Φουλ επίθεση

Φουλ επίθεση
Sport24

Ο Κώστας Τσίλης, μετά από τρία φιλικά και 16 μέρες δουλειάς στην Πολωνία, γράφει για τον χαρακτήρα και το ζήτημα της νέας ΑΕΚ, την ΤΣΣΚΑ και τις μεταγραφές.

Από την εποχή Δέλλα και μετά, η ΑΕΚ βρέθηκε μπροστά σ’ ένα πρόβλημα. Προσπαθούσε να ξαναβρεί να αποκαταστήσει το στραπατσαρισμένο από την περιπέτεια της Γ’ εθνικής κύρος της, με προπονητές που είχαν φιλοσοφία που ερχόταν κόντρα με το dna της ομάδα.

Πρώτα ο Πογέτ και μετά ο Κετσπάγια, είχαν ως αρχή τους, "νίκη μισό μηδέν και προχωράμε". Τον Μοράις δεν τον βάζω καν, διότι δεν είχε ούτε αρχή, ούτε τέλος. Όμως τόσο ο Πογέτ, όσο και ο Κετσπάγια, είχε φιλοσοφία που δεν ταίριαζε με το "ΑΕΚ σημαίνει επίθεση", που περιγράφει εν πολλοίς το dna που παραδοσιακά είχε αυτή η ομάδα. Και που προσπαθούσε να το ανακτήσει μετά την μεγάλη καταστροφή.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που η ΑΕΚ ετοιμάζεται να μπει στο πρωτάθλημα, έχοντας δουλέψει μ’ έναν προπονητή που έχει στο μυαλό του την επίθεση. Και μ’ ένα ρόστερ που μπορεί να υπηρετήσει μια επιθετική φιλοσοφία. Διότι κακά τα ψέματα. Έχει την σημασία του και αυτό. Προσανατολισμό στην άμυνα είχαν και ο Πογέτ και ο Κετσπάγια, αλλά δεν είχαν οπλοστάσιο επιθετικό ανάλογο με το φετινό. Διότι αυτό που έδειξε (και) το φιλικό με την Μπάνικ, είναι πως η ΑΕΚ έχει ένα σωρό παίκτες, που μπορούν να κάνουν ζημιά σε κάθε άμυνα. Και δεν εννοώ μόνο τους επιθετικούς. Έχει βέβαια και έναν Χιμένεθ, που έχει δουλέψει και αυτοματισμούς και σχέδιο ανάπτυξης.

Είναι όμως και ζήτημα παικτών. Ο Λιβάγια έχει τεράστια ποιότητα. Και όσο λύνονται τα πόδια του, τόσο θα ξεδιπλώνεται και αυτή η ποιότητα. Από τύχη του Τσέχου τερματοφύλακα, δεν έβαλε ο Κροάτης χατ τρικ στο ματς με την Μπάνικ. Και αφήνω έξω το χαμένο πέναλτι. Είναι επιθετικός με ποιότητα. Από κοντά και ο Μάνταλος. Έβαλε ένα γκολ, έδωσε και μια ασίστ. Πιο ώριμος από ποτέ, δείχνει πως μπορεί να παίξει την ίδια μπάλα είτε από τα άκρα, είτε από τον άξονα, είτε οπουδήποτε αλλού μέσα στο γήπεδο. Στο ματς με την Μπάνικ, όταν ο Μάνταλος ήταν στον άξονα, έβγαζε συνεργασίες με τον Λιβάγια. Όταν έβγαινε στα άκρα, έδινε πάρε – βάλε στον Λόπες.

Υπάρχει και ο Κλωναρίδης. Η ΑΕΚ πέρυσι τέτοιο μπουκαδόρο δεν είχε. Μπορεί να μην έκανε καλό ματς με την Μπάνικ, αλλά φαινόταν πως τα πόδια του ήταν βαριά από την κούραση της προετοιμασίας. Σ’ όλα τα προηγούμενα ματς, ήταν ο πιο επικίνδυνος παίκτης της ΑΕΚ. Ούτε Τρίστασον είχε η περσινή ΑΕΚ. Έναν τόσο καθαρόαιμο εξτρέμ και τόσο γνώστη της θέσης. Μόνο τον Χριστοδουλόπουλο είχε πέρυσι που μπορούσε να κάνει αυτά που κάνει τώρα ο Ισλανδός. Αλλά χωρίς την περσινή προετοιμασία, ο Λάζαρος βρήκε τους ρυθμούς του, στα play off. Τώρα όμως δουλεύει από την αρχή. Και φαίνεται ήδη πόσο μπορεί να βοηθήσει επιθετικά την ΑΕΚ.

Είναι και ο Γιακουμάκης. Στο ματς με την Μπάνικ έπαιξε λιγότερο από τις προηγούμενες φορές. Αλλά κέρδισε πέναλτι και πήγε να βάλει το γκολ της χρονιάς από… Ιούλιο μήνα. Το χάλασε και σ’ αυτόν ο Τσέχος τερματοφύλακας, που θα έχει να λέει και στα… εγγόνια του για το ματς που έκανε. Ο Γιακουμάκης όμως το δείχνει συνεχώς, πως θα είναι το next big thing στην επίθεση όχι της ΑΕΚ, αλλά του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικώς. Και μάλιστα το ματς με την Μπάνικ έδειξε και κάτι άλλο. Στα μόλις πέντε λεπτά που έπαιξαν μαζί ο Γιακουμάκης με τον Λιβάγια, έδειξαν να ταιριάζουν ως επιθετικό δίδυμο. Αν μάλιστα είχε δυνάμεις ο Κροάτης και δεν είχε κουραστεί, ο Χιμένεθ θα το δοκίμαζε περισσότερο. Και σίγουρα θα το δούμε πολύ αυτό το δίδυμο στη συνέχεια.

ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ;

Η ουσία είναι πως η εικόνα από τις 16 μέρες του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, φανερώνει πως η νέα ΑΕΚ, θα έχει επιθετικό προσανατολισμό. Αυτό έχει να κάνει με την δουλειά και κυρίως με τη φιλοσοφία του Χιμένεθ. Όμως αυτόν τον προσανατολισμό, μπορεί να τον υπηρετήσει και μέσα στο γήπεδο. Και είναι κάτι που έχει να κάνει με τους ποδοσφαιριστές που διαθέτει. Αφενός την ποιότητα τους, αφετέρου τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά τους.

Και το ερώτημα που τίθεται, είναι αν η ΑΕΚ χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση στην επίθεση. Ο ίδιος ο Χιμένεθ, στη συνέντευξη – απολογισμό της προετοιμασίας, απάντησε «όχι». Άλλωστε (φαίνεται να) υπολογίζει και τον Αλμέιδα και τον Πατίτο, που ακόμα δεν έχουν μπει στην αγωνιστική εξίσωση. Ο Αργεντινός διότι εδώ και μια εβδομάδα είναι τραυματίας και δεν έχει παίξει σε φιλικό και ο Πορτογάλος διότι ψάχνει ακόμα τον ρυθμό του.

Ακόμα όμως και χωρίς αυτούς τους δυο. Θέλει άραγε ενίσχυση η ΑΕΚ στην γραμμή κρούσης; Αν για διαφορετικούς λόγους, προκύψει στην πορεία πως ο Χιμένεθ τελικά δεν θα μπορεί να ποντάρει ούτε στον Πατίτο, ούτε στον Αλμέιδα, η ΑΕΚ προφανώς και θα πρέπει να βγει στην μεταγραφική αγορά για «ψώνια» στην επίθεση. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως ο Λιβάγια λογίζεται ως κάτι ανάμεσα σε φορ περιοχής και δεύτερο επιθετικό, για την κορυφή επί της ουσίας υπολογίζεται μόνον ο Γιακουμάκης. Και όσο σούπερ και να είναι, δεν μπορεί να βγάλει την χρονιά, επί της ουσίας μόνος του. Αν υπάρχει ο κανονικός Αλμέιδα, αλλάζει η κουβέντα.

Έτσι κι αλλιώς, ο Αύγουστος είναι πάντα ένας μήνας που γίνονται (μεταγραφικά) πράγματα, που δεν μπορεί να τα προβλέψει κανείς. Θα έχει φανεί πολύ καλύτερα στο γήπεδο πως λειτουργεί κάθε λύση στην επίθεση, θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο με κάποιους παίκτες, θα έχουν γίνει και τα ματς με την ΤΣΣΚΑ, θα έχει βγει και οριστικό πόρισμα για το μέλλον του Αραούχο.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙ ΑΜΥΝΑΣ

Εκτός από την εικόνα ομάδας με επιθετική φιλοσοφία, η ΑΕΚ μέχρι τώρα έχει φανερώσει και ένα ζήτημα. Τόσο στο ματς με την Κορόνα, όσο και σ’ αυτό με την Μπάνικ, δέχθηκε πρώτη γκολ. Στην πρώτη φορά που απειλήθηκε. Και τα δυο ματς, τα γύρισε τούμπα. Όμως η ΑΕΚ πάει να δώσει ένα πρώτο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ, που για να έχει ελπίδες πρόκρισης στη ρεβάνς στην Μόσχα, θα πρέπει να κρατήσει το μηδέν. Όρος απαράβατος. Αν δεχθεί πρώτη γκολ η ΑΕΚ από τους Ρώσους στην Αθήνα, μετά θα πρέπει να κάνει διπλή υπέρβαση. Και στο ματς του ΟΑΚΑ και σ’ αυτό της Μόσχας.

Όμως την αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ, δεν μπορεί κανείς ακόμα να την κρίνει με ασφάλεια. Κυρίως διότι ο Χιμένεθ, λόγω και των προβλημάτων τραυματισμών που έχουν προκύψει, δεν έχει ακόμα κατασταλάξει ούτε στο δίδυμο στο κέντρο της άμυνας, ούτε στο δίδυμο των αμυντικών χαφ. Ακόμα σ’ αυτά πειραματίζεται. Όπως επίσης προσπαθεί να πείσει και τον Λόπες, εκτός από επίθεση, να παίξει και άμυνα στο αριστερό άκρο. Τουλάχιστον στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Μπακάκης του έχει βγει του Χιμένεθ mvp της φετινής προετοιμασίας.

Δημοφιλή