικά των δυτικών ακτών της Κύπρου και φαίνεται να κατευθύνεται προς το τεμάχιο 6 της ΑΟΖ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το SigmaLive, η τουρκική φρεγάτα «Gökçeada» πλέει προς την Πάφο, με την κυπριακή ακτοφυλακή να στέλνει μήνυμα μέσω ασυρμάτου να μην πλησιάσει. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris Postasi, η φρεγάτα έχει πλησιάσει αρκετά το «West Capella».

Από πλευράς του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως δεν πρέπει να «μας παρασύρει η Τουρκία στο παιχνίδι της έντασης», το οποίο «μόνο ζημιά θα προκαλέσει, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στον τουρισμό».

«Δεν υπάρχει πολεμικό κλίμα, είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα» πρόσθεσε ο κ. Λακκοτρύπης, εξηγώντας ότι η Λευκωσία είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη γεώτρηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα βαίνουν ομαλά στη γεώτρηση, και πάρα τις προκλήσεις, οι εργασίες εξελίσσονται κανονικά».

Σημειώνεται πως ο «υπουργός ενέργειας» του κατοχικού καθεστώτος, Σουνάτ Ατούν, υποστήριξε, μιλώντας στην εφημερίδα «Μιλιέτ», πως η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου στη Μόρφου. Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», ο Ατούν είπε ότι θα γίνει αγωγός από τα κατεχόμενα στην Τουρκία με τον οποίο θα μεταφερθεί και το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν λόγο για αυτή τη συνεργασία και πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να αναλάβει διεθνή ρόλο. Σε παρόμοιες εξαγγελίες προβαίνει και το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Διαβάστε επίσης-Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Τσίπρα: Επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς

Σημειώνεται πως το Σάββατο ολοκληρώνεται η διαδικασία καθέλκυσης, ώστε το τρυπάνι του West Capella να ακουμπήσει βυθό στα 1.698 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η περιστροφή του θα αρχίσει το βράδυ. Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα θεωρείται πως κυμαίνονται στο 21%.

Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή, πέρα από τα σκάφη που έχει αποστείλει η Τουρκία, στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και πολεμικά από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Sponsored Post